blog placeholder

Nicaragua is het land van de vulkanen, weelderige natuur en goedkope rum. Veel toeristen doorkruizen het land in rap tempo wanneer ze vanuit Mexico via Honduras naar het meer bekende Costa Rica afdalen. Terwijl Nicaragua fantastische plekken heeft om te ontdekken. Hieronder volgen acht toplocaties in Nicaragua die je niet mag missen! 

1. Granada

De drukst bezochte en populairste onder de toeristen. Je kan hier uren rond slenteren door de romantische straten met pastel geverfde huizen. Een enorme kanariegele kathedraal, gelegen aan het Parque Central, biedt een goed orientatiepunt en de gelegenheid om uit te rusten in de schaduw. Vanaf hier loop je in minder dan een half uur naar het grote meer, Lago de Nicaragua, waar je met een bootje het water op kan om de kleine eilanden (Archipielago Las Isletas) te bezichtigen. Veel mensen bezoeken vanaf Granada de indrukwekkende Mombacho, een grote vulkaan die je te voet of met een Jeep kan beklimmen.

2. Masaya

Een kleine stad, meest bekend om zijn grote markt met handgemaakte spullen. Dit is een goede plek om aan het einde van je reis de laatste souvenirs in te slaan. Vanuit Masaya kan je, via een georganiseerde tour of op eigen houtje naar de vulkaan Masaya. Zelf een taxi regelen is het goedkoopst en verdient naar mijn idee de voorkeur, vooral omdat je op deze manier het overweldigende park nagenoeg in je eentje kan ervaren.

3. Laguna de Apoyo

Een half uur van Masaya ligt het prachtige vulkanische meer Laguna de Apoyo. In dit meer, met water rond lichaamstemperatuur, kan je heerlijk zwemmen en genieten van de ongerepte natuur. De meesten bezoeken dit meer als een dagtrip vanuit Masaya of Granada. Ook kun je hier overnachten in een handjevol hotels. Een waardevolle tip (die ik overigens zelf goed had kunnen gebruiken) is om voor zonsondergang terug te zijn in je kamer. Het wordt hier namelijk door gebrek aan buitenverlichting pikkedonker. Er is dan geen mens op straat, wel veel agressieve honden.  

4. Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een eiland gelegen in het grote meer van Nicaragua. Het is gevormd door twee vulkanen, Volcan Concepcion en Volcan Maderas, die het eiland een bijna surrealistische uiterlijk geven. Wanneer je sportief bent aangelegd dan kan je deze vulkanen beklimmen. Ook kun je hier fantastisch kayaken, fietsen of een motor huren om het hele eiland te verkennen, of zwemmen in het kristalheldere water in El Ojo de Agua.  

5. Leon

Leon is het minder populaire broertje van Granada. Er zijn weinig toeristen, heeft minder het uiterlijk van een geglaceerde taart zoals Granada, maar geeft wel meer een echte stadsfeer. De grote witte Kathadraal (Basilica de la Asuncion) is indrukwekkend, waar je boven op het dak een overweldigend uitzicht hebt over de stad en de verschillende kegelvormige vulkanen in de verte. Het museum van de revolutie,  wat net als de kathadraal aan het centrale plein ligt, is een echte must. Hier vertellen vrijwilligers hun schrijnende verhalen en geven aan de hand van vele foto's een duidelijk beeld van deze periode.  

6. Matagalpa

Een kleine stad, met een prachtige ligging in de bergen. Dit is een van de weinige plekken waar je de hitte van de tropen kan ontvluchten. Er is een uitkijkpunt, wat de moeite van het beklimmen waard is. Ook is er een chocoladefabriek van Nederlandse bodem, El Castillo de Chocolate, wat tegelijkertijd een museum is. Je kan hier zien hoe de cacaobonen worden geroosterd en gemalen en je mag hier de warme chocolade pasta proeven die je lichtelijk euforisch maakt, als je dat al niet was van de chocoladewalm die je bij de eerste stap tegemoet komt. Voor chocolade verslaafden een echte must!  

7. San Juan del Sur

Een prachtig vissersdorp dat zijn charme een beetje kwijtraakt door de Amerikaanse gepensioneerden die daar in grote getalen neerstrijken. Ook zijn er veel surfers die overdag het water induiken en in de avond het nachtleven onveilig maken. Maar er zijn genoeg maagdelijke stranden die vanaf San Juan del Sur makkelijk bereikbaar zijn met de spotgoedkope taxi's. 

8. Playa Pie de Gigante

Playa Pie de Gigante, of Playa el Gigante is de perfecte strandlokatie. De schoonheid van deze plek schuilt in zijn eenvoud. El Gigante bestaat uit een enkele straat, met een klein supermarktje, een surfshop en een paar restaurantjes en barretjes. Het strand is goudgeel, schoon en meestal leeg. Een heerlijke plek om tot rust te komen en je te verwonderen over het feit dat Nicaragua nog niet ontdekt is door de grote toeristenstroom. Met al dit moois is het waarschijnlijk een kwestie van tijd.