blog placeholder

Misschien heb je weleens gedacht: ik zou wel eens naar Engeland willen. Je kent het van de TV en van tijdschriften: glooiende heuvels, groene velden afgescheiden door heggen, cottages met rieten daken, intrigerende steencirkels en pittoreske dorpjes. Leuk, knus en eigenlijk een land waar je toch minstens een keer geweest moet zijn. Maar waar ga je dan heen? Het complete ‘plaatje’, hoe karakteristiek ook, is namelijk niet overal in Engeland te vinden. Toch is er een streek waar dit alles wel dicht bij elkaar ligt, op ongeveer 200 kilometer ten westen van Londen, even ten oosten van Midden-Wales: de Cotswolds.

Honingkleurige dorpjes

 De huizen in dorpjes als Winchcombe, Chipping Camden, Broadway en Stow-on-the-Wold zijn opgetrokken uit de honingkleurige steensoort die zo typerend is voor de streek, de Cotswold-steen.
 Ben je echter op doorreis of heb je te weinig tijd om er meer dan één te bezoeken, kies dan Bourton-on-the-Water. Het kleine kanaal dat door dit dorp stroomt en het voetgangersgebied geven dit dorp net dat beetje extra. Hoewel het nogal druk bezocht wordt door toeristen, ademt het een gemoedelijke sfeer uit.

Bijzondere attracties

 In Bourton-on-the-Water bevindt zich ook een zogenoemd Model Village. In dit miniatuurdorp zijn alle huizen van Bourton-on-the-Water nagebouwd op een schaal van één op acht. Er is ook een automuseum en een permanente expositie van modeltreinen.
 De kerstwinkel is het hele jaar door geopend en de beroemde Engelse cream tea, thee met scones, jam en room of boter, wordt geserveerd in diverse gezellige tearooms.

 Steden in de omgeving

 De Cotswolds is meer dan alleen een landelijk gebied. Er zijn ook aantal steden die zeer de moeite waard zijn. In het zuiden ligt bijvoorbeeld Gloucester, in het noorden Worcester en in het westen Hereford.

 Alledrie kunnen ze zich beroemen op een indrukwekkende middeleeuwse kathedraal met ieder zijn eigen bijzonderheden. Ze hebben ook alledrie gezellige winkelstraten die alleen voor voetgangers bereikbaar zijn.
 
Worcester heeft de modernste uitstraling en is sfeervol omlijst door de rivier de Severn. De brug over de Severn, met de zeer toepasselijk naam Bridge Street, biedt niet alleen uitzicht op de kathedraal, maar ook zicht op de ongeveer honderd zwanen die zich graag laten voeren vanaf de South Quay, een korte boulevard met fonteintjes in de straat en een terras.

 Hereford is onderdeel van de autoroute de Black-and-white trail, zo genoemd vanwege de vakwerkhuizen met hun witgepleisterde muren, gedecoreerd en ondersteund door zwarte houten balken. In Hereford bevindt zich een authentiek pand, dat is ingericht als 17e eeuws koopsmanhuis en gratis te bezichtigen is.

 In Gloucester is meer gebouwd met de bekende honingkleurige steen. De kathedraal zorgde een paar jaar geleden voor wat opschudding in de media, omdat er opnames van de Harry Potterfilms plaatsvonden in de kloostergangen, in het Engels “cloisters” genoemd.

 Historische bezienswaardigheden

 Engeland heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en de Cotswolds biedt attracties die alle belangrijke historische periodes vertegenwoordigen.

 De Rollrights Stones, vlakbij Chipping Norton, staat na het wereldberoemde Stonehenge en Avebury, als nummer drie op de lijst van belangrijke Engelse steencirkels.
 Een indruk van het leven van de Romeinen krijg je in Chedworth Roman Villa. 
 Hailes Abbey bij Winchcombe is een middeleeuwse abdij-ruïne die, zoals vele, neergehaald is in opdracht van Hendrik VIII, maar met behulp van een audiotour (in de vorm van een soort telefoon) krijg je een goed beeld van hoe het vroeger was en hoe de monniken en lekebroeders er leefden.
 Voor een 15e eeuws kasteel met prachtig aangelegde tuinen kun je terecht bij Sudeley Castle.
 Wat recentere geschiedenis vormen de diverse stoomtreinen die nog steeds in bedrijf zijn dankzij vele toegewijde vrijwilligers, de Severn Valley Railway bijvoorbeeld, die tussen Kidderminster en Bridgnorth rijdt. Deze ligt net buiten de Cotswolds, in het noorden, maar is niet te ver voor een dagtripje.

 Natuur

 Ben je na alle shopping en cultuur toe aan een uitje in de frisse natuur, dan is een wandeling in the Cotwolds Hills niet te versmaden. Bij Cleeve Hill bevindt zich het hoogste punt van de Cotswolds, met onder andere uitzicht naar Cheltenham, Tewkesbury, Gloucester en de Malvern Hills. Ook de Malvern Hills zelf, ten zuiden van Worcester, bieden mooie wandelgebieden. Een bezoek aan het informatiecentrum in Great Malvern is echter wel op zijn plaats, want vooral daar is het belangrijk goed geïnformeerd op pad te gaan.

 Korte of lange vakantie

 Of je nu een short trip of je zomervakantie wilt doorbrengen in Engeland, the Cotswolds biedt voldoende mogelijkheden voor een verblijf vol natuur, shopping, cultuur en plezier.

 De Cotswolds mag met recht Engeland in een notendop genoemd worden.