blog placeholder

In de laatste week van Maart 2012 heb ik een stedentrip naar New York City gemaakt. Nee het was geen grap! Op 1 April 2012 bevond ik me op het John F. Kennedy vliegveld in New York vol met herinneringen aan een zeer geslaagde korte stedentrip dankzij een goede voorbereiding. In dit artikel wil ik je laten zien wat er allemaal bij komt kijken om een gelijksoortige reis te maken. New York City is een stad met ontzettend veel mogelijkheden zodat eigenlijk iedereen ongeacht leeftijd, interesse, te besteden budget zich er bijzonder goed kan vermaken. Het enige wat je hoeft te doen is goed voorbereiden. Graag help ik je daar mee zodat je een glimp kunt oppikken van alles wat New York City te bieden heeft maar ook wat je allemaal moet doen ter voorbereiding denk dan bijvoorbeeld aan welke papieren en documenten je moet aanvragen, de waarde van de valuta etc.

New York City, op tijd voorbereiden

Op het moment dat u wilt reizen naar New York City is het raadzaam op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Er komen een aantal zaken kijken op het moment dat u er voor kiest de stad te gaan bezoeken. Het is bijvoorbeeld om te beginnen al zo dat u een aantal documenten zult moeten aanvragen. Het is  verplicht om in het bezit te zijn van deze papieren. Amerika is zeer streng in de controle hierop. Het kan zelfs zo zijn dat op het moment dat uw papieren niet in orde zijn dat u niet kunt reizen naar de Verenigde Staten. Daarnaast betaald men in de Verenigde Staten en dus ook in New York City met een andere valuta. In de Verenigde Staten betaald men met de dollar en in Europa met de Euro. De dollar heeft een andere waarde als de Euro hierdoor kan er verwarring ontstaan over wat iets nou eigenlijk kost.  Ook is het zo dat  in New York City in een andere tijdszone terecht komt. Het is daar maar liefst 6 uur vroeger dan in Nederland. Het is wennen, hierdoor kunt u ook een jetlag krijgen. Er bestaan effectieve manier om minder last te hebben van hinderlijke kwalen gebaseerd op het tijdsverschil de (jetlag) waardoor het reizen u makkelijker af zal gaan.

Belangrijke voorbereidingspunten

Hieronder vind u een lijst van punten welke van groot belang zijn betreft de voorbereiding. Voor mij voelt het altijd goed te weten dat ik alles onder controle heb zeker als ik een dusdanig grote reis ga ondernemen als in dit geval naar New York City. Ik bedacht me, een goede voorbereiding is het halve werk en ik wil kunnen genieten van de vakantie en me geen zorgen hoeven te maken over zaken welke ik ook vooraf had kunnen voorbereiden.

1. Benodigde papieren

Het eerste wat ik deed was het uitzoeken welke papieren ik nodig had om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen. Ik bedacht me dat het misschien ook wel wat tijd zou gaan kosten, ik wist niet of ik bij bepaalde instanties documenten aan zou moeten vragen dus ik wilde hier de tijd voor nemen.

Esta reistoestemming

Het meest belangrijke reisdocument dat u moet hebben om te kunnen reizen naar de Verenigde Staten is het Esta document. Als u een normale stedentrip wilt gaan maken is het niet meer nodig om een visum aan te vragen, wel dient u in bezit te zijn van een goedgekeurd Esta document. Als u naar de Verenigde staten wilt reizen dient u allereerst een geldig digitaal paspoort te hebben. Daarnaast dient u Esta reistoestemming aan te vragen. De Esta reistoestemming vervangt het groene I-94- formulier dat u voorheen aan boord van het vliegtuig naar de Verenigde Staten moest invullen.

De kosten van dit formulier zijn ongeveer E10.50 en kunt u bijvoorbeeld aanvragen via de website van uw luchtvaartmaatschappij. Wel is het belangrijk dat u er rekening mee houd dat u toestemming moet vragen via de Amerikaanse ambassade. U dient een aantal formulieren in te vullen welke vervolgens goedgekeurd moeten worden om toestemming te krijgen. Vervolgens dient u het bedrag over te maken aan de ambassade met een creditcard. De enige mogelijkheid is met een creditcard en let er op dat nadat u de gegevens heeft ingevuld van uw creditcard dat het dan enkele minuten kan duren voordat alles verwerkt is dit heeft te maken met het Amerikaanse systeem. Het kan soms tot wel 25 minuten duren voordat u de melding krijgt dat de betaling is ontvangen, schrik daar dus niet van. Als u het echt niet vertrouwd wil ik u de tip geven even langs een reisbureau te gaan. Zij zijn vaak ervaren in het aanvragen van dit soort formulieren en zijn er over het algemeen ook mee bekend dat het tijd kost voordat het formulier is goedgekeurd en de betaling is voldaan.

