blog placeholder

Stichting De Kringen bestaat uit groepen homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen die maandelijks bij elkaar komen om te praten of om leuke dingen te doen. De Kringen zijn in 1963 ontstaan vanuit een verdrietige gebeurtenis, maar door drie vooruitstrevende geestelijken is er wel iets moois van gemaakt. 

Een verdrietige aanleiding

Dominee Rein Brussaard mocht de begrafenis leiden van een jongen die zelfmoord had gepleegd vanwege zijn homoseksualiteit. Hij vond dit erg verdrietig en besloot dat er maar eens iets moest komen om deze mensen te helpen. Hierbij kreeg hij hulp van dominee Alje Klamer, die uitzendingen verzorgde voor IKON-radio, en pater Gottschalk. Allemaal begeleidden zij homo’s binnen hun pastorale werk. Alje Klamer noemde homoseksualiteit ook binnen zijn uitzendingen.

Verborgen Kringen

De eerste Kringen gingen in 1963 van start onder de naam ‘Contactgroepen voor homofielen’. 

Omdat Kringleden bang zijn om bekenden tegen te komen, worden de eerste ontmoetingen verborgen gehouden voor buitenstaanders. Om dezelfde reden zijn de Kringleden vaak lid van een Kring die niet in hun woonplaats wordt gehouden. Stichting De Kringen werkt vanuit de bijbelse tien geboden, wat goed aansluit bij de christelijke achtergrond van de (meeste) deelnemers.

 

Een landelijke organisatie

Door de jaren heen groeit het aantal Kringen, hierdoor ontstaat de behoefte aan een vorm van landelijke organisatie. Deze krijgt de naam ‘het landelijk verband van kringen voor homofielen’. Op jaarvergaderingen en landelijk georganiseerde weekenden ontmoeten kringleden van door het hele land elkaar. De stichting krijgt in 1980 een eigen periodiek infobulletin: de Keerkring. Uit dit alles ontstaat uiteindelijk in 1986 de landelijke organisatie Stichting De Kringen.

 

Ontwikkelingen binnen De Kringen

Vanaf eind jaren 80 probeert Stichting De Kringen samen te werken met andere homo-organisaties. De stichting werkt niet meer vanuit de christelijke identiteit en ook het zelfhulpkarakter is naar de achtergrond verdwenen, ontmoeting is wel altijd een belangrijk element gebleven.

 

Het 40 jarig jubileum

Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Stichting De Kringen is het boek Kringen in de branding van Kees Posthumus uitgebracht. Helaas kon dominee Rein Brussaard dit boek niet meer in ontvangst nemen omdat hij niet meer in leven was, maar ik was erbij toen het boek werd uitgereikt aan zijn weduwe. Ik was ontroerd bij het zien van de trots die van haar gezicht afstraalde!

 

Titia van Hooijdonk