blog placeholder

De regelmatige lezer van mijn artikelen zal wel begrepen hebben dat ik met een Russische getrouwd ben. Na overlijden van mijn eerste vrouw ben ik een relatie aangegaan met een Russische kennis. Zo doende kwam en kom ik veel in Rusland.

RUSSEN

Toen ik voor de eerst keer in 1990 in Moskou kwam om eens te kijken wat perestroyka inhield schrok ik wel even. Armoede, lege winkels en allerlei mensen die hun hele hebben en houwen op straat verkochten om te overleven. Toch kwam ik er veel aardige mensen tegen. Velen waren niet blij met de veranderingen toen het communistisch systeem failliet was. Ze zagen ook niet alles positief. Het was moeilijk communiceren met de Russen want er waren er maar een paar die Engels of Duits spraken.

Ik heb er zakelijke activiteiten ondernomen welke niet altijd tot het beoogde succes leiden. Productietechnisch wel maar zodra er financieel resultaat was dan kwamen als eerste de sterke jongens opdraven ofwel de voormalige machthebbers van die bedrijven. Die waren altijd gefrustreerd omdat zij geen productie konden realiseren en dan kwamen er een paar westerlingen die in 3 maanden op vol productie draaiden. Dat stak natuurlijk, ze gingen af voor hun eigen mensen. Ging je mee met de corruptie praktijken dan hadden ze je in de hand. Deed je het niet dan was je je investering kwijt en zij vulden hun zakken. Maar goed dat was zakelijk. De gemiddelde mens echter had goed gestudeerd en wilde ook graag werken en een inkomen. Daardoor heb ik goed contacten opgebouwd. Velen zijn cultuur bewust en weten ook een hoop over Nederland. en de historie.

CULTUUR

Het stikt van de musea. En de grootste en mooiste hebben allen wel Hollandse en Vlaamse meesters hangen. Ik vond het leuk dat de Russen ook met hun kinderen naar een museum gingen. Ik weet nog hoe moeilijk het was voor mijn vrouw zaliger die zelf goed schilderde, om onze kinderen mee te krijgen naar een tentoonstelling of museum. Laat staan hun vriendjes. Maar in Rusland kent iedereen Rembrandt en Van Gogh net zo goed als wij.

Als we personeel over hadden dan werden die altijd thuis of op de datsja uitgenodigd voor een etentje en natuurlijk veel wodka. Want een Rus kan geen half volle fles zien staan, die moet leeg. Maar de vriendelijkheid en gastvrijheid maakte veel goed. Wel was zoals gezegd de taal toch een probleem want er moest altijd iemand bij zijn als tolk. Het cyrillisch  is moeilijk voor ons. Ik adviseerde altijd onze mensen het Russisch alfabet te leren want dan kon je toch redelijk wat lezen hetgeen gemakkelijk was als je met openbaar vervoer ging als de metro of bus.

NATUUR

Zodra je buiten de steden komt dan begint er best een mooi landschap, zeker langs de Wolga. Iedere Rus heeft zijn datsja en gaat vrijdagavond daar naar toe en komt zondagavond weer terug naar zijn flatje in de stad. Een uittocht van miljoenen mensen en dus verkeerschaos alom. Ze verbouwen op hun datsja wat groenten en fruit en ruilen wat met de buren. Op de datsja is iedereen vrij en met zijn tuintje bezig. In de avond wordt er veel gegeten en gedronken als een goede traditie van het systeem. Maar toch een verrassing voor ons westerlingen want welke Nederlander kan zeggen: ik heb 600 m2 grond gekregen lekker buiten de stad en heb daar een huisje op gezet en kan aanmodderen. Regels zijn er bijna geen en als ze er al zijn dan hoeft niemand zich daar zonodig aan te houden. Wij moeten naar de camping en voor 150 m2 hutje mutje een hoop geld betalen en nog toeristenbelasting ook. Dus die communisten hadden het nog zo slecht niet voor met de mensen. In de oude tijd mochten ze er geen verwarming in hebben maar alleen elektra. Een ”schijthuis” hadden ze achter op het veld. Ik zou niemand aanraden dat te gebruiken(!)  Maar je ziet de leukste ”ruwe” tuintjes, want veel assortiment planten en bomen was er niet te krijgen en de extra groenten die ze teelden waren welkom en goedkoop. Tegenwoordig hebben  vele Russen hun datsja wel geschikt gemaakt voor permanente bewoning en aldus een  leuk buitenhuisje. Man gaat naar zijn werk in de stad en vrouw blijft met de kinderen de hele zomer op de datsja fijn tussen de bossen en of aan het water.

