Stiekem wist ik het altijd al: Ooit maak ik een wereldreis. Het geweldige idee van maandenlang op avontuur, met je hele huishouden in een backpack en gewoon gáán. De wijde wereld in.
Nu ik derdejaars student ben aan de Universiteit Utrecht, begint het nu toch wel echt te kriebelen. Hoog tijd om mijn grote plannen concreet te maken. Maar de grote vraag is: Hoe krijg ik in hemelsnaam het geld voor zo'n reis bij elkaar? En vertrek ik voor of na mijn master?
Na enige research blijkt dat ik niet de enige student ben die met dit dilemma worstelt. Veel mensen in mijn directe omgeving lijken het ook geweldig om op reis te gaan. Echter zijn ze toch eerst gaan studeren, omdat ze zichzelf nog te jong vonden om direct na hun VWO-diploma te vertrekken. Het lijkt een ideale optie om na je driejarige bachelor er een jaartje tussenuit te nemen.
Zeker nu duidelijk is geworden dat de studiefinanciering voor de master wegvalt, wordt het allemaal wel iets lastiger. Heb ik nog wel genoeg geld om ook nog op reis te gaan? Moet ik de master gewoon laten vallen, en eerst op reis gaan? Moet ik mijn reis bewaren voor na mijn master?
Zelf kan ik je niet het verlossende antwoord geven. Echter, aangezien ik zelf midden in deze keuze zit, kan ik je wellicht wat tips geven hoe je je financiele situatie voor jezelf overzichtelijk krijgt. Zo kun je uiteindelijk makkelijker de keuze maken of je voor of na je master die geweldige reis wilt gaan maken.
Hoeveel kost zo'n reis?
Van zowel verschillende reissites als ervaringen van kennissen en vrienden, heb ik vernomen dat een wereldreis gemiddeld zo'n 1000 euro per maand kost, exclusief de vliegtickets en alle kosten vooraf. Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van de manier waarop je wilt gaan reizen: Ga je met je backpack de goedkoopste hostels af en bespaar je op eten en excursies? Of moet je niet denken aan kakkerlakken onder je bed, en ga je toch voor wat meer luxe? Bovendien maakt het heel veel uit in welke landen je reist. Landen zoals Thailand, Indonesië, Laos en Cambodja zijn relatief goedkoop. Aan de andere kant zijn landen als Australië en Nieuw-Zeeland weer erg duur.
Hoe kom ik aan dat geld?
Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar even een paar duizend euro op kan hoesten. Nee, dit gaat een langer proces worden, en dat heet SPAREN. Een woord waar de gemiddelde uitwonende student liever nog even niets van wil weten: het studentenleven is al duur zat!
Maar hoe krijg ik dan die reis bij elkaar? Mochten je ouders nou toevallig topadvocaat en gespecialiseerd chirurg zijn, en jij toevallig hun lievelingskind bent aan wie ze wel wat centjes willen sponsoren: Top, ik zeg: inpakken en wegwezen dan. Mocht je nou in een iets minder gunstige financiele situatie zitten, vrees ik dat je er toch echt aan moet geloven. Wat het sparen makkelijker maakt, is in de eerste instantie het besparen van geld. Hieronder zal ik wat tips geven hoe ik dit aanpak:
- Probeer je booschappen in één keer te doen voor de hele week. Het liefst ook bij een goedkopere supermarkt, zoals de Aldi. Ga van tevoren even zitten om na te denken over je boodschappenlijstje die je nodig hebt, en koop dan ook echt niet meer dan wat erop staat. Als je alles in één keer koopt, profiteer je vaker van voordeelverpakkingen en, laten we eerlijk zijn, één keer de verleiding weerstaan om al dat lekkere chocola en die koekjes te kopen per week is beter dan vijf keer, toch? Oja, nog een reden om die Aldi die 5 km verderop ligt te verkiezen boven die AH om de hoek: wat is nou één keer een lekker fietstochtje tegenover elke dag de deur uit voor boodschappen?!
