blog placeholder

Vakantie, één van de leukste periodes in het jaar. Maar wat als u bestolen wordt? Hier volgen wat tips om ervoor te zorgen dat u snel alles kunt regelen vanuit het buitenland.

Vakantie, of u nu naar de sneeuw of de zon gaat, aan het strand gaat liggen of juist rondtrekken. Vakantie is bedoeld om de dagelijkse sleur te ontvluchten. Lekker ontspannen, weer opladen voor de komende maanden.

Meestal gaat dat ook helemaal volgens plan. Iedereen laadt zichzelf op zijn of haar manier op. Maar wat als uw zo welverdiende vakantie verstoort wordt door tegenslag? Wat dan?

Laat uw vakantie niet verpesten. Bereid u goed voor. Met onderstaande tips kunt u het eventuele leed, snel oplossen.

Kopiën

Vaak wordt aangeraden om een kopie van uw paspoort mee te nemen. Mocht uw kwijtraken of gestolen worden, dan hebt u in ieder geval een bewijs bij u. In het eerste geval is een kopie een prima oplossing. Maar in het tweede geval kan het al een stuk lastiger worden. Ook al bewaard u de kopie en uw originele paspoort niet samen, als uw bagage gestolen wordt, is de kans groot dat u toch beide kwijt bent.  Of als er in uw hotelkamer wordt ingebroken, ook dan heeft u grote kans dat de inbrekers alle waardvolle papieren meenemen. Dus ook uw kopie.

Polisnummers en verzekeringen

Als u goed voorbereid op reis gaat, heeft u natuurlijk een reisverzekering afgesloten. In Nederland heeft ook iedereen een verplichte ziektekostenverzekering. U hoopt er natuurlijk nooit gebruik van te maken, maar het kan iedereen overkomen. Diefstal van waardevolle spullen zoals uw camera, of een ongelukje waardoor u naar een dokter moet. Op dat moment heeft u uw verzekeringsbewijs en/of polisnummer nodig. U heeft netjes alle benodigde papieren en pasjes bij u. Maar wat als u nu beroofd/gerold bent? U wilt aangifte doen bij uw reisverzekering maar het pasje zat in de portemonnee die gestolen is.

Noodnummers

Niets is vervelender dan op vakantie gerold/bestolen te worden. Zodra u erachter komt, moet u DIRECT uw bank informeren. Zij moeten alle passen blokkeren, zodat de dieven er geen misbruik van kunnen maken. De meeste mensen bewaren de noodnummers is hun portemonnee, die dus gerold is.. Of in hun mobiele telefoon, die in het ergste geval in uw tas zat die ze gestolen hebben.

Oplossingen:

Om bovenstaande problemen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er een paar oplossingen. Het belangrijkste is dat u alle informatie op 1 papier hebt staan. Dus alle noodnummers van de bank, de verzekering etc. Hier schrijft u ook uw paspoortnummer bij, rijbewijsnummer en alle polisnummers van uw verzekeringen. Schrijf hier echter geen pincodes ed op!!

Als u met 2 of meer personen reist, zorg er dan voor dat iedereen een kopie heeft. Als u met een groepje vrienden reist, volstaat het om per koppel 1 kopie te geven. De kans is klein dat bij grotere groepen iedereen berooft wordt. Mocht uw tas gestolen worden, dan zijn er nog altijd andere mensen in de groep die uw gegevens hebben.

Laat thuis bij de thuisblijvers ook alle informatie achter. Een kopie van alle gegevens zoals hierboven beschreven, maar ook een kopie van uw paspoort. In geval van nood kunt u hun bellen en zij kunnen alle gegevens aan u doorgeven of zelfs naar uw faxen (dit kan naar elk politiebureau! Dus gewoon naar het bureau faxen waar u aangifte doet)

De meest effectieve manier is echter email. Scan al uw documenten thuis in de computer. Scan uw paspoort, uw rijbewijs (beide kanten bij het nieuwe rijbewijs), uw verzekeringspolissen, de noodnummers van uw bank(en), het noodnummer van uw reisorganisatie etc.

Verstuur deze documenten in een email naar uzelf! Plaats deze email in een map. Noem de map echter niet Belangrijke Papieren ofzo. Verzin iets neutraals. (Mocht u ooit ergens vergeten uit te loggen in een internet café, dan is het minder verleidelijk voor een ander om in uw mailbox te gaan snuffelen.) De mail kunt u ook naar de thuisblijvers of vrienden/familie sturen, als een soort back-up.

Mocht u nu in het buitenland beroofd worden, dan kunt u in elk willekeurig internet café zo bij uw gegevens. U kunt dus niets kwijtraken op uw vakantiebestemming. Mocht er geen internetcafé beschikbaar zijn, dan is de kans natuurlijk erg groot dat u bij de politie of ambassade (waar u toch aangifte moet doen of een nieuw paspoort moet halen) even op internet kunt om uw gegevens te achterhalen.