blog placeholder

Zeilen in Kroatië

Uw vakantie doorbrengen op een zeilboot op de Middellandse zee bij de kust en de honderden eilanden van Kroatië is een ervaring om nooit te vergeten.

Houdt u van zeilen, van mooi weer, schitterend helder water, heerlijk eten en mooie natuur, dan is een zeilvakantie in Kroatië een ervaring om nooit te vergeten.

U kunt kiezen voor flottielje varen, dan maakt u met uw (gehuurde) zeilboot deel uit van een groep zeilboten die volgens een min of meer vaste route een week lang langs de eilanden zeilt. De ultieme vrijheid is echter het huren van een ‘eigen’ zeilboot om dan met uw eigen gezelschap, bestaande uit bijvoorbeeld een groep(je) vrienden, familie of eigen gezin te gaan ‘waar de wind u heen brengt’.

Er zijn allerlei instanties die zeiljachten verhuren in Kroatië, zelfs Nederlandse organisaties, dus het huren van een boot voor een zelfs schappelijke prijs (ca. 1500 euro / week in het hoogseizoen) is niet al te moeilijk. Uiteraard moet u beschikken over zeilervaring en een vaarbewijs. Als u over (ruime) zeilervaring beschikt is het niet zo moeilijk om een vaarbewijs aan te vragen. U kunt hiervoor bij diverse instanties lessen volgen of via zelfstudie. Welke manier u ook kiest, u moet altijd eindigen met het erkense examen dat op diverse plaatsen in het land, 6 dagen per week, wordt afgenomen via de computer. Het kost u maximaal 1 uur. Bent u geslaagd, dan ontvangt u binnen een paar weken uw Nederlands vaarbewijs thuis. Dit kunt u weer op een eenvoudige wijze om laten zetten in een internationaal vaarbewijs en voila, u kunt in het buitenland een zeiljacht huren.

Kroatië staat bekend om haar goede jachthavens, haar kristalhelder water en haar honderden eilanden en eilandjes. Het is een geweldig land om met de boot te verkennen, ontzettend veel baaitjes zijn vanaf land niet of nauwelijks te bereiken terwijl het aanleggen met de boot heel eenvoudig is. Omdat de stranden veelal rotsachtig zijn, is het water glashelder. We hebben regelmatig meegemaakt dat, terwijl de dieptemeter een afstand van meer dan 20 meter aangaf tot de bodem, we de bodem konden zien!

Er zijn diverse plaatsen waar het goed mogelijk is een boot te huren, zoals Zadar, Sibenik, Split en Trogir. Ook in Istrië zijn diverse mogelijkheden zoals Rovinj, Pula en Porec. Persoonlijk vinden wij de kust wateren Split en Troger het mooist. Hier liggen de eilanden Brac, Hvar en Vis, allemaal zeer de moeite waard om te bezoeken. Alle eilanden hebben diverse plaatsen, sommige met grote andere met minder grote havens, die een bezoekje absoluut de moeite waard maken. Het leuke van het zeilen is dat je direct het hart van het plaatsje binnenzeilt. Geen gezeur met parkeermeters, doodlopende straatjes en eenrichtingsverkeer, nee, hopla, gewoon voor anker gaan, de dinghy loshalen en binnen 5 minuten sta je op de kade.

’s Avonds kun je kiezen voor het aanmeren aan een ‘officiële’ kade bij een plaatsje, hiervoor moet je dan wel rekenen op een (klein) bedrag aan havengeld, maar het geeft je de beschikking over water en stroom, of het ‘vrij’ voor anker gaan ergens buitengaats. Hier heb je geen stroom of zoet water, maar lig je gratis en voor niets en zonder buren, soms lawaaiige cafeetjes en onder een ontzettend heldere sterrenhemel. Je eigen paradijs.

Natuurlijk kun je dan niet ’s ochtends even naar de bakker lopen voor vers brood, maar slim inkopen de avond ervoor of gebruik maken van yoghurt met muesli maakt het ‘gemis’ meer dan goed. Je wordt wakker in je eigen paradijsje, kunt naakt het water inspringen zonder gezien te worden of last te hebben van het toch altijd iets minder schone water in de jachthavens en kunt genieten van de eerste zonnestralen zonder verkeersgeluiden. Absolute vrijheid dus.

Kortom, houd je van zeilen, van vrijheid en helder water om te duiken of te snorkelen of gewoon lekker te zwemmen, overweeg eens een zeilvakantie in Kroatië. Wij hebben genoten.