blog placeholder

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic. In de politiek wordt er veel over gediscussieerd en de agressie neemt duidelijk toe. Ouders hebben geen gezag over hun kinderen en mensen aanspreken op hun gedrag kan leiden tot een pak rammel. Toch lijkt het ook een voorspellend topic, omdat er tientallen jaren geleden ook al over werd geschreven. Vooral in boeken en films is het vaak terug te zien.

In 1962 bracht Anthony Burgess het boek “A Clockwork Orange” uit. Hij schreef dit boek op een futuristische manier en de verloedering van de samenleving kwam duidelijk aan bod. Het verhaal gaat over een jongen die Alex heet. Hij gaat niet naar school en hangt ’s avonds rond in de straten, zodat hij en zijn vrienden kunnen zorgen voor vernieling, agressie en het verkrachten van vrouwen en jonge meisjes. De onderwerpen vernieling, agressie en verkrachting komen nu meer voor dan tientallen jaren geleden. Het aparte aan het boek is dat je op een gegeven moment medelijden krijgt met een verkrachter.

In de jaren 90 bracht Anthony Bruno het boek “Seven” uit. Het boek gaat over een politieagent (Somerset) die op het punt staat om met pensioen te gaan. William Somerset en David Mills krijgen onverwachts te maken met een gruwelijke moord. De moord blijkt slechts een inleiding te zijn van een hele serie moorden. De moorden hebben te maken met de 7 hoofdzonden: hoogmoed, hebzucht, onkuisheid/lust, jaloezie, vraatzucht, woede en traagheid. Het boek heeft een beetje een nare sfeer en ook hier komt de verloedering van de samenleving naar buiten. De hoofdzonden komen vandaag de dag nog veel aan de orde. Dit wordt alleen niet beseft.

De verloedering van de samenleving komt niet alleen in de literatuur aan bod. In Sin City, een comicbook van Frankmiller, is het ook duidelijk aan de orde. In de stripboekverfilming komt dit nog beter naar voren. Basin City, ook wel bekend als Sin City, zit vol met moordernaars, kinderverkrachters, hoeren en corrupte agenten. De stad is dan wel bedacht en daarnaast zijn de gebeurtenissen en situaties een stuk extremer dan mogelijk is. Toch komen deze gebeurtenissen vaker voor dan dat we beseffen.

De verloedering van de samenleving is dus een veelvoorkomend topic en ik heb slechts een paar voorbeelden gegeven. Toch houdt het onderwerp ons niet bezig en is het duidelijk dat er te weinig wordt nagedacht over de verschrikkelijke gebeurtenissen die er zich afspelen in deze wereld. Voor schrijvers is het een bron van inspiratie, voor lezers vaak een bron van vermaak.