- Bespaar op je kledinguitgaven. Ik weet het, het is moeilijk, maar probeer je iets vaker in te houden bij het zien van die geweldige laarzen, of als je voor de etalage staat te kwijlen voor dat leuke shirtje. Wat ook helpt: vaker je pinpas thuislaten. Als ik bijvoorbeeld naar de binnenstad ga voor college, kom ik ook langs de winkels. Geen pinpas bij je hebben maakt de keuze om iets (niet) te kopen lekker makkelijk.
- Bespaar ook op uitgaan. Dit hoeft niet te betekenen dat je minder vaak uit kan gaan, maar wat je ook kunt doen is een keer een avondje naar de kroeg verruilen voor een gezellig avondje met vrienden thuis. Nodig een stel vrienden uit, koop in één keer een grote hoeveelheid drank bij de supermarkt (Aldi!!) en verdeel de kosten later over de gasten. Net zo leuk en gezellig, véél goedkoper.
- Zoek extra manieren om aan geld te komen. Ik zelf zwoeg al op zaterdagen in de plaatselijke supermarkt, maar ook heb ik extra manieren gevonden om wat bij te verdienen. Zo heb ik al mijn studieboeken van de afgelopen jaren verzameld en op bol.com gezet. Uiteraard kan je dit ook via Marktplaats o.i.d. doen, maar zelf ga ik altijd toch voor de iets betrouwbaardere sites als bol.com. Kleine moeite, je maakt anderen er blij mee en je kan er een leuk bedrag mee verdienen!
- Niet alleen boeken kun je verkopen; haal je kasten ook eens overhoop, op zoek naar oude spullen die je niet meer nodig hebt. Sommige gamefreaks op internet zijn bereid grof geld te betalen voor jouw oude gameboy of Furby!
Uiteraard is dit slechts een begin, en krijg je met deze tips niet in één keer die duizenden euro's bij elkaar. Maar het zijn wel puntjes die bij elkaar toch een leuk bedrag kunnen opleveren. Alle beetjes helpen, toch?
Wat ik persoonlijk van plan ben te doen, is om de maanden voor mijn reis fulltime te gaan werken. Nou zie ik het niet zitten om 40 uur per week in een supermarkt te werken, dus ga ik binnenkort informeren bij een (studenten)uitzendbureau wat mijn opties zijn.
Voor of na je master?
Nu rest nog de vraag: ga ik dan voor of na mijn master? Aangezien de stufi voor de master wegvalt, is het misschien verleidelijk om te kiezen om voor die dure master te gaan. Bedenk wel dat de drempel om alsnog met je master te beginnen erg hoog is nadat je terugkomt van je reis. Je geld zal waarschijnlijk zo goed als op zijn, en het is bovendien lastig om weer in het studieritme te komen.
Aan de andere kant, ná je master op reis gaan heeft ook zo zijn nadelen. Meestal doe je tijdens je master(stage) al een hele hoop contacten op, en ga je actief netwerken om zo vast je wegen naar verschillende werkgevers vast te leggen. Op deze manier rol je na je master vaak zo je eerste baan in. Een reis past daar dan niet echt tussen.
Op dit laatste punt kan ik je niet veel meer adviseren dan: volg je eigen hart. Doe wat je denkt dat het beste is voor jezelf. Laat je niet ompraten door betweterige medestudenten, ouders, docenten. Uiteraard kunnen ze je wel helpen met het overwegen, maar uiteindelijk is het jouw keuze. Ik zelf neig naar vóór mijn master, omdat ik weet dat ik een gemotiveerde student ben en dus niet veel opstartproblemen na mijn reis zal ervaren. Maar nogmaals, dit is volledig aan jezelf.
Succes!
Ik hoop heel erg dat je door mijn tips wat meer na bent gaan denken over hoe je je reis gaat plannen en bekostigen.
Naast het financiële gedeelte komt er natuurlijk véél meer kijken bij het plannen van zo'n reis. Hiervoor raad ik je aan een afspraak te maken bij een reisbureau. Wat ik zelf heb gedaan, is een afspraak maken bij Kilroy Travels. Dat is een reisbureau dat gespecialiseerd is op jongeren-wereldreizen! Ze staan open voor al je vragen en kunnen je heel goed helpen en adviseren bij alles wat er bij zo'n reis komt kijken.
Heel veel succes!!