blog placeholder

Artsen Zonder Grenzen, de internationale humanitaire organisatie die medische hulp biedt aan slachtoffers van oorlogsconflicten, hongersnood, epidemieën en natuurrampen. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Brussel. De afdeling van de VS is gevestigd in New York City en die van Nederland ligt in Amsterdam.

Geschiedenis

Artsen Zonder Grenzen werd opgericht in 1971 door een kleine groep Franse artsen, van wie de meesten voor het Rode Kruis in de hulpverlening hadden gewerkt tijdens de late jaren 60. Deze artsen vonden dat de bestaande hulporganisaties te weinig medische hulp aanboden en vaak niet snel genoeg ingrepen. De groep van de eerste missie ging naar Nicaragua als reactie op een aardbeving in 1972. In de jaren 70 gaf de organisatie medische zorg in Vietnam en behandelde Vietnamese en Cambodjaanse vluchtelingen in Thailand. In de jaren 80 lanceerde AZG een aantal van de hulpmissies in Afrika, waarbij ze voedsel verstrekten aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Oeganda en de hongersnood in Ethiopië en Soedan. In 1990 opende Artsen Zonder Grenzen voor het eerst een kantoor buiten Europa, namelijk in New York. In 1999 werd AZG bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse Nobelcomité haalde “baanbrekend humanitair werk” aan en ook de naleving van “het fundamentele beginsel dat alle slachtoffers van een ramp, of de ramp nou van natuurlijke of menselijke oorsprong is, het recht hebben op professionele hulp, die zo snel en efficiënt mogelijk moet zijn”.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Elk jaar geven meer dan 2000 vrijwilligers van Artsen Zonder Grenzen medische hulp in meer dan 80 landen. Als onderdeel van de missie, heeft Artsen Zonder Grenzen ook tot doel de publieke aandacht te vestigen op de slechte toestand van mensen die lijden over de hele wereld. Ook spreken ze zich uit tegen schendingen van de mensenrechten.

Hoe komt Artsen Zonder Grenzen aan zijn geld? De organisatie krijgt meer dan de helft van de financiering van particuliere giften. Andere donoren zijn onder andere de Europese Unie, de VN en de nationale regering. Artsen Zonder Grenzen is echter niet verbonden aan een regering.

De organisatie werft artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsmedewerkers om vrijwilligerswerk te doen en daarbij af te reizen naar verschillende landen om projecten te doen die enkele maanden tot een jaar kunnen duren. De vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding en hoeven de kosten van levensonderhoud niet zelf te betalen. Dat doen Artsen Zonder Grenzen. De vrijwilligers teams werken in ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, rampgebieden en steden en dorpen waar medische zorg ontbreekt. Ze bieden opvang en eerste hulp, voeren operaties uit, geven vaccinaties, verbeteren medische voorzieningen en zorgen voor watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Ook zijn vrijwilligers in sommige gevallen bezig met het bouwen van ziekenhuizen en gezondheidscentra, het trainen van de lokale medische staf en het werken met de lokale gezondheidsautoriteiten. AZG-vrijwilligers reizen dus vaak naar gebieden waar politieke instabiliteit heerst.