Wil je graag op vakantie maar wil je niet te lang in de auto hoeven zitten? Cochem ligt niet al te ver van Nederland af; binnen een paar uur rijden ben je er afhankelijk van waar in Nederland je woont. Cochem is een erg mooie, romantische stad direct aan de Moezel. Je kunt hier prima met zijn tweetjes heen gaan voor een romantische vakantie maar ook met de kinderen is het geweldig om naartoe te gaan.

Oudste wijnstreek

Het moezelgebied is de oudste wijnstreek van Duitsland. Niet zo gek dus, dat je in Cochem heel veel wijnboerderijen en stukken land met wijnrekken tegenkomt. Daarnaast organiseren ze in Cochem en andere plaatsen in de Moezelstreek, ook elk jaar verschillende wijnfeesten, waar jij ook van kan genieten.

Wijnfeesten 2020

Tijdens de wijnfeesten kun je vooral heel veel genieten van de heerlijke Moezelwijn, die verschillende wijnproducenten aan je presenteren. Maar wees niet bang, je zal geen honger krijgen want ook zijn er veel lokale gerechten die je echt eens moet proeven! Ze hebben ook een wijnkoningin die je kunt zien tijdens één van de leuke optochten, die daar samen met Bachus, de god van de wijn, aanwezig is. Daarnaast is er natuurlijk ook muziek van verschillende artiesten en zijn er verschillende markten. De wijnfeesten worden georganiseerd tussen juni en november. Onderstaand vind je een overzicht van de wijnfeesten van 2020 in Cochem.

  • 10 – 14 juni                                        Moezel Wijn Week
  • 17 – 31 juli                                         Wijngaardenfeest
  • 27 – 31 augustus                             Wijnfeest
  • 6 – 8 november                                Federweisser Feest
  • 13 – 14 november                          Federweisser Feest

Koblenz en Bernkastel-Kues

Andere bekende plaatsen waar wijnfeesten worden gehouden zijn Koblenz en Bernkastel-Kues. Het wijnfeest van Bernkastel-Kues is zelfs buiten Duitsland erg populair. Ongeveer 250.000 mensen weten dit feest ieder jaar te vinden. Dit feest vindt plaats van 3 – 7 september. Voor alle feesten in Koblenz en Bernkastel-Kues, zie de lijst hieronder.

 

  • 19 – 20 juni                                        Electronic Wine
  • 8 – 9 augustus                                  Rhein in Flammen
  • 25 – 27 september                         Wijnfeest

 

  • 11 – 14 juni                                        Straatfeest
  • 3 – 7 september                              Wijnfeest van de Midden-Moezel

Ben je van plan om tijdens de wijnfeest richting Cochem op vakantie te gaan, dan doe je er wel goed aan tijdig een hotel of vakantiehuisje te reserveren. Juist in deze periode zit alles ontzettend snel vol en het zou jammer zijn als je daardoor de feesten misloopt.

Actief in Cochem

Natuurlijk draait het in Cochem niet alleen maar om de wijnfeesten; er zijn namelijk ook nog ontzettend veel andere dingen te doen. Hou je wel van een actieve vakantie, dan is een fietsroute over de Moselradweg een aanrader. Ook heeft Cochem een beroemde wandelroute, de Moselsteig. Deze route is de langste van Duitsland en loopt dwars door deze stad. Gezien de vele wijngaarden, de rivier en de bergen is deze plek natuurlijk bij uitstek geschikt voor een heerlijke wandeling.

Lees ook: 5 tips voor een zorgeloze vakantie met de caravan

Bezienswaardigheden en activiteiten

Ben je een echte golfliefhebber of wil je dat gewoon graag eens uitproberen? Dan kun je dat doen bij Golfresort Cochem. Zij beschikken over een baan van 9 en 18 holes. Ook kun je met de stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook kun je vanaf daar naar het Wild- en Freizeitpark Klotten lopen, dit is een dierenpark. Verder beschikt Cochem ook nog over een binnen- en buitenzwembad en een bioscoop, al kun je daar natuurlijk wel alleen de films in het Duits bekijken.

Wil je liever wat historische bezienswaardigheden bekijken, dan is dat ook mogelijk. Je vindt in Cochem namelijk een historische mosterdmolen waar je allemaal interessante dingen leert over het maken van mosterd. Ook is er een edelstenenmuseum te vinden midden in het centrum. Maar wat echt niet mag ontbreken aan je vakantie in Cochem is natuurlijk een bezoek aan de Rijksburcht. Dit kasteel torent hoog boven de stad uit. Je kunt er lopend heen maar er rijdt ook een stadsbus heen. Bij de burcht kun je met een gids mee en leer je alles over de rijke historie over deze burcht. Ook een boottocht over de Moezel is een echte aanrader. Er zijn meerdere boten beschikbaar, de ene vaart alleen binnen Cochem en de ander gaat verder naar de volgende stad.

Het historische centrum van Cochem

Ook het centrum van Cochem is erg mooi en historisch. Dit zie je al wanneer je het centrum binnen komt lopen en aan de huizen op het stadsplein is de historie ook te zien. Hier kun je heerlijk wandelen, de vele verschillende winkels ontdekken en natuurlijk een terrasje pakken om wat te eten of te drinken.