Dit artikel is het vervolg op het eerste artikel: Thailand – het land van de glimlach. Het gaat op een aantal aspecten van Thailand in die in het eerste artikel niet aan bod zijn gekomen. Het betreft wederom algemene informatie over het prachtige land Thailand. Een land dat u zeker zal bekoren als u van ongerepte natuur, een heerlijk klimaat, prachtige tempels en andere gebouwen, verrukkelijk Aziatisch eten en een vriendelijke en warme bevolking houdt.
Geografie
De oppervlakte van Thailand is ongeveer 518.000 km2, net zo groot als Frankrijk. De vorm van Thailand is vergelijkbaar met de kop van een olifant met een lange slurf. Er zijn vier hoofdgebieden te onderscheiden. In het Noorden vindt men vooral bergvolken in bosrijke berggebieden. Het Zuiden heeft een ongeveer 2500 km lange kuststrook met een heuvelachtig binnenland. In de centrale laagvlakte liggen Bangkok en de Chao Phraya rivier. Het Noordoosten (ook wel Isaan genoemd) is het armste deel van het land. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit het Korat-Plateau. Isaan heeft een zeer afwisselende natuur: hoge bergen, jungles, rijstvelden en uitgestrekte bossen. Het Zuidoosten, liggende onder Bangkok aan de Golf van Thailand, is voornamelijk bekend vanwege de eilanden Koh Samet en Koh Chang en de badplaatsen Pattaya en Jomtien.
Bevolking
In Thailand wonen ongeveer 65 miljoen mensen. Volgens de statistieken is de geschatte gemiddelde levensverwachting rond de 72 jaar. Thaise mensen zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij.
Koningshuis
Het koningshuis is enorm geliefd in Thailand. De Thai hebben een zeer groot respect voor hun koning (ZKH Bhumibol, Rama IX) en koningin (HKH Sirikit). Samen met hun kinderen doen de koning en koningin veel voor de ontwikkeling van hun land. Neerbuigende opmerkingen over of kritiek op de koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders (farang)! Overal is het respect, de bewondering en de liefde voor het koningshuis merkbaar: langs wegen, voor en in grotere gebouwen, maar ook in (bijna) alle winkeltjes en woonhuizen vindt u portretten van de koning en/of koningin. Iedere ochtend om 8 uur en ’s avonds om 6 uur wordt het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. Iedereen staat dan op of staat stil. Net als voor het begin van de film in een bioscoop.
Tijdsverschil
Gedurende de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland. Gedurende de wintertijd is dit verschil 6 uur. Thailand ligt dicht bij de evenaar ligt, daarom is er een korte schemering en is het vroeg donker.
Landbouw
Ongeveer 80 procent van de bevolking in Thailand leeft van de landbouw. Het belangrijkste product is rijst. Thailand is één van de grootste rijst-exporterende landen ter wereld.
Feestdagen en festiviteiten
Het Thaise nieuwjaar, Songkran, wordt midden april gevierd. Dit belangrijke feest duurt enkele dagen en er wordt dan overal overdadig met water gegooid. Dit feest dient om respect aan de Boeddha en de ouderen te betonen en om zich van slecht karma te bevrijden door de zonden van zich af te wassen.
Alle feestdagen op een rijtje:
- 1 januari Nieuwjaar
- 26 januari Chinees oud en nieuw
- 1 maart Makha Bucha dag
- 7 april Chakri-dag
- 13, 14 en 15 april Songkran (Thais oud en nieuw)
- 1 mei Dag van de arbeid
- 5 mei Kroningsdag
- 9 mei Koninklijke ploegceremonie
- 19 mei Visakha Bucha dag
- 1 juli Mid Year dag
- 17 juli Asarnha Bucha dag
- 18 juli Khao Phansa dag (Buddhist Lent)
- 12 augustus Verjaardag van de Koningin
- 23 oktober Chulalongkorn dag
- 12 november Loy Krathong
- 5 december Verjaardag van de Koning
- 10 december Dag van de grondwet
- 31 december Westers oudjaar