blog placeholder

Nadat vorig jaar al die trienen niet konden rijden, zou de NS maatregelen genomen hebben. Ze zijn Winterklaar.

Alle overlast op de wegen afgelopen maanden, omdat de wegen zodanig waren aangetast door de vele sneeuw en pekel. En nog steeds lijkt het niet voldoende.

Winterklaar. Dat was een belangrijk woord in de spotjes van de Nederlandse spoorwegen, die dagelijks te zien waren op televisie. Alle overlast die we ervaren hebben op de Nederlandse hoofdwegen, vanwege het verharden en vervangen van aangetaste wegdelen, na de strenge winter van vorig jaar. Een tekort aan pekel vorig jaar zorgde ervoor dat er dit jaar extra veel werd opgekocht. Al deze acties en dan nog steeds hoeft er maar een vlokje sneeuw te vallen en de treinen rijden niet meer of met vertraging, wegen lijken onbegaanbaar, en het Pekel schijnt ook al iets harder te gaan dan verwacht. 

Ik vraag me tegenwoordig af hoe het in landen als Oostenrijk zou moeten zijn als zij daar een goed winters seizoen hebben. De treinen rijden er gewoon, de wegen lijken goed begaanbaar. Ik stoor mij er aan dat men beloftes doet en deze vervolgens niet na kan komen. Hoe kan het dat landen waar ze heel veel sneeuw hebben het vervoer niet stil ligt? en in een welvarend landje als Nederland, direct alles op zijn gat ligt?

In wintersport gebieden is de trein 1 van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Je kan je makkelijk voortbewegen met de trein en daarnaast is het apres skieen ook nog eens extra leuk, omdat niemand er rekening mee hoeft te houden dat er nog gereden moet worden. Waarom Is het dan zo in Nederland dat er bij een klein laagje sneeuw de hele boel al niet meer kan rijden of functioneren? 

Ik den serieus waar dat de antwoorden niet te zoeken zijn bij bedrijven als prorail en de Nederlandse Spoorwegen, maar bij de overheid. Het is namelijk zo, dat in de omringende EU landen, het openbaar vervoer in handen ligt van de overheid. Hierdoor is het betaalbaar in deze landen en kunnen er dingen worden aangepast waar nodig. Door dit door een onafhankelijk bedrijf te laten doen heeft zo zijn voordelen, maar ook zeker een aantal nadelen. Zij moeten leven van de winst die een bedrijf maakt. De overheid is non profit. Of in ieder geval zou dat zo moeten zijn.

Ik verbaas mij er gewoon over dat dingen zoals het reizen met openbaar vervoer en auto zo bemoeilijkt worden. Ik begrijp wel dat de overheid graag wil dat men met het openbaar vervoer reist. maar ik kan dat bijna niet betalen. het is voor mij vaak voordeliger om 1,55 per liter benzine te betalen, dan met het openbaar vervoer te reizen. Ze kunnen de accijns wel steeds verhogen, alleen betwijfel ik of dat allemaal beter is. Ik ben een groot voorstander van een beter milieu, maar het moet wel betaalbaar en eerlijk blijven.

Mensen hebben het tegenwoordig minder breed. Producten worden voor afnemers te duur. dat wil zeggen inkomens stijgen niet genoeg mee met de prijzen van de producten. En daar komt bij dat komend jaar, het grootste deel van alle inkomens, bevroren worden. oorzaken zijn wel dat men steeds minder goed zijn of haar vaste lasten kan betalen. 

Ik ben benieuwd wat ze voor het reizen en verkeer gaan bedenken, om alle ‘problemen’ op te lossen. Misschien is zoals het vroeger ging, toch beter.

Marlies