De strijd tegen voornamelijk Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Met name het ivoor van de neushoorns is veel geld waard. Aziaten kennen er bijzonder krachten aan toe en gebruiken het in medicijnen. Zuid-Afrikaanse reservaatbeheerders staan machteloos. Nu gaan stemmen op om het leger in te zetten.
We verblijven in het Gamerserve Amakhala, een half uur onder Port Elizabeth. We blijken, middenin de Zuid-Afrikaanse zomer, de enige gasten. Het is een prachtige plek, met strategisch uitzicht over een vallei waar het wild komt drinken.
Maximale verdoving
Reinout is onze ranger. ’s Morgens om 06.00 uur haalt hij ons op voor een ride . Op de oprit uitgebreid onze eerste struisvogel bewonderd…
Later zien we vijf cheeta’s, en een neushoorn zonder hoorn.
Stropers worden verdoofd met een pijl, zegt Reinout, met maximaal toegestane hoeveelheid verdoving erin. Daarna worden de stropers ‘even in de eigen cel’ gehouden tot de politie arriveert. We hebben het gevoel dat dit een understatement is.
Overdag overvliegen, ’s nachts toeslaan
Reinout pakt zijn verrekijker als er een helicopter overvliegt.
Er is een Unit Poach Control in de regio, die echter geen grip heeft op helicopters die overdag overvliegen om te zien waar het wild zich ophoudt. ’s Nachts keren ze dan terug om hun slag te slaan. Het is onmogelijk om een reservaat van honderden hectares volledig te beveiligen. En wild is duur, een leeuw kost 20.000 rand, zo’n 1700 euro. Voor de hoorns van neushoorns wordt grif betaald in Azië: zo’n 50.000 euro per kilogram. Dit jaar werden er al 500 neushoorns gedood; een stijgende tendens. In de provincie Noordwest van Zuid-Afrika wordt nu gekeken, of het leger kan worden ingezet.