skikleding

De eerste keer op wintersport is voor iedereen spannend. Een nieuw soort omgeving, een ander klimaat dan in ons kikkerlandje en je hebt vast heel veel prachtige verhalen van gehoord anderen. Een complete uitrusting is wat je reis kan maken of breken.

Dit stukje is geschreven zodat als je zorgeloos op wintersport kunt en
zodoende daarvoor even rekening houdt met de beschreven punten. Voor
iedereen die al vaker is geweest lijkt dit een standaard verhaal, maar
zelfs de ervaren wintersporter kan dit best als geheugensteuntje
gebruiken! Het is een basishandleiding naar een complete wintersport.

Onthoud: dit zijn richtlijnen naar een gekozen gemiddelde. Iedereen heeft een
persoonlijke voorkeur waarin details kunnen afwijken van dit verhaal.
De grote lijnen zijn echter een rode draad in elke wintersport.

De outfit vanaf de middel naar boven

In de wintersport wordt bij het bovenlichaam een zogenaamd “3 lagen systeem” gehanteerd. Elke laag is van belang en een ontbrekende laag kan de werking van de andere lagen tegenwerken. Belangrijk daarbij is: stilstaande lucht is warmte, en de lichaamswarmte reguleren(op temperatuur houten) werkt het aller best om het niet onnodig koud te krijgen.

 1. De eerste laag is een temperatuur regulerend, transpiratievocht afvoerend, thermo shirt. Hierin worden vooral merken als Craft (prijskwalitatief erg goed) Odlo en Helly Hanssen goed en redelijk betaalbaar gekwalificeerd.
 2. De tweede laag is meestal een T-shirt of een pully. Het lekkerst bij het shirt is transpiratievocht afvoerend materiaal. Het T-shirt kan eventueel een sportshirt zijn, maar ook T-shirts van wintersportmerken zijn in de regel prettig. Lange of korte mouwen is verbonden aan je persoonlijke voorkeur en de temperatuur ter plaatse. Je kunt het best zorgen dat je alles hebt.
 3. De derde laag is een wind en waterdichte laag gevormd door de jas die sneeuw en winddicht moet zijn. Waterdicht is voor de wintersport lekker meegenomen. De sneeuwdichtheid spreekt voor zich. De winddichtheid is zeer belangrijk omdat bewegende lucht kou betekend! Stilstaande lucht wordt zoals daarentegen warm en houdt je lichaam op temperatuur. Daarom is het vooroordeel dat een warme jas dik moet zijn ook lang niet altijd waar! Daarop aansluitend is het interessant dat voor warmere dagen of voor de actieveren onder ons een softshell ook lekker is. Daarin heb je wat meer bewegingsvrijheid dan in een jas. Dit moet je gewoon lekker bekijken in een grote winkel.

Denk daarnaast aan:

 • Een goede bril, bezuinig hier niet op! Een goede skibril is bijna net zo belangrijk als een goede jas.
 • Handschoenen, sneeuwdichte zijn altijd erg prettig.
 • Een muts die ook lekker over de oren valt
 • Een goede sjaal
 • Eventueel goggles(zo’n duikbril) voor gebieden/dagen met sneeuwval

De outfit vanaf de heupen naar beneden

Hoewel het onderste gedeelte het minst belangrijk lijkt is het tegendeel bijna waar. De benen vangen al jou ski of snowboard activiteit op, moeten dus goed beschermd worden en warm worden gehouden! Bij de benen wordt met twee lagen gewerkt.

 1. De eerste laag, net zoals bij bovenkleding, is de thermokleding. Ook bij de benen is het belangrijk om de temperatuur te reguleren. De benen worden tijdens de wintersport namelijk veel meer belast dan normaal en koude spieren kunnen niet van pas komen! Ook hiervoor is een thermo broek de ideale oplossing.
 2. De tweede laag is een ski of snowboard broek. Het belangrijkste bij de broek is dat hij lekker zit en dat je een lekkere bewegingsvrijheid over houd. Zorg dat de broek lekker waterdicht is zodat je niet halverwege de dag natte billen hebt. Een waterdichte broek is daarom eigenlijk wel een must.

Denk daarnaast aan

 • Goede sokken! De waarde van goede sokken wordt vaak onderschat. De voeten zijn namelijk heel gevoelig dus te dunne of niet lekker gevormde sokken gaan irriteren.
 • Hetgeen je onder je thermo broek aan wilt qua ondergoed. De meeste mensen prefereren een boxershort omdat dat veel bewegingsvrijheid geeft.
 • Zorg voor goede snowboots die in ieder geval sneeuwdicht zijn. Dit is heel prettig als je op locatie bent. Zorg wel dat ze niet te strak zitten want dit verzwakt het warmte (stilstaande lucht) effect van de boot.

Ook handig om te weten

 • Het wassen van je waterdichte wintersportkleding is essentieel voor het behoud van je waterdichtheid! Ook als een jas of broek niet vies lijkt kunnen de ‘poriën’ van de jas of broek verstopt zijn en dat houdt in dat de waterdichtheid niet meer optimaal is en het kledingstuk dus kan gaan lekken Het wassen moet volgens wasvoorschriften: Gebruik vloeibaar technisch wasmiddel en vergeet daarna niet te impregneren! Een goed wasmiddel is Nikwax.
 • Op kinderkleding wordt geadviseerd niet te bezuinigen. Deze kleding is vaak goedkoper, maar zoek hier wel de goede kwaliteit uit boven de mindere kwaliteit!
 • Zonnebrandcrème is op locatie ontzettend duur, niet vergeten dus!
 • Vergeet geen verstevigd hoesje voor je digitale camera of videocamera als je beelden wilt maken op de piste.
 • Als laatst: mocht je proberen je tong in de skilift tegen het ijzer te laten plakken, vergeet geen flesje water mee te nemen, anders kan het losmaken best lastig worden.

Conclusie

De uitrusting is voor een wintersport belangrijk, en er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Heb je hierop gelet dan kan je zorgeloos de sneeuw in en is het enige wat rest heel veel plezier te hebben!