haven kopenhagen

Hygge (spreek uit als huuge) is het Deense woord voor gezelligheid in het Nederlands. En hygge is niet alleen een woord met een vrolijke betekenis. In Denemarken is het een heuse lifestyle. Bijna in geen enkel land is er een woord voor gezelligheid, maar dit komt dus wel in Nederland en Denemarken voor. Gezelligheid is een beleving. Als je de betekenis van het woord bijvoorbeeld aan een Brit wil uitleggen, kom je niet verder dan cozy of very nice. Maar hygge is veel meer dan dat. Het staat voor tijd doorbrengen met vrienden en familie, heerlijk met elkaar koken en eten, de kaarsjes aansteken en in de winter een kop warme chocolademelk met slagroom delen.

De leukste highlights van Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en biedt voor ieder wat wils. Er zijn tal van schattige en authentieke straatjes en stegen, prachtige parken, immense paleizen en veel architectonische hoogtepunten te vinden. Wanneer je door de stad wandelt, vind je op elke hoek van de straat weer iets nieuws. In het oude centrum is een geweldig pretpark te vinden. Tivoli is zowel voor jou als de kinderen ideaal om een middagje plezier te beleven. Daarnaast kan je de kleine zeemeermin van Hans Christiaan Andersen bekijken. De haven van Kopenhagen is ook zeker een bezoekje waard! Hier vind je ook tientallen fijne en lekkere restaurants terug.

Neem ook een kijkje in de ronde toren (Rundetaarn). Wanneer je naar boven klimt, zijn er geen trappen maar loop je over een oude koetsiersweg naar de oudste sterrenwacht van heel Europa. Om de top te bereiken moet je wel 7 bochten om. Eenmaal bovenin aangekomen, heb je meteen een prachtig uitzicht over de hele stad.

De benodigdheden om jouw eigen hygge te ontdekken

De gezelligheid en sfeer in jouw leven, creëer je uiteraard zelf. Al hebben de Denen een heel goed beeld bij wat er nou echt voor die typische hygge kan zorgen. De beste ingrediënten om jouw eigen hygge te creëren zien er als volgt uit: zorg voor leuk gezelschap, een fijne en warme omgeving, heerlijk eten en drinken, een leuke activiteit en een relaxt en blij gevoel. Wanneer je daaraan voldoet, kom je al erg ver!

Het belangrijkste aan Deense hygge is dat je goed voor jezelf en jouw dierbaren zorgt. En dat houdt in dat je jezelf en elkaar mag belonen, door leuke dingen met elkaar te ondernemen. Wanneer je samen met geliefden herinneringen kunt maken, zorgt dit voor een positieve kijk op het leven. Vooral in de donkere maanden tussen de herfst en de winter, kan hygge je helpen om goed in je vel te blijven zitten. Dus trakteer jezelf en jouw familie en vrienden op een ouderwets potje gezelligheid.