blog placeholder

Nee, het is niet meer iets om je voor te schamen. Mensen zullen je er misschien een beetje op veroordelen, maar raar is het niet meer: De hele dag op de bank hangen en daarbij niet meer doen dan noodzakelijk is. Toegegeven: een volle dag helemaal niks doen spreekt de meeste mensen meer aan dan een dagje actief erop uit. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van het rustige relaxte leventje? En hoe kan je de perfecte balans vinden tussen passiviteit en activiteit?

Het verschilt van persoon tot persoon. De een hangt liever de hele dag op de bank terwijl de ander graag actief bezig is. Een voordeel van het actieve leven is dat je er een hoop positiviteit uit kan halen. Je stelt vaak een doel voor jezelf en je doet moeite om dat doel te bereiken. Ambitie is belangrijk en zorgt voor een groot deel van je doorzettingsvermogen. Daarnaast zou het gezond zijn om vaak actief bezig te zijn. Het woord ‘’zou’’ klinkt misschien wat raar in de oren, omdat we allemaal weten dat het beter voor je is om regelmatig te sporten en te bewegen, maar de vraag is hoe groot het effect hiervan nu eigenlijk echt is. Vele studies komen tot verschillende conclusies wat betreft gezond leven en de vraag is welke we kunnen vertrouwen en welke niet.

 

Klinkt geweldig allemaal! Gezond leven is echter niet iets dat voor iedereen een prioriteit is en sommige mensen hechten er meer waarde aan dan andere. Het tegenovergestelde van actief doen is passief doen. Een beetje simpel gezegd: bankhangen. Elke actieve persoon zal de bankhanger veroordelen voor het gebrek aan activiteit bij de bankhanger. Maar wat heeft die te vrezen? Niets doen levert in Nederland namelijk ook iets op. Het is niet zo dat je dood gaat van de honger als je niet werkt of niet actief bezig bent.

 

Om een bankhanger actief te krijgen zijn echter meer actieve personen nodig. Als zij laten zien dat passiviteit niet slecht is, maar verbeterd kan worden door de juiste balans met activiteit is er een grote kans dat ze actiever worden. Positieve ervaringen moeten belangrijker worden gemaakt dan negatieve. De passieve persoon moet op een optimistischere manier naar het leven kijken om actief te worden.

 

De perfecte balans. Het lijkt op iets dat iedereen wel wil hebben maar die niemand kan krijgen. De perfecte balans bestaat niet en verschilt van persoon tot persoon. Vaak weten mensen zelf wel wat voor hun de juiste combinatie is tussen rust en beweging, Ze weten meestal ook wanneer ze te veel van het een doen en misschien te weinig van het ander. Op dat moment is de motivatie om hier iets aan te doen belangrijker dan ooit. Dat is het moment waarop een keerpunt kan worden gemaakt en waarbij je dichterbij de perfecte balans kan komen.

 

Het is tijd dat mensen meer gemotiveerd worden om actief te zijn. Niet omdat passiviteit slecht is, maar omdat activiteit de samenleving beter zou kunnen helpen en ook anderen zou inspireren om bijvoorbeeld meer te gaan werken of zichzelf een duidelijk doel te stellen. Op deze manier kunnen een hoop mensen hun talenten maximaal gebruiken. Talenten die anders misschien nooit naar voren zouden komen. Dus nogmaals: bankhangen is niet slecht, maar actief doen motiveert en laat je dingen bereiken.