blog placeholder

Waneer iemand op reis gaat naar ‘down under’ wordt er al snel aan Australië gedacht, maar ook Nieuw Zeeland is adembenemend mooi. De Maori cultuur, rust en adembenemende natuur maken dit land volgens vele een van de mooiste landen ter wereld.

Het land heeft ongeveer 4,4 miljoen inwoners, bestaat uit een Noord en Zuid eiland en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Groot Britainnië. Het land huist veel verschillende culturen door de vele immigranten. Toch is de Maori cultuur nog enorm belangrijk voor het land. Nieuw Zeeland is toeristvriendelijk en het land is prima te bereizen met camper of met bussen van speciaile backpackerorganisaties. 

Mensen die Nieuw Zeeland willen bezoeken kunnen het best beginnen op het Noord eiland. Op dit eiland is Auckland gevestigd, dit is de grootste stad van het land (ongeveer 1 miljoen inwoners) en hier is een internationaal vliegveld te vinden. In Auckland kan men prima een aantal dagen doorbrengen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Sky tower en de mooie haven. 

Na Aukland gezien te hebben, kiezen de meeste toeristen ervoor om naar het noorden te reizen. In het noorden is de prachtige Bay of Islands te vinden. In dit subtropische gebied kan men onder andere duiken, varen en prachtige stranden bezoeken. Cape Reinga is het meest noordelijke puntje van Nieuw Zeeland en dit is absoluut een must see voor iedere toerist. Ook het mooie Coromandel bevind zich ten Noorden van Auckland en deze plek is zeker het bezoeken waard, onder andere vanwege de prachtige Cathedral cove en het hotwater beach.

Vervolgens kan men richting het zuiden reizen. Dit kan men doen met de trein tussen Auckland en Wellington maar ook prima met een huurauto of camper. Ook zijn er buspassen te koop voor uistekende backpacker netwerken zoals Kiwi express en Stray, handig voor degene die alleen reizen.

Andere highlights op het Noordeiland zijn de Tongoriro crossing. Deze wandeling staat bekend als de mooiste een dag hike ter wereld. Ook Rotorua is zeker het bezoeken waard. Rotorua is de Mauori hoofdstad van Nieuw Zeeland, het is een prima plek om de cultuur beter te leren kennen. Daarnaast kan men hier ook prima extreme sporten beoefenen zoals wild water raften en ludging (een soort rodelen).

Wellington is de officiële hoofdstad van Nieuw Zeeland, het is een prachtige culturele stad waar men prima een paar dagen door kan brengen. Er zijn onder andere verschillende museums en ook het regeringsgebouw is gevestigd in Wellington. In Wellington kan men ook de ferry pakken naar Picton om zo op het zuideilland te komen. Campers en auto’s kunnen tegen betaling ook aan boord worden mee genomen op deze ferry. De boot doet er enkele uren over om in Picton te komen, maar het is zeker de moeite waard omdat de ferry door een prachtige omgeving vaart. 

Het Zuid eiland is zo mogelijk nog spectaculairder dan het Noord eiland. De meeste toeristen kiezen er dan ook voor om hier wat meer tijd door te brengen. Het Abel Tasman National Park in Nelson staat bekend om haar prachtige gouden stranden. De meeste mensen kiezen  er hier voor om een dag te gaan kajakken (en zeehonden te spotten) en een dag te gaan wandelen in het park. 

Vervolgens kan men de prachtige west coast roadtrip gaan rijden tussen Wesport en Greymouth. Deze route staat bekend als een van de mooiste kustroutes ter wereld (volgens Lonely Planet) met onder andere de schitterende maar drukke Pancake rocks.

Na Greymouth kan men een bezoek brengen aan een van de prachtige gletsjers. Verschillende organisaties bieden dagtours aan op de Fox of Franz Josef gletsjer, welke beide schitterend zijn.

Vervolgens zeg men koers richting Wanaka en Queenstown. Deze steden staan bekend om het levenidge uitgaansgebied en hun talloze mogelijkheden voor extreme sporten. De oorsprong van commercieel bungeejumpen ligt in Queenstown en het is zeker aan te raden om minstens een van deze extreme activiteiten mee te pakken.

Na Queenstown volgt voor vele mensen het hoogtepunt van de reis. Via Te Anau reist men naar Milford, waar men de prachtige Milford Sound kan bezoeken. Dit prachtige fjordlandschap is regenachtig, maar zeker een must see.

Via Invercargill en Dunedin komt men aan in Christchurch. Deze stad is voor vele bekend vanwege de verschrikkelijke aardbeving. Toch is er in Christchurch nog redelijk wat te beleven. Men kan een bezoek brengen aan de Christchurch Peninsula, waar het mooi Akaroa ligt. 

Na Christchurck zet me n koers naar Kaikoura, waar kennis gemaakt kan worden met het zee leven van Nieuw Zeeland. Verschillende tour operators bieden hier walvisspot tours aan. De kans om een walvis te spotten wordt op 90% geschat en wanneer er geen walvis wordt gespot krijgt men een aanzienlijk deel van het betaalde bedrag terug. Naast walvis spotten kan men ook met dolfijnen gaan zwemmen, of zeehonden gaan bekijken.

Uiteindelijk kan men via Picton weer terug varen naar het noord eiland. Of men kiest ervoor om via het internationale vliegveld van Christchurch te vliegen.

Nog een tip voor een ieder die Nieuw Zeeland wil bezoeken; koop een Lonely Planet gids en bezoek ook zeker de rest van Oceanië.