blog placeholder

New York, New York.. Zelfs Frank Sinatra zong over deze geweldige stad. New York, The City that Never Sleeps. New York is een geweldige bestemming voor een weekendje weg. Maar wat is er allemaal te doen? Hieronder beschrijf ik de leukste bezienswaardigheden met interessante tips. Ook staan er leuke budget tips in.

New York, iedereen zou er eigenlijk minimaal één keer in zijn of haar leven naar toe moeten. Je vindt New York geweldig of je haat het, een tussenweg is er eigenlijk niet.

Hoe kom je er?

New York is gemakkelijk per vliegtuig te bereiken. Vanaf Amsterdam vliegen er dagelijks meerdere luchtvaartmaatschappijen naar New York. Zo kunt u rechtstreeks met KLM, NorthWest of Delta Airlines vliegen.Er zijn 3 luchthavens in New York: Newark, La Guardia en J.F.K (John F. Kennedy Airport). La Guardia wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten, dus die valt al af. De keuze tussen J.F.K. en Newark maakt niet zoveel uit. J.F.K. is het grootst en dus ook het drukste. De rijtijd vanaf Newark is iets korter dan vanaf J.F.K. De keuze voor de luchthaven kunt u het beste laten afhangen van uw ticket. Boek dus het ticket wat u het meest aanspreekt: het goedkoopste ticket, of baseer u keus op de vertek- of aankomsttijd, of kies voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij.

Budget tip: Neem de bus vanaf de luchthaven naar Manhattan. Dit kost zo’n  $ 12,- pp. Een taxi kost al snel $ 60,-

Vervoer in de stad

Op TV zie je altijd de taxi’s van New York. U kunt deze echter het beste vermijden. Ze zijn niet alleen vrij prijzig, maar vaak doen ze er langer over om van A naar B te komen dan dat u erover doet als u loopt. Lopen door de stad is de leukste manier. Zo krijgt u alles van de stad mee. Maar New York is groot, en het Subway systeem is goed. U moet er alleen goed opletten of u in een “local train” stapt of in een sneltrein. De “local train” is een stoptrein en deze stopt bij elk station. De sneltreinen stoppen echter alleen bij elk 5de station! De metro betaalt u met een “token”. Deze kunt u bij de ingang kopen.

Budget tip: U kunt ook een weekkaart aanschaffen als u van plan bent om veel met de metro te gaan. Dit is dan voordeliger.

Straten

New York is heel overzichtelijk ingedeeld. Bijna alle straten lopen recht, New York is een soort rooster van straten. Alleen Broadway loopt schuin door het stratenplan. New York is verdeeld in straten en avenues.

Het systeem is simpel: de Avenues lopen van Noord naar Zuid. Ze zijn genummerd van 1 t/m 10. Nr 1 ligt aan de Oostkant van Manhattan en nr 10 aan de Westkant. De straten, Streets, lopen van Oost naar West. In het centrum zijn ze genummerd maar in het zuiden van Manhattan hebben ze straatnamen. Belangrijk om te onthouden is dat de nummers oplopen van Zuid naar Noord. De straten zijn ook verdeeld in een West- en een Eastside. Het klinkt ingewikkeld maar dit maakt het echt een stuk makkelijker! De scheiding tussen East en West is Fifth Avenue. Alles ten westen hiervan is west en alles ten oosten is East. Door deze onderverdeling weet u precies aan welke kant u moet zijn van fifth avenue.

Wat moet je echt gaan zien?

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder het Statue of Liberty (het vrijheidsbeeld), het Empire State Building, Central Park, Broadway, theatervoorstelling, Times Square, Brooklyn Bridge, Rockefeller Center en alle beroemde winkels op Fifth Avenue.

Statue of Liberty

Het Statue of Liberty is sinds kort weer opengesteld voor bezoekers. Er kunnen  echter maar weinig mensen tegelijk naar binnen. Reserveren is dus een must!

Budget tip: voor een schitterend uitzicht vaart u alleen langs het vrijheidsbeeld. U kunt de gratis veerboot naar Staten Island nemen. U vaart dan langs het vrijheidsbeeld. Bij aankomst op Staten Island moet u wel van de boot af, maar u kunt meteen weer terug met de boot naar Manhattan.

Empire State Building

Het Empire State Building is nu het hoogste gebouw van New York. U heeft vanaf de 86ste verdieping een schitterend uitzicht over de stad. Er staan wel vaak lange rijen, zelfs tot buiten, maar het is echt de moeite waard. Overdag heeft u een mooi uitzicht over heel Manhattan, aan de noordkant ziet u Central Park (het lijkt net een postzegel) en aan de zuidkant kijkt u richting het vrijheidsbeeld en Ellis Island.

Budget tip: Ga aan het eind van de middag/begin van de avond naar boven. Voor zonsondergang en blijf dan wachten totdat de zon ondergaat (kijk vantevoren op internet hoe laat de zonsondergang is. Dan hoeft u niet extreem lang te wachten. Reken wel op ruim een uur wachten). Zo krijgt u alles te zien voor de prijs van 1 kaartje. New York bij daglicht, de mooie zonsondergang en het fantastische uitzicht over de stad als alle verlichting aan is.