KOSTEN

Doordat openbaar vervoer vrijwel niets kost, de gepensioneerden gratis mogen of kortingskaarten krijgen, komen ook de grootouders naar de datsja. De Russen zetten hun ouders dus niet in een bejaardenhuis. Oma past op de kinderen, opa werkt in de tuin of aan het huisje. Natuurlijk hebben ze minder geld als wij, maar ze hebben allemaal een dak boven hun hoofd wat ze ook vrijwel gratis hebben gekregen toen het systeem stopte, energie kost vrijwel niks, benzine is 0,65 € per liter, dus ook goedkoop, en vergunningen gaat ook wat anders als hier. Daarom kunnen we best een beetje jaloers zijn op die Russen. Inderdaad, gezondheidszorg is minder en je moet zelf wat doen en soms bijbetalen. Aan de andere kant hoeven ze ook maar 15 % inkomstenbelasting te betalen dus houden ze geld over om te sparen. En vaak doen diegenen die veel verdienen hun naasten wel financieel helpen. Ook dat is dus niet slecht.

ORTHODOXE KERK

De kerk in Rusland is weer rijk en doet weer wat ze eeuwen gedaan hebben: samen heulen met de machthebbers. Poetin zit weer naast de Patriarch. Nietemin is een bezoek aan die kerk als er diensten zijn wel heel mooi. Vol traditie en mystiek. De popes zingen dat het een lust is. Je zou haast zeggen dat iedere Russische priester muziek gestudeerd heeft  zulke prachtige donkere stemmen. De mystiek is voor de meesten onbegrijpelijk maar wel heel mooi. Het is in de kerken wel chaotisch want de mensen staan en iedereen loopt wat rond en door elkaar heen.

CRIMINALITEIT

Waar hier op tv altijd over gesproken wordt is dat het zo crimineel is.Tot nu toe in 22 jaar heb ik daar weinig van gemerkt. ( behalve de zakkenvullers, maar die hebben ook in Nederland een vrijbrief). Ook mijn vrouw niet, noch personeel of mijn kinderen. Ik heb meer slechte ervaringen in Londen, Napels, New York en Amsterdam dan in Moskou. Ook als metropool voor miljoenen mensen is de stad schoon te noemen. (behalve luchtvervuiling door verkeer). Wel moet men rekening houden met het chaotische verkeer. Ik rij zelf wel auto daar maar dat is nergens zo gevaarlijk als in Rusland. Voor een Rus is zijn auto zijn macht: hij zet hem neer waar hij wil en op welke strook hij wil, met welke snelheid hij wil, of in berm, of op bushalte. Hij rijdt als een idioot en heeft geen respect voor voetgangers, dus dat is uitkijken.

Hoewel niet helemaal onbevooroordeeld meen ik toch dat Rusland voor veel mensen best een aardig vakantieland kan zijn. Het is de moeite waard. Maar ga goed voorbereid en leer het Russisch alfabet, dat isniet veel moeite en zal je veel helpen met lezen. Probeer contact te leggen met de gewone Rus al zal dat niet altijd meevallen, hoewel meer en meer Russen nu ook andere talen leren.  

fredira 25 mei 2012