Buenos Aires, de prachtige en levendige hoofdstad van Argentinië. Het culinaire centrum in Zuid-Amerika, voor alle steak liefhebbers en BBQ-fanaten. Maar ook voor de dansers onder ons, kan jij hier je hart ophalen. De tango is een wereldbekend fenomeen en heeft zijn roots in de straten van Buenos Aires liggen. De tango is ontstaan nadat de Europese en Afrikaanse immigranten elkaar in Buenos Aires troffen. In de 20e eeuw werden er spontaan allerlei bordelen en bars geopend, die de muziek en dans voortbrachten. Vooral de accordeon (ook wel de bandoneón genoemd) zorgt voor een prachtig ritme en een melancholische sfeer.
Kom de tango dansen in Buenos Aires
De tango staat bekend als een passievolle en spannende dans. De muziek is prachtig en je hoort vooral de klanken van de accordeon, viool en de gitaar er goed in terug. De dans staat voor de liefde tussen de man en de vrouw. Het is gedurfd en door naar de dans te kijken, maakt het emoties in mensen los. Het is een vorm van emotie, expressie, er wordt tijdens de dans altijd een verhaal verteld. De tangomuziek hoor je overal terug in Argentinië. Op straat, in de taxi, vanuit mensen hun huizen.
Wanneer je geïnteresseerd bent in deze dans, kan je het beste naar het bekendste tangofestival van Buenos Aires komen! Dit festival wordt elk jaar in maart gehouden. Er komen veel lokale bewoners op af, maar ook de toeristen zijn van harte welkom. De tango wordt extra uitgelicht en er vinden allerlei leuke activiteiten door heel de stad plaats. Zo kan je op straat dansen, naar optredens kijken, bekende tango zangers en zangeressen live aanhoren. Maar zijn er in bepaalde musea ook speciale tentoonstellingen die alles met deze dans te maken hebben.
De tango macho’s
De tango is ontstaan doordat de havenarbeiders na het werk samen kwamen in de bars en bordelen. Doordat het vaak mannen onder elkaar waren, werd zowel de leidende als de volgende dans rol door de mannen met elkaar afgewisseld. De muziek tijdens deze avonden ging vooral over de liefde voor hun moeders, de heimwee naar hun thuisland maar ook over de liefde voor de instrumenten waarop werd gespeeld. Dit klinkt niet heel erg macho hé?
Toch zie je in de tango vaak terug dat de man de beschermer en de leider is van de vrouw waarmee hij danst. De macho man ziet er erg sterk, trots en bijna statisch uit, terwijl de vrouw erg verleidelijk, soms zelfs wat speels en elegant over komt. Hetgeen wat de tango uniek maakt, is dat beide seksen tijdens de dans gelijk aan elkaar zijn. Het element dat de man of de vrouw kan leiden, zit er nog steeds in. En de tango zou zelfs door twee mannen of twee vrouwen uitgevoerd kunnen worden!