blog placeholder

“Walkhampton Common”

Walkhampton is een dorp en een burgerlijke district aan de westelijke kant van Dartmoor in het graafschap Devon, Engeland. Het dorp ligt aan de Zwarte Beek, een zijrivier van de rivier de Walkham.  Walkhampton ligt op ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van Tavistock, in de buurt van de dorpen Horrabridge, Yelverton en Dousland en het Burrator drinkwater reservoir, gebouwd in 1898 aan de zuid- oostkant. 

Walkhampton heeft ongeveer 900 inwoners. Voor administratieve doeleinden is het district gegroepeerd met de districten van Meavy en Sheepstor onder de naam “Burrator District Raad”, en voor electorale doeleinden wordt Walkhampton gegroepeerd tot kiesdistrict Burrator Ward met dezelfde twee districten.

Walkhampton Inn

Het dorp heeft een pub, de Walkhampton Inn, daterend uit de 17e eeuw en een basisschool met ongeveer 120 leerlingen genaamd Lady Modiford ’s School, die werd opgericht in 1719, hoewel het huidige gebouw met zijn kenmerkende bel en klokkentoren dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Walkhampton school

De Walkhampton kerk is een rijksmonument en staat op een oude verhoogde plaats ongeveer een halve mijl ten westen van het dorp. In tegenstelling tot de meeste kerken  staat het niet met de voorkant naar het oosten maar naar het noord-oosten, de richting van de opkomende zon op de langste dag. Het huidige gebouw dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd van graniet en heeft een toren met vier prominente spitsen, de kerk is gerestaureerd in 1860-1861. De eerste 400 jaar tot 1985 had de kerk geen patroonheilige en stong gewoon bekend als ” Walkhampton kerk “, maar in 1985 jaar werd de kerk gewijd aan de maagd Maria. Later onderzoek heeft uitgewezen dat het kan zijn dat de kerk oorspronkelijk gewijd was aan Sint Dionisius van Walkynton.

Walkhampton church

Het zgn. “Church House”, gebouwd in 1698, in 16e eeuwsestijl, staat vlakbij de kerk. Het was ooit een herberg. in de buurt staat een oud stenen kruis dat in 1984 werd gereconstrueerd uit delen die gevonden werden in een heg. De basis en de as werden opnieuw opgericht in 1984 door familieleden van de luitenant Goldsmith, die in 1903 een kruis op de hei had ontdekt. In 1991 werd er een hoofd aan het kruis toegevoegd.

Walkhampton cross

Op de heide boven het dorp ligt het gebied “Walkhampton Common” dat vele belangrijke archeologische plaatsen heeft, waaronder ten minste acht stenen rijen, veel steenhopen, graven, hut cirkels en stenen wallen daterend uit de bronstijd. Er is ook veel bewijs van tinmijnen uit de middeleeuwen en later.