blog placeholder

Zeg NEE tegen dierenmishandeling op reis! Wat gaat er aan vooraf voordat een olifant tam is? Wat is het goede alternatief? U leest het hier!

Tijdens uw vakantie, waar ook ter wereld, kunt u te maken krijgen met dierenleed. Misschien valt het in eerste instantie niet eens op, reisorganisaties werken er (onbewust) aan mee en u daardoor ook.

Vormen van dierenmishandeling

Er bestaan veel verschillende soorten van toeristische dierenmishandeling. Van de dieren die “optreden” tijdens shows tot het “beroemde” aapje wat kunstjes doet. Dit zijn vaak de meest bekende vormen van mishandeling. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat bij zogenaamde Ecologische Tours ook veel mishandeling voorkomt. Het beste voorbeeld hiervan is een ritje op een Olifant door de Jungle. Op deze laatste vorm zal ik verder ingaan in dit stuk.

Het lijkt onschuldig..

 Wie kent het niet, als je op reis gaat naar Azië dan zie je overal Olifanten. Olifanten op straat, Olifanten in “Speelkampen” en Olifanten waar je een ritje op kunt maken. De meeste mensen vinden het vertederend, zo’n grote kolos die je zomaar op straat, tegen betaling natuurlijk, mag voeren. Zo dichtbij kun je in Nederland niet komen. De Olifanten in speelkampen kunnen allerlei kunstjes, ze kunnen voetballen, schilderen, dansen etc. Veel mensen vinden dit een leuk dagje uit voor de kinderen. De ritjes op een Olifant door de jungle worden vaak in 1 naam genoemd met Ecologisch. Hierdoor denken veel mensen dat ze goed bezig zijn. Achter al deze vormen van toeristisch vermaak gaat echter heel veel dierenleed schuil..

Een olifant wordt niet zomaar tam..

Olifanten zijn wilde dieren. Ze worden dus niet zomaar tam. Voordat een olifant tam is, ondergaat hij een soort “training”, de Phajaan. Deze training is echter gewoon keiharde en pure dierenmishandeling. Een olifant heeft altijd een eigen begeleider, een Mahout. Om een olifant tam te krijgen moet je zijn wil breken. Dit gebeurt in een kleine houten kooi, ook wel “de kraker” genoemd. De olifant kan zich niet bewegen in deze kooi en wordt vervolgens net zolang geslagen, geprikt en gepijnigd tot hij “breekt”. Dit duurt gemiddeld 7 dagen en nachten! De olifant heeft honger en dorst en veel pijn. Hij wordt geprikt/geslagen op de plekken die zeer gevoelig zijn: zijn oren, slurf en zijn tenen. Ze gebruiken hiervoor een haak.  Nadat de olifant gebroken is, worden hem kunstjes aangeleerd. Dit kan ook nog een behoorlijk lang duren en de kunstjes worden niet zachtzinnig aangeleerd.

Olifanten zijn toch sterk?

Olifanten zijn ontzettend sterke dieren. Hierdoor denken veel mensen dat olifanten met gemak mensen op hun rug kunnen dragen. Helaas is dit niet zo, de ruggengraat is niet sterk. Een olifant kan maar zo’n 100 kilo op zn rug dragen (met zn hele lijf kan hij duizend kilo trekken). Om toeristen te kunnen dragen, wordt er een bak op zn rug bevestigd. Dit bakje weegt al zo’n 50 kilo!! Er blijft dus zo’n 50 kilo over om te dragen.. De meeste mensen wegen zwaarder dan 50 kilo en er gaan altijd minimaal 2 mensen in zo’n bak.. Reken maar uit wat een overbelasting dat geeft. Daarbij drukt de bak ook vaak op een pijnlijke manier op de ruggenwervels.

Het Goede Alternatief: Elephant Nature Park

In het Noorden van Thailand is er een opvang voor deze olifanten. Sommige olifanten worden opgekocht vd eigenaar en sommige worden er gebracht. In het park kunnen de olifanten van een welverdiende oude dag genieten. Hier kunnen ze weer olifant zijn.

Het onderhouden van het park en de olifanten kost natuurlijk ontzettend veel geld. Olifanten eten ontzettend veel en ze hebben ook veel medicijnen nodig. Om geld in te zamelen is het park opengesteld voor toeristen. Je kunt er 1 dag heen, maar ook langer. Je kan er ook als vrijwilliger aan de slag.

Tijdens zo’n dagtrip krijg je veel informatie over de olifant. Je mag ze voeren, met ze de rivier in om te wassen en na afloop mag je gewoon nog tussen de olifanten lopen. Je mag niet op ze rijden! Dit alles natuurlijk onder goede begeleiding. Als een olifant niet wil, dan wordt hij niet gedwongen. Dit is een heel bijzondere ervaring! Dichterbij een olifant komen is niet mogelijk.

Als vrijwilliger help je met van alles mee. Manden met fruit vullen, olifanten in bad doen, poep opruimen etc. Je verblijft in  het park, dus kost en inwoning zijn geregeld.

Om het park te bezoeken kunt u  naar de website gaan: www.elephantnaturepark.org. U kunt zich hier aanmelden voor verschillende tours of vrijwilligers werk. Ook kunt u hier een donatie doen.

Dit park is niet alleen een bijzondere ervaring, u doet werkelijk iets goeds voor de dieren.

Meer dierenleed wereldwijd

Helaas is er wereldwijd nog veel meer dierenleed. Zolang er toeristen aan meewerken, blijft dit bestaan. Denk dus goed na voordat u geld geeft aan dansende beren, bedelende apen/olifanten, ezeltjes die mensen vervoeren en daarbij vaak en hard geslagen worden. Het lijkt misschien een leuke ervaring maar als u er vantevoren goed over nadenkt, zult u merken dat het eigenlijk helemaal geen leuke ervaring is.

Het is een cliché, maar..

Verbeter de Wereld, begin bij jezelf. One man CAN maken a difference (1 iemand kan het verschil maken).

Voor meer informatie over toeristisch dierenleed kunt u op internet kijken. Er zijn verschillende sites zoals, www.dierenbescherming.nl , www.hshd.nl of www.wspa.nl