blog placeholder

De Plitvice Meren, ik moet zeggen dat ik dit toch wel een hele mooie plek vind om te gaan wandelen, genieten van de mooie natuur. Het onvoorstelbare hoeveelheid water wat uit elke hoek schijnt te verschijnen. Zelfs met kinderen is dit heel leuk te doen. Kinderen zijn zo onder de indruk van het natuurverschijnsel dat ze niet eens meer denken aan moe zijn of dat ze zich vervelen.

De Plitvice Meren in Kroatie

Dit wilden we altijd al graag een keer zien, maar met 3 kinderen die zich al snel vervelen of 'moe' zijn, dachten we dat dit een hele onderneming zou zijn. We hadden bedacht dat we met de caravan op de heenreis de meren aan wilden doen. Dan zouden de kinderen de rest van de vakantie kunnen besteden aan uitrusten. Zo gezegd zo gedaan.  Via Duitsland, Passau en Graz zijn we Slovenië binnengereden. De reis is op deze manier prima te doen. Mede dankzij het aanleggen van goede wegen in Slovenie, waar je op dit moment nog een klein stukje B-weg hebt van een kilometer of 15 tot aan de grensovergang van Kroatie. Via Zagreb kom je uiteindelijk bij de afslag Karlovaç. Hier ga je van de tolweg af en kun je de weg nemen richting de Plitvice Meren. Omdat we hebben gekozen om te gaan kamperen met de caravan, zou je kunnen kiezen voor een camping in de buurt van Karlovaç. Dit wordt op de tolweg al aangegeven en is via het internet of de meerdere camping boeken gauw te vinden. Dit is een hele leuke camping ook voor de kinderen. Er stroomt een riviertje langs de camping waar de kinderen heerlijk in kunnen spelen of in kunnen springen. Er is ook een restaurant waar je lekker kunt eten. Het grootste voordeel is dat je je kampeergelegenheid kunt laten staan. De volgende dag neem je de auto om het laatste stuk te rijden richting de plitvice meren. Dit zal gemiddeld dan nog een tachtig kilometer zijn. Bij de meren zijn ook campings, maar je moet dan weer terug in ons geval omdat we met een caravan rijden. De weg bij de meren langs naar het zuiden heeft in ieder geval 1 plek waar je niet met de caravan mag rijden. Het stijgingspercentage is aanzienlijk. Aangekomen bij de meren, heb je meerdere plekken waar je het park kunt betreden. Parkeergelegenheid is er voldoende. Bij het kopen van je entreebewijs kun je kiezen uit meerder routes. Deze zijn allemaal aangeduid met een kleur. Kies een route welke je denkt te kunnen afwandelen. Er is ook een mogelijkheid om wat verder te gaan wandelen en vervolgens met een treintje terug te gaan aan de andere kant van de meren. Ook vaart er een boot, waarmee je aan de overkant van het meer kunt komen. De route welke je bewandelt is goed aangegeven evenals het aantal km's deze beslaat. Tevens is er altijd de mogelijkheid om uiteindelijk voor een andere route te kiezen, mocht je toch verder willen wandelen of eerder terug willen.

Bij binnenkomst in het park lopen we naar een hek toe met een adembenemend uitzicht. We kijken de diepte in met allemaal watervallen wat geeft dat een mooi fotomoment. Je kunt bijna niet geloven dat het echt is. Dan gaan we afdalen. Uit elk hoek lijkt wel water te komen, ieder bochtje die je omgaat geeft weer een ander O en Ah moment. Beneden aangekomen gaat het pad verder via houten vlonders die een natuurlijk pad lijken te vormen langs en over het water. Een goede tip is wellicht zorg voor goed schoeisel met een goed profiel. De houten paden kunnen nog wel wat vochtig zijn. Het uitzicht welke je iedere moment hebt is met geen pen te beschrijven. Zelfs foto's kunnen nog niet het gevoel vastleggen welke je krijgt als je hier wandelt. Ongemerkt wandelen we al een heel stuk en de zon gaat steeds sterker schijnen. Je krijgt echt zin om eens een duik te nemen in het zeer heldere water wat dit gebied heeft. Helaas is dit natuurlijk niet toegestaan. Dit begrijpen we wel, anders bleef dit gebied niet zo mooi en ongerept. Maar toch…. eventjes maar… We doen het maar niet. We snappen gewoon niet waar al het water weg schijnt te komen. Het mos wat in de watervallen hangt de bloemen, de vissen die zo zichtbaar zwemmen in het water op een diepte die we helemaal niet in kunnen schatten. De natuur gaat hier zijn gang en krijgt hier ook de kans voor. Halverwege onze tocht welke wij hebben uitgekozen is de mogelijkheid om aan de inwendige mens te denken. We nemen even wat te eten en drinken tevens maken we gebruik van het toilet welke ook hier aanwezig is. Hier zijn ook de boten welke af en aan varen om je de mogelijkheid te geven tot een oversteek naar de andere kant van het meer. Deze mogelijkheid nemen we. De kinderen genieten volop en hebben tot nu toe nog geen moment geklaagd. Onze oudste heeft het zelfs over 'Coole Watervallen' . Nou wij weten: dat zegt heel wat. Alles is heel duidelijk aangegeven in het park. Aan de andere kant van het meer gaan we nog een stuk wandelen totdat we denken dat het voor ons gezin voldoende is geweest. We gaan naar een opstapplaats voor het treintje. Deze rijdt regelmatig en verschijnt dan ook al vrij snel. Ook dit vinden de kinderen toch wel heel leuk. Dit treintje brengt ons terug naar het startpunt van onze wandeling. Je kunt bij dit treintje op en af stappen bij elk punt waar die kan stoppen.

Dit park kan zeker onze goedkeuring wegdragen en is voor een ieder aan te raden ook als je zelf eigenlijk niet van wandelen houdt dan kun je hier echt van genieten. Hiervandaan kun je alle kanten op in Kroatie, maar je kunt natuurlijk ook meerder dagen gaan wandelen in dit fantastische gebied. Wij gaan zelf verder trekken naar de kust want dat vinden wij ook erg leuk. Kroatie heeft ons hart al heel veel jaren veroverd en voorlopig blijft dat ook wel zo denken wij..