blog placeholder

Een roadtrip maken: een droom van velen, die ook vaak bij een droom blijft. In deze druk bezette samenleving is tegenwoordig geen tijd meer voor een vakantie van langer dan een week of twee. Nee, vaste lasten moeten betaald worden. Daarbij is er maandelijks niet al te veel over. Waarvan moet er dan op vakantie worden gegaan? Dat is eenvoudig: pak je videocamera, je rugzak, een tentje en je paspoort. Neem een partner mee en ga met de benenwagen op pad.

Hoe te beginnen?

Het is natuurlijk logisch dat je een goede voorbereiding treft:

1. Stel een doel.

Stel een doel voor jezelf. Wat wil je hebben gezien voordat je terugkeert? Door welke landen moet ik reizen om mijn doel te bereiken?

2. Landkaarten.

Ga langs de ANWB en sprokkel eerst een bult landkaarten bij elkaar. Stippel routes uit door grote steden. Hier heb je immers de beste kans op hulp die je nodig zult hebben.

3. Taalkennis.

Haal taalboekjes. Zorg dat je duidelijk bent tijdens als je afspraken maakt met mensen. Probeer standaart zinnetjes uit je hoofd te leren en neem als naslagwerk de boekjes erbij als je er niet uitkomt.

4. Identiteit.

Zorg dat je te allen tijde een paspoort of identiteitkaart bij je hebt. Deze moet je in elk land laten zien als politie of justitie erom vraagt.

Hoe verder?

Als de belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen, kun je vertrekken. Neem een partner mee en ga te voet van huis. Neem voor de zekerheid allebei honderd euro mee voor noodsituaties.

Je zult geen succes boeken zonder verhaal, dus je moet iets verzinnen om aan eten en een slaapplek te komen. Neem een videocamera mee en ga op pad. Loop richting de snelweg. Zoek een automobilist waarmee je kunt meereizen tot de eerst volgende parkeerplaats op de snelweg. Probeer op snelwegen mee te liften met vrachtwagencauffeurs. Zij reizen vaak alleen en vinden bijrijders vaak gezellig. Succes hebben met liften kan een tijdje duren, maar je kunt ook snel succes boeken.

Leg de mensen waarvan je hulp nodig hebt uit, dat je bijvoorbeeld als doel hebt om binnen een maand 6 landen te bezoeken zonder geld uit te geven. Leg uit dat je van het reisavontuur video opnames maakt, die je later gebruikt om op internet te laten rondcirculeren. Laat duidelijk merken dat het doel van je operatie is om verschillende culturen gepaard met gastvrijheid in kaart te brengen: mensen zullen zich hierdoor gastvrij opstellen.

Vertel hetzelfde verhaal in elke situaties waarin je terecht komt en je zult zien dat je succes boekt.

Een slaapplek vinden zal niet altijd overal gemakkelijk gaan. Zorg daarom dat je altijd een tent bij je hebt.

Het is niet noodzakelijk, maar het best kun je ook daadwerkelijk de video opnames publiceren of verkopen aan mediabedrijven. Het avontuur zal uniek zijn en je zult in situaties belanden die je niet vaak meemaakt.

Gevaar!

Er is echter één factor waar je je zeer bewust van moet zijn: gevaar. Niet alle mensen zijn te vertrouwen. Zorg dat je duidelijk afspraken maakt. Geef nooit je paspoort of identiteitskaart af en als je een situatie niet veilig acht, neem er dan direct afstand van.

Terugkomst

Als je teruggekeerd bent, stuur dan iedereen waarvan je hulp hebt gehad een kaartje met een website-URL of CD met de video opnames. Dit kunnen zij erg waarderen.

Geniet

Geniet vooral van andere culturen en van de bezienswaardigheden die je tegenkomt. Maak veel foto’s en video opnames, want het avontuur wat je gaat maken, ga je nooit meer meemaken. Een fantastische low-budget vakantie en waarschijnlijk je allermooiste ooit!