blog placeholder

Otium Eco Club Side

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is in het dagelijks leven al heel maatschappij en milieubewust bezig. Nagenoeg iedereen heeft een hoog rendement verwarmingsketel, thermopane of zelfs “tripelpane” HR isolatieglas, een zuinige schone auto, groene stroom enzovoorts, enzovoorts. Zodra ze op vakantie gaan vergeten de meeste mensen echter al hun maatschappij en milieubewuste principes en vliegen met energie slurpende vliegtuigen naar warme oorden waar ze zich in enorme decadente all-in hotels dag en nacht vol eten en drinken en zich laten bedienen door onderbetaalde lokale bedienden. Ook bij steeds meer Nederlandse vakantiegangers begint echter het besef door te dringen dat ze zich ook op vakantie maatschappij en milieubewust moeten gedragen.

Biologische bar

De nieuwe trend, overnachten in een groen hotel:
Het is nog een hele jonge trend maar het is een trend die de komende jaren zeker heel snel zal groeien, namelijk, overnachten in een groen hotel. De eerste voorwaarde voor een groen hotel is dat alles maatschappij en milieubewust is. Dit houdt in dat de gasten er niet de hele dag voor een all-in spotprijs onbeperkt kunnen eten en drinken en dat het bedienend personeel een menswaardig salaris en menswaardige arbeidsomstandigheden heeft. De groene hotels mogen wel in warme landen staan maar ze mogen geen airco hebben. De hotelgasten mogen echter niet met het vliegtuig naar deze warme oorden reizen maar met de trein of met de boot.

Hoeveel stroom bespaart een “groen” all-in hotel zonder airco?
In Turkije heb je zo´n 150 hete dagen per jaar. De gemiddelde toerist brengt zo´n 10 uur per dag op zijn hotelkamer door dus de gemiddelde airco in een “niet groene” Turkse hotelkamer draait zo´n 1500 uur per jaar. De gemiddelde airco in een “niet groene” Turkse hotelkamer gebruikt 5000 watt per uur dus dat komt neer op 7.500.000 watt oftewel 7.5000 KWh. Alle airco’s in een groot “niet groen” Turks all-in hotel met 800 kamers gebruiken dus samen 6.000.000 KWh aan stroom. Door alle airco’s te verwijderen bespaart een “groen” Turks hotel met 800 kamers dus 6.000.000 KWh aan stroom per jaar.

Hoeveel voedsel en drank bespaart een “groen” all-in hotel?
In een “groen” all-in hotel kunnen de gasten in plaats van de hele dag door maar drie keer per dag eten namelijk  ’s morgens ontbijt, ’s middag lunch en ’s avonds diner. De hoeveelheid voedsel die ze krijgen wordt per persoon bepaald aan de hand van hun gewicht en het aantal verbrande calorieën. Op deze manier bespaart het hotel zo’n 250 gram voedsel per hotelgast per dag. Een all-in hotel met 800 kamers waarin 1600 gasten verblijven bespaart dus 400 kg voedsel per dag. Als het hotel dus 200 dagen per jaar vol zit scheelt dit dus 80.000 kg voedsel.