blog placeholder

Tussen New York City en de Canadese grens zit een heel stuk van Amerika wat minstens net zo mooi, misschien wel mooier is dan de rest van dit land; New England. Waar ongerepte natuur wordt afgewisseld met prachtige steden, en waar eindeloze stranden gecombineerd worden met hoge bergtoppen. Deze verzameling van staten biedt echt voor iedereen iets.

Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont vormen samen New England. Geplaatst in het uiterste Noordoosten van de Verenigde Staten is het niet zo’n toeristische trekpleister zoals New York of Los Angeles, maar vanwege de rijke historie is het wel drukbezocht, vooral door veel Amerikanen zelf, en gelijk hebben ze!

Boston is ongetwijfeld de grootste stad in New England. Boston ligt in de staat Massachusetts en telt (met alle suburbs) ongeveer drie miljoen inwoners en is een echte wereldstad en ligt aan de Atlantische oceaan. Boston heeft een aantal overeenkomsten met New York, zoals de wolkenkrabbers en veel verkeer, maar is aan de andere kant weer totaal anders. Veel musea (Museum of Science) en cultuur (Museum of Arts) zijn er te vinden. Ook herbergt het ’s wereld bekendste universiteit; Harvard. Om tussen al deze bezienswaardigheden te reizen kan je het beste de metro nemen, of gewoon lopen. Ondanks dat er veel mensen wonen, is Boston redelijk compact. Naast musea is er ook veel sport, zoals de Boston Celtics of the Red Sox te zien, wat altijd mooie Amerikaanse taferelen oplevert. In de haven kan je het Boston Tea Party Ship Museum bezoeken om uit te vinden hoe de Verenigde Staten ooit tot stand kwamen. Ga eens langs Faneuil Hall, waar je het Cheers Cafe kan bezoeken en veel kleine, gezellige winkeltjes zijn. Vlakbij Boston is ook het kleine “heksenstadje” Salem is, in dit strandplaatsje valt een hoop te beleven en is ook nog eens gezellig en bekend om heerlijke visgerechten.

Massachusetts kent nog een paar andere mooie plaatsen, waaronder de eilanden die niet ver uit de kust liggen; Cape Cod en Nantucket. Op beide eilanden is veel natuur, en valt een echte strandvakantie te houden. Cape Cod en Nantucket zijn beide nog redelijk rustig, en zijn ideaal om even weg te komen van het drukke Amerikaanse leven. Aan de Westkant van Massachusetts valt wat anders te bewonderen; the Berkshires. Dit heavelachtige gebied is vooral in het najaar een aanrader. De talrijke bomen hebben dan prachtige herfstkleuren en de kleine, pittoreske plaatsjes bieden een heerlijk rustgevend onderkomen. De herfst daar is meestal een stuk vriendelijker en aangenamer dan de Nederlandse herfst en dus een goede reistijd voor deze regio.

Onder Massachusetts ligt Rhode Island, de kleinste van de vijf staten, maar zeker een bezoekje waard. De grootste staat van Rhode Island is Province. Een zeer complete stad, waar altijd wel leuke dingen te beleven zijn. Het centrum is vrij klein, maar hierdoor ook makkelijk en gezellig. Langs de kust van Rhode Island zijn prachtige kleine stadjes te bewonderen, zoals Newport, waar meerdere films zijn opgenomen vanwege zijn prachtige locatie.

New Hampsire is weer een compleet andere staat. In het zuiden van de staat is bijvoorbeeld Dartmouth university te vinden, ook deel van de Ivy Leauge. In het Noorden, is weer een totaal ander fenomeen te bewonderen en wel de Applaichen Mountains (deze gaan ook helemaal door tot in Vermont). Op de White mountains kan zeer goed gewintersport worden. In New England ligt ongeveer 6 of 7 maanden per jaar een goed pak sneeuw namelijk. Dit kan soms voor wat ongemakken zorgen, maar dit weer heeft ook zo z’n voordelen. Het levert bijvoorbeeld prachtige plaatjes op. Wel is het handig om, als u per auto reist, een vierwielaandrijving te hebben. New Hampshire heeft ook een zomerse kant, het kleine strookje kust dat het heeft kent enkele leuk strandplaatsen, waaronder Portsmouth. De havens van deze plaatsen staan ook wel bekend vanwege de kreeftvisserij die er plaatsvindt.

Vermont, de enige staat in New England zonder kustlijn, lijkt enigszins wel op New Hampshire, alleen is wat dunner bevolkt. De staat kent veel natuur en uitstekende mogelijkheden om te vissen in één van de vele meren, of wandelen door de vele natuurparken en trails. De belangrijkste stad van Vermont is Burlington, dicht bij de Canadese grens. Vanwege de universtiteiten in de stad is het een redelijk jonge, hippe en levendige plaats waar voldoende te beleven is, het hele jaar rond. De stad ligt aan het prachtige Lake Champlain en is vlakbij de eerste Ben & Jerry’s fabriek, wat zeker een bezoek waard is. Vergeet geen Maple Syrup mee te nemen!

Maine is de laatste van de vijf staten en ook meteen de grootste van allemaal. Daarom kent Maine ook veel verschillende kanten. Van bergen tot strand en van grote stukken onbewoond land tot leuke, gezellige stadjes. Je zal er niet een echt grote stad vinden, maar dit doet zeker niet af van de charme van Maine. Het is dan ook echt een staat voor de natuurliefhebber. Mooie plaatsen zijn vooral Portland, Kennebunkport en het Acadia national park, wat op een eiland niet ver van de kust ligt. Anderzijds is er ook weer voldoende gelegenheid om te skieën en te snowboarden.

New England toont een ander beeld dan de rest van de United States, iets anders dan alleen maar wolkenkrabbers en strip malls. Mocht u eens ander gezicht van Amerika willen zien dan is een New England een aanrader. De zomers zijn er mooi en de winters koud, maar er is altijd wel genoeg te doen en te zien. Veel plezier!