blog placeholder

Singlesreizen, wat is het, voor wie en waar moet je op letten?

Vakantieplannen maken, voor de meeste mensen een leuke bezigheid. Voor singles is het echter niet altijd vanzelfsprekend. Want met wie ga je op vakantie? Wil je eventuele reisgenoot naar dezelfde bestemming? Willen jullie wel hetzelfde soort vakantie?

Vroeger had je als single niet veel keus. Je kon alleen op vakantie gaan met je rugzak. Of als je meer van gezelschap hield, kon je met een georganiseerde groepsreis mee. Het nadeel hiervan is dat de meeste mensen in een groepsreis niet alleen reizen. Deze reizen bestaan voornamelijk uit stellen en gezinnen. Niet echt leuk voor singles. Je valt al snel buiten de groep. Met het eten moet je altijd maar afwachten of je bij anderen aan mag schuiven. De stellen in de groep zijn toch samen op vakantie en willen ondanks de groepsreis toch hun privacy.

Tegenwoordig speelt de reisbranche goed in op singles. Er zijn verschillende reisorganisaties die speciale groepsreizen voor singles/alleengaanden organiseren. Er is veel keus qua bestemmingen. Van Europa tot Azië, van Afrika tot aan Amerika. Ook wat betreft het soort vakantie is er volop keus: actief, relaxen, cultureel etc.

Wat houdt een singlesreis in?

Over singlereizen bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zouden er alleen “de zogenaamde ‘zielige’ types meegaan.” Mensen die geen sociaal netwerk hebben, geen vrienden of kennissen hebben, laat staan een partner. Een ander vooroordeel is dat het een verkapte manier van ‘daten’ is. “Iedereen die meegaat met een singlereis is wanhopig op zoek en hoopt tijdens de reis zijn of haar grote liefde te vinden.”

De werkelijkheid is gelukkig heel anders. De mensen die meegaan op een singlereis hebben bijna allemaal een druk, sociaal leven. Ze reizen graag en gaan het liefst met anderen op vakantie. En als je dan in je eigen omgeving geen reisgenoot kan vinden, dan is een singlereis dé oplossing. De mensen die meegaan op een singlereis hebben al een paar overeenkomsten: ze houden van reizen én ze hebben interesse in dezelfde soort vakantie (actief, cultureel etc).  Dit is één van de grote voordelen van singlereizen. En wat het ‘daten’ betreft, er kan natuurlijk altijd een vonk overslaan op vakantie, maar dit is absoluut niet het doel van de reis! De deelnemers willen gewoon lekker genieten van hun vakantie in gezelschap van gelijkgestemden.

Voor wie

Een singlesgroep bestaat vaak uit een gemêleerd gezelschap. De leeftijd varieert over het algemeen van 24 tot 60 jaar. Er gaan mannen en vrouwen mee. De één is net gescheiden, de ander weduwe/weduwnaar. Weer een ander is ‘gewoon’ single. De één is extravert, de ander meer introvert. Juist die variatie in deelnemers maakt het vaak tot een ontzettend leuke en enthousiaste groep.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende reisorganisaties die singlereizen aanbieden. Voordat je gaat boeken, moet je goed nadenken over wat je precies wilt. Er zijn namelijk grote verschillen in singlereizen. Zo heb je natuurlijk de keus tussen het soort vakantie: actief, cultureel of juist strand. Maar minder voor de hand liggende verschillen zijn: kamerverdeling, bij sommige organisaties krijg je een 2-pers. kamer voor alleen gebruik, terwijl je bij andere organisaties kamers moet delen. Leeftijdscategorieën, sommige reizen zijn gebonden aan leeftijd terwijl bij andere reizen geen leeftijdsgrens wordt aangehouden. Aantal mannen/vrouwen, bij sommige reizen wordt er rekening mee gehouden dat er evenveel mannen als vrouwen meegaan. Bij andere maakt dat niets uit.

Bedenk vantevoren goed wat je wilt en zoek de reisorganisatie die het beste aan jouw wensen voldoet. Dan kan je vakantie bijna niet meer mis gaan!