blog placeholder

Waarom wordt het misbruik van verdovende middelen een cyclus? Is het een zwakte namens de drugsgebruiker? Is het een mislukking voor de behandelingsinstantie? Het antwoord op deze vragen kan niet in één enkele zin worden beantwoord.

De meeste mensen die geen verdovende middelen gebruiken, beschuldigen het individu. Het is iets wat gemakkelijk is om te doen aangezien de veronderstelling is dat het individu controle moet hebben over zijn of haar gedrag. Dit is in zekere mate waar. De beste manier voor individuen zonder dit probleem om het te kunnen begrijpen is misschien om te gaan kijken wanneer die persoon in een depressieve stemming belandde. Op een bepaalde punt in het leven hebben mensen last van depressie. Depressie kan uit een specifieke gebeurtenis in iemands leven voortkomen. Depressie kan ook een tekort zijn aan chemische producten in de hersenen. De gevolgen van een gedeprimeerde stemming kunnen vele verschillende vormen nemen zoals drinken, misbruik van verdovende middelen, teveel eten, gokken en andere destructieve gedragingen.

 

Wanneer een individu gedeprimeerd is, is het dan moeilijk voor die persoon om te functioneren. ’s Ochtends opstaan kan een taak worden. Persoonlijke hygiëne en activiteiten die eerder een bron van vreugde waren, ziet het individu de voordelen niet meer. Voor iedereen die zich ooit op deze manier heeft gevoeld, is het geen mysterie dat wat er ook noodzakelijk is zal plaatsvinden om de pijn te verzachten. Hieronder staan symptomen van klinische depressie:

* tekort aan slaap of een teveel aan slaap

* tekort aan concentratie, eerdere makkelijke taken worden ineens moeilijk

* gevoel van nietswaardigheid en hopeloosheid

* geen controle over je negatieve gedachtes hoe hard je ook probeert

* verlies van eetlust en teveel eten

* constant geïrriteerd en boos over kleine dingen, dit is iets wat niet regemlatig plaatsvindt

* gedachtes dat leven niets meer waard is, plan om je leven te beëindigen. Als dit jouw overkomt, schakel hulp meteen in.

 

Verdovende middelen

Mensen die de hierboven genoemde symptomen hebben, zijn in alle waarschijnlijkheid gaan keren naar drugsgebruik om ‘normaal’ te voelen. In veel gevallen is het alcoholgebruik de ingangsdrug voor gedeprimeerde individuen. Dit kan dan tot het gebruik van drugs zoals cannabis evenals het gebruik van voorgeschreven drugs leiden leiden. Welke drug er gebruikt wordt hangt niet alleen af van de diagnose van de depressie maar ook van de sociaal-economische status evenals de leeftijd van de misbruiker. Voorbeeld hiervan is dat cannabis meer wordt gebruikt door jonge mannen terwijl voorgeschreven drugsgebruik meer gecorreleerd is met de hogere sociaal-economische status.

Het gebruik van pijnstillende middelen en slaaphulp is gewoon en vaak misbruikt. Aangezien het gedeprimeerde individu zich niet als ‘zichzelf’ voelt, kunnen zij gaan klagen over onbehagen gevoel. Als dit het geval is, dan kan het gaan naar de primaire zorgleverancier klachten van diverse pijnen en pijnen met zich meebrengen die manifestaties van depressie zijn waardoor er dan hiervoor medicaties worden voorgeschreven. Één van de belangrijkste problemen met het behandelen van de bijwerkingen van depressie is dat voorgeschreven medicaties vaak dan weer tot depressie leiden. Hoewel deze drugs depressieve symptomen voor een korte periode kunnen verlichten, kunnen zij dan beurtelings tot een depressieve staat leiden die slechter is dan wat het individu aanvankelijk had ervaren.