Doorgeven van secure flight gegevens

De amerikaanse overheid hanteerd een zogenaamd secure flight beleid. Deze verplicht de luchtvaartmaatschappijen om een aantal persoonsgegevens van de passagier te noteren alvorens zij naar de Verenigde Staten vliegen. De secure flight gegevens omvatten voor en achternaam, geboortedatum en geslacht exact zoals ze in het paspoort vermeld staan. De luchtvaartmaatschappij is verplicht om maximaal 72 uur voor vertrek van de passagier deze gegevens door te geven aan de Transportation Security Administration (TSA). Op het moment dat u de vlucht geboekt hebt is het raadzaam contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en deze gegevens aan ze door te geven.

Advance passenger information

Naast het doorgeven van de secure flight gegevens dient u ook tijdig de advance passenger information in te dienen. Dit zijn een aantal persoonlijke gegevens welke het best doorgegeven kunnen worden op de volgende manier:

– Via de reisagent als u de reis geboekt heeft via een reisbureau

– Bij het gegevens invoeren van het online inchecken

– Bij het self service incheckautomaat op de luchthaven

– Meestal kunt u het API formulier ook downloaden op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist bijvoorbeeld middels

www.klm.com

Wat u dus kortom nodig heeft aan documenten om te kunnen reizen naar New York City zijn de volgende:

1. Esta reistoestemming

2.Doorgeven van Secure Flight Gegevens

3. Advance Passenger Information

4. Een geldig digitaal paspoort

2. Jetlag

Als je naar New York City vliegt dan vlieg je als het ware terug in de tijd. Het is daar 6 uur vroeger als in Nederland en de reistijd van hier naar New York City is ongeveer 7 tot 8 uur. Toch is het zo dat dit wat wisselt het was bijvoorbeeld zo dat ik maar net wat langer dan 6 uur in het vliegtuig heb gezeten. Dit is niet zoveel vergelijk het bijvoorbeeld met een middag werken op kantoor, het valt reuze mee. Wel zijn er een aantal zaken waar je maar beter op kunt letten. Zo kan je bijvoorbeeld moeite hebben met het opstijgen en landen van het vliegtuig. Ik nam daarvoor pepermuntjes mee iets wat vrij eenvoudig is. Daarnaast kan het gebeuren dat je doordat je voor een aantal uren in het vliegtuig zit last krijgt van opgezwollen en pijnlijke benen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Over het algemeen kan het niet zo heel veel kwaad maar er zijn wel bepaalde risico’s aan verbonden. Het heeft alles te maken met de doorstroming van het bloed. Op het moment dat je voor een langere tijd zit kan het soms gebeuren dat het bloed moeite heeft met het doorstromen. het gevaar zit in het feit dat in het ergste geval (wat gelukkig bijna nooit voorkomt) het bloed een propje vormt en dat het propje uiteindelijk in de bloedbaan terecht komt. Deze kan dan alle kanten op gaan en zelfs kan het zo zijn dat het naar je hersenen of hart doorstroomt waardoor je dus kans maakt op een herseninfarct of hartaanval. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

1. Neem een aspirine voordat je het vliegtuig in stapt. Aspirine werkt bloedverdunnend waardoor het bloed dus veel beter doorstroomt.

2. Ondanks dat  kan je er nog last van krijgen. Bijvoorbeeld als je net als ik in New York City hele dagen alleen maar gelopen hebt. Wat je dan zou kunnen doen is thuis verder gaan met de inname van de aspirine en daarnaast een aantal malen per dag ijskoud stromend water op je benen houden. Uiteindelijk trekt het daarmee meestal wel weg. Ook is het goed om toch een beetje in beweging te blijven.

3. Mocht je toch geen verbetering zien? Raadpleeg dan altijd een arts. Op zich is dat altijd de beste keuze als je het echt niet vertrouwd en geen risico wilt nemen.

3. Valuta

In Amerika gebebruikt men een andere munt als in Europa. Er wordt daar betaald met de dollar hoewel men hier in Europa met de Euro betaald. Het is belangrijk te weten dat de dollar een andere waarde heeft als de Euro.  Daarnaast is het ook zo dat de waarde van de munt de dollar ten aanzien van de Euro regelmatig schommelt in verband met de wisselkoers. Eenvoudiger gezegd kunt u misschien het beste de volgende informatie hierover gebruiken. 1 dollar is c.a. E 0.80. De ene keer is 1 dollar E 0.79 waard en de andere keer misschien wel weer E 0.81waard. Dit zijn dus kleine verschillen maar het wisselt wel regelmatig. Om het exact te weten op dat moment zou je misschien eens de website www.valuta.nl kunnen raadplegen.  

In Amerika gebruikt men de munt in de volgende vormen:

Munten                                                     Biljetten

1 cent of penny                                          $1

5 cent of nickel                                          $2

10 cent of dime                                         $5

25 cent of quarter                                      $10

50cent of half dollar                                  $20

1 dollar of dollar                                        $50

                                                                  $100

4. New York stadsdistricten

New York is ingedeeld in 5 stadsdistricten welke allemaal wat verschillend van elkaar zijn en waarvan er 1 het centrum van New York is. Een van de meest bekende vliegvelden van New York, het John F. Kennedy vliegveld ligt niet in het centrum. Op het moment dat je naar het centrum toe wilt kan je bijvoorbeeld met een taxi gaan welke daar anders als in Nederland vrijwel overal ter beschikking staan voor een relatief goedkoop tarief. Met de taxi, wat echt een aanrader is rijd je naar verloop van tijd over een brug het centrum tegemoed waar je dus de bekende hoge gebouwen ziet. De 5 stadsdistricten van New York zijn: The Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island en het centrum Manhattan. De meeste reizigers welke een stedentrip naar New York hebben gedaan bedoelen eigenlijk dat ze naar het centrum dat Manhattan wordt genoemd zijn gegaan. 

