blog placeholder

DNA is voor ieder mens uniek en daarom uiterst belangrijk bij het identificeren van een persoon die is opgeslagen in een DNA-databank. In Nederland is het NFI zo’n databank..Personen die veroordeeld zijn voor een misdaad/misdrijf die ze hebben gepleegd moesten wat DNA-materiaal afstaan zodat het kon worden opgeslagen. Ook is er DNA opgeslagen van verdachten bij onopgeloste misdrijven. Het DNA van vrijgesproken verdachten wordt direct verwijderd bij het NFI. 

DNA speelt een grote rol bij de misdaadbestrijding en -oplossing. DNA kan men in de vorm van spuug, sperma of vingerafdrukken aantreffen op het plaats van delict, waar dus het misdrijf heeft plaatsgevonden. Van dit DNA kan men een monster nemen en vergelijken met het DNA in een database.

Als het DNA overeenkomt/matcht met dat van iemand uit de DNA-database, wat af en toe het geval is, was deze persoon blijkbaar al een verdachte of veroordeelde.. Al het DNA-materiaal dat is gevonden kan van één iemand of van verschillende personen afkomstig zijn. Al deze personen worden gezien als verdachte.

Het DNA is wel altijd bekend maar nu moet er nog een persoon aan gelinkt worden. Een persoon die niet in de vorm van DNA is opgeslagen in een databank. Hoe gaan ze dat nu oplossen?

Sommige mensen zullen zeggen:

Doe iedere Nederlander in de DNA-databank. Dat adviseert Peter R. de Vries in de Panorama, een tijdje terug. ‘Ik pleit er al jaren voor dat het DNA van iedere inwoner van Nederland in een databank wordt opgeslagen en dat van elke baby door middel van een hielprikje meteen bij de geboorte DNA wordt afgenomen, maar de politiek wil er niet aan.’

Wat zijn de voordelen van zo’n DNA-databank waar alle 16,5 miljoen Nederlanders in zijn opgeslagen?

Ten eerste zullen misdrijven sneller opgelost kunnen worden. Dit is het belangrijkste voordeel. De kans is veel groter dat het gevonden DNA matcht met een DNA-profiel uit de databank. 

– Daarnaast zorgt het DNA ook voor een stukje meer veiligheid in ons rijke land. Iemand waarvan DNA is opgeslagen zou logischerwijs minder snel een misdrijf begaan als voorheen. Ook zal het in herhaling treden verminderen. 

– DNA is makkelijk af te nemen. Je hoeft geen bloed af te staan maar slechts een haar of schilfer.  

– Er is niet langer een onderscheidt tussen personen. Als de politie onderzoekt wie er illegaal in ons land verblijft pikken ze meestal de niet-blanke mensen ertussen uit. Met een algemene identificatieplicht (DNA controleren) zullen mensen gelijkelijk onderworpen worden, ook al hebben ze een andere huidskleur of cultuur. 

Wat zijn de nadelen van zo’n DNA-databank?

– Iedere Nederlander wordt eigenlijk als potentiële verdachte gezien. Iedereen is gelinkt aan een DNA-profiel. Als je DNA wordt gevonden op een plek van misdrijf en je hebt er totaal niets mee te maken kan het toch zijn dat je als een belangrijke verdachte wordt verklaard.

– Mensen kunnen daarnaast ook misbruik maken. Ze kunnen sporen vervalsen door het DNA van iemand anders ergens achter te laten om zo de schuld in de schoenen van diegene te schuiven. Iemand kan dus onterecht verdacht worden. 

– Rechters en jury’s kunnen het DNA gaan beschouwen als een onomstotelijk bewijs. Mensen kunnen zo onterecht veroordeeld worden als er gesjoemeld is met het DNA. 

– Het kan leiden tot een privacy inbreuk.  De Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing in ons land. Het DNA-profiel van mensen die vrijgesproken zijn of toch niet schuldig bleken te zijn moet verwijderd worden uit de database. Het bevat namelijk persoonlijke gegevens die niet meer gebruikt hoeven te worden. 

– Er zijn tenslotte ook praktische problemen. Om een goed overzicht te krijgen zul je het DNA moeten afnemen van iedereen die Nederlands grondgebied betreedt. In dit geval bij toeristen, vluchtelingen of zakenlui. 

Uit verschillende enquêtes en andere onderzoeken blijkt dat vele Nederlanders graag zo’n databank zien verschijnen in de nabije toekomst. De meeste zijn al overtuigt van het feit dat meer misdaden opgelost zullen worden er er minder misdaden gepleegd zullen worden. Ze denken hierbij niet zo zeer aan het mogelijkheid dat hun DNA ook kan worden misbruikt en aan een mogelijke privacy-schending. 

Hoe denk jij erover?