Central Park

Voor Central Park zou u eigenlijk een hele dag uit moeten trekken. Dit park is zo gigantisch groot en het is er zo rustig dat je bijna vergeet dat je in een wereldstad bent. Mocht u nu niet zoveel tijd hebben, plan een bezoekje aan het park dan gewoon na een shopdagje. Niets lekkerder dan na gewinkeld te hebben even bij te komen in het park. Als u Fifth Avenue uitloopt richting het noorden, dan komt u vanzelf bij het park.

Broadway, Theatervoorstelling en Times Square

Deze bezienswaardigheden kunt u het beste combineren. Kaarten voor theatervoorstellingen kunt u vooraf bij uw reisorganisatie boeken. Ook kunt u kaarten via internet kopen. Als u even googled, dan komt u vanzelf goedkope sites tegen! Er zijn sites waar u tot 60% korting kunt krijgen op uw tickets! Het kopen van kaarten via uw reisorganisatie is dus echt af te raden, u betaalt hier de volle prijs en dat loopt op tot ruim € 100,- per kaart!

Ook worden er in New York zelf goedkope kaarten verkocht. Deze worden op de dag zelf bij een paar Ticketboxen verkocht. Hier zitten echter erg grote nadelen aan: de kaarten gaan op een bepaalde tijd in de verkoop. En het is er dus megadruk. U staat zo 2 uur in de rij, voordat de verkoop pas begint. En dan is het nog maar afwachten welke musicals er beschikbaar zijn. De kans is groot dat de musical van uw voorkeur er niet bijzit of al uitverkocht is. Ook heeft u geen keus voor bepaalde stoelen. Mijn advies is dan ook: koop uw kaarten vooraf via internet. U heeft dan nog keus, ook voor plaatsen.

De theaters zitten bijna allemaal in zijstraten van Broadway. Maar als u naar het theater loopt, of als u weer terug loopt, kunt u via Broadway en Times Square gaan. Times Square is op z’n mooist in het donker. Ook Broadway is ’s avonds het leukst. Broadway grenst aan Times Square dus u hoeft er niet ver voor om te lopen.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge is dé brug van New York. Wie kent de beelden niet tijdens de Marathon van New York. Brooklyn Bridge moet u overdag doen. Erg leuk om te voet deze brug over te steken. Heeft u weinig tijd, loop dan een stukje over deze beroemde brug.

Rockefeller Center

Rockefeller Center is vooral bekend om de ijsbaan die er ’s winters ligt en om de Kerstboom die er elk jaar staat.

Winkelen

New York is dé shopstad voor velen. Op Fifth Avenue zitten alle dure merken. De bekendste warenhuizen zijn Bloomingdales en Macy’s. Het is leuk om er heen te gaan, maar echt voordelig zijn ze niet. Voor vrouwen is Victoria Secret een must!

De beste deals vindt u in de zogenaamde Outlet Shops. Hier worden merkartikelen met grote korting verkocht. Vaak gaat het om de “leftovers” van het vorige seizoen.

Tip: Century 21st. Zit tegenover Ground Zero, vlakbij Wallstreet.

Van TV

Als u door New York loopt, zult u veel dingen van TV herkennen. Er zijn zelfs speciale tours te boeken die langs alle highlights komen. Zo heb je een TV-tour en een Sex and the City tour.

Andere bezienswaardigheden die u zult herkennen: Grand Central Station, Chrysler Building, Guggenheim Museum, St Patricks Cathedral en vele hotels zoals het Waldorf Astoria en het voormalige Plaza hotel.

Eten en Drinken

Ontbijten doen Amerikanen niet echt. Als u in een hotel verblijft waar het ontbijt niet inclusief is, dan kunt u het beste buiten de deur gaan eten. Ontbijten in hotels is erg duur! Bijna op elke hoek vind je wel een Deli. Hier kunt u ontbijten. Het ontbijt varieert van zoete broodjes, pancakes tot toast met ei. Ook komt u altijd wel een starbucks tegen.

Avondeten kan in heel New York, van Chinatown tot Little Italy.

Houdt u er rekening mee dat u zich in bars moet legitimeren als u alcohol bestelt! Ook al bent u (veel) ouder als 21, ze kunnen (en dat doen ze vaak) om legitimatie vragen.

Tours

Een leuke maar prijzige manier om de stad te leren kennen, is met een Hop On/Off Bus. Dit zijn rode dubbeldekkers die door de stad rijden. U kunt bij elke halte op- en afstappen. Er zijn 3 lijnen, een noordroute (gaat door Harlem), een zuidroute (centrum Manhattan en Downtown) en een avondroute. U kunt per bus een ticket kopen, maar er zijnook cominatie tickets. Prijs afhankelijk van het soort ticket dat u wenst.

De Beste Budget Tip: New York beleven als een New Yorker. Gratis!

Tot slot: de allerleukste manier om deze stad te leren kennen! Laat je rondleiden door New York door een echte New Yorker. 

De mensen die u rondleiden wonen allemaal in New York, het zijn zogenaamde “Apple Greeters” . Mensen die het leuk vinden om anderen de stad te laten zien. Via internet, even googlen, kunt u uw voorkeuren/wensen aangeven. Er wordt dan een Apple Greeter bij u gezocht.

Deze service is geheel gratis. De Greeters mogen geen geld aannemen. Een leuke tip: neem wat typisch Hollands mee als u gebruik maakt van deze service. Dit kunt u dan als bedankje geven. Denk bv aan een sleutelhanger met Delfstblauwe klompjes.