Wanneer je een groep kinderen iets wil laten doen is het altijd lastig om eerst goed te kunnen vertellen wat de bedoeling is en hoe je wil dat het gedaan wordt. Met deze tips kom je een heel eind.
Waar op te letten bij het geven van instructies.
Praat rustig maar ook vooral duidelijk.
Je brengt het tempo van je instructie over op de groep. Wanneer je bijvoorbeeld te snel praat worden de kinderen ook drukker en gaan ze sneller aan de slag. Dit geld ook zeker voor een chaotische manier van praten.
Maak het levendig, let daarbij op je houding en manier van praten. Beweeg ook, maar niet te overdreven.
Wees enthousiast.
Breng het onder in een verhaal of sprookje. Bv. als je paddenstoelen gaat plakken. Vertel een verhaal over bijvoorbeeld een kabouter die in een paddenstoel woont.
Houd het kort en duidelijk, anders wordt de helft vergeten.
Eerst het verhaal, de instructies en dan pas de kinderen laten lopen, voor bv het pakken van de spullen. Houd de volgorde logisch.
Bij moeilijke opdrachten, doe het voor. Bijvoorbeeld een parcours in de gymzaal. Zo kunnen de kinderen zien wat de volgorde is. Wanneer een kind druk is kun je dat kind het voor laten doen. Op deze manier is het kind niet zo’n afleiding meer voor de rest van de groep en kan hij zijn energie kwijt.
behoud de volgorde: Praatje –> Plaatje –> Daadje. Oftewel eerste de uitleg dan het voorbeeld en dan de kinderen het zelf laten doen.
Moeilijkheid opbouwen, bijvoorbeeld eerst de bal door pionnen, daarna een basket.
Pas de taal aan op de leeftijd van de kinderen.
Blijf in de beleving van het kind, bekijk de trends.
Zorg voor een goede voorbereiding, zorg dus dat je niets vergeten (bv, schaartjes voor het paddenstoelen plakken).
Hoe houd je de orde.
Bewust maken van de consequenties, als je niet luistert weet je niet wat je moet doen.
Betrek een druk kind bij je uitleg, laat het dus iets voordoen, het kind is niet tot last, en zal een deel van de energie al kwijt zijn.
Geef regels bij de instructies. Bijvoorbeeld, niet met scharen rennen.
Complimenteer ook de kinderen die doen wat ze horen te doen. De anderen kinderen willen ook complimentjes en zullen op deze manier ook beter hun best doen.
Houd oogcontact met de groep. Kijk het kind aan dat je wilt corrigeren. Op deze manier weet het kind dat je het tegen hem hebt zonder direct het kind voor schut te zetten tegen over de rest van de klas.
Let op je houding, Maar jezelf groot. Als vrouw zijnde moet je je stem ook laag houden, hierdoor straal je meer gezag uit.
Straal zelf ook rust uit. Houd de regels met mate, teveel regels wordt te moeilijk.
Waarschuwen voor je een kind gaat straffen, dus “nog 1 keer en dan”. Ben dan wel consequent, als het kind het inderdaad nog 1x doet moet je ook de straf uitvoeren.
De straf moet passen bij de overtreding. Houdt het dus ook uitvoerbaar.