Budget tip: Kijk ook eens naar een hotel net buiten Manhattan. Dit scheelt in kosten. Let er dan wel op dat je reiskosten moet maken om naar het centrum te komen waar de grootste bezienswaardigheden zijn. 

5. Bezienswaardigheden

New York City wekt vrijwel bij iedereen associaties op. Er is zo ontzettend veel te doen dat je je waarschijnlijk geen moment hoeft te vervelen. Doordat er zoveel te doen is heb je ook het voorrecht keuzes te kunnen maken.  Er is voor iedereen wel wat. Een persoonlijke aanrader vind ik het als je vooraf bedenkt wat je in de tijd die je er heen gaat wilt zien en wat ook belangrijk is, is om vooraf te weten dan Manhattan groter is dan het misschien wel lijkt omdat er zoveel variatie is. Zo kwam ik er bijvoorbeeld in de taxi terug naar het vliegveld achter dat er nog een aantal bezienswaardigheden waren waar ik nog helemaal niet aan toe was gekomen hoewel ik dus geen moment stil had gezeten en al dacht dat ik heel wat had gezien. Misschien voor mij nog een leuke reden om weer eens terug te gaan! Ook is het aan te raden ruimschoots de tijd te nemen om naar 1 bezienswaardigheid te gaan. Het is te doen om verschillende bezienswaardigheden snel door te lopen maar vanwege de drukte kan ik me ook wel voorstellen dat het makkelijker is te weten waar je bent en waar je heen gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit het centrum en Broadway graag eens willen gaan kijken naar het Ground Zero monument. Maak dan niet dezelfde fout als ik door te denken dan het in een uurtje tijd te zien valt. Het is een stuk reizen vanuit het centrum, het is wel erg mooi maar het probleem is ook weer dat het erg groot en erg druk is. Men heeft er een heel monument van gemaakt waar u wel omheen kunt lopen maar om echt ground zero te kunnen bezoeken vraagt men uw legetimatiebewijs en entree kosten. Misschien kunt u zich daarmee een beeld vormen.

Bezienswaardigheden:

– vrijheidsbeeld (belangrijk! dit ligt niet in Manhattan maar op liberty island)

– Ground zero (belangrijk! dit ligt in het finacial district, wallstreet)

– times square, west 42th street, broadway central park ligt allemaal op loop afstand van elkaar

– Chrysler building, grand central station, 5th avenue, vanderBilt avenue, Bryant park zeer de moeite waard en ligt allen bij elkaar in de buurt

– Rockefeller centre

Daarnaast zijn er natuurlijk talloze restaurants en eet gelegenheden. Voor iedereen is er een keuze van een hotdog kraam tot een luxe restaurant en zels zijn er supermarkten waarin vele soorten verse groenten en fruit te koop zijn.

6 . De terugreis

Helaas komt er natuurlijk altijd weer een einde aan iedere mooie vakantie of stedentrip. Waarschijnlijk stapt u vol met ideeen en goede herinneringen de taxi in terug naar het vliegveld. Het is goed om op dat moment toch nog even rekening te houden met een paar laatste punten waardoor u uw New York City stedentrip tot een compleet succes kunt maken.

1. de jetlag

Vele reizigers inclusief ik hebben ervaren dat de jetlag heftiger voorkomt op de terugreis dan op de heenreis. Dit komt omdat u dan niet terug in de tijd gaat maar het is dan ineens 6 uur later. Voor veel mensen is dit zwaarder dan 6 uur vroeger. U kunt het vaak merken aan oververmoeidheid. Neem daarom als het even kan een paar dagen de tijd om goed uit te rusten en neem altijd een aspirine voordat u gaat vliegen.

2. Documenten

Controleer uw papieren goed. Ik begrijp dat u waarschijnlijk moe gaat zijn maar de papieren zijn echt van crusiaal belang. Heeft u ook aan uw boarding pas gedacht? Vaak is het zo dat u en daar dient u zeer goed op te letten als u thuis een elektronisch vliegticket print, dat u dan alleen een heenreis print. De terugreis ontvangt u 1 dag voor vertrek via e-mail. Geen paniek! Dit is normaal, vraag in uw hotel of op het vliegveld waar u het ticket kunt printen. Vertrek dus wel ruimschoots op tijd

Verder zijn er vele goede reisboeken en gidsen over New York City te vinden. Raadpleeg ze gerust zodat niets uw fantastische stedentrip in de weg staat.

Veel plezier.