blog placeholder

In dit artikel besteed ik  aandacht aan de stad Rio de Janeiro en de prachtige natuur die Rio de bieden heeft, zoals de stranden, de corcovado met het beeld van Jezus de Verlosser, de suikerbroodberg en botanischte tuin.

Rio de Janeiro biedt een thuis aan 6 miljoen mensen.  Er zijn twee hoofdzones: de noordelijke zone met de grote armenwijken, genaamd favelas, en de zuidelijke zone met chique buurten en beroemde stranden. Centro is Rio’s zakenwijk en heeft vele historische gebouwen, museas en kerken. 

Wie aan Rio de Janeiro denkt, denkt uiteraard aan bruisend carnaval en zwoele samba.  De stad heeft echter ook een schitterende natuur te bieden, ik zet de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje.

De kilometerslange stranden

Copacabana is het bekendste strand van Rio de Janeiro en de meeste hotels bevinden zich hier in de buurt.  De stranden van Ipanema of Leblon mogen zeker niet onderdoen en winnen aan bekendheid.  Voor de inwoners van Rio (de Cariocas) zijn Ipanema en het naastgelegen Leblon de meest gewilde plekken om te wonen.  Ze vinden dat het strand van Ipanema meer stijl heeft dan dat van Copacabana. In Rio heerst een echte strandcultuur, groepjes jongeren komen samen op vaste plekken op het strand om te zwemmen of de verschillende strandsporten, zoals beachvolleybal of voetbal te beoefenen.  Velen verkiezen om te joggen, fietsen of skeeleren langs de kilometerslange stranden.  Voor wie het iets rustiger aan wil doen, staan er massagetafels op het strand waar men een  deugddoende massage kan krijgen.  

Corcovado

De 710 m hoge top van Corvovado ligt in het Nationaal park Tijuca, het grootste stadsbos ter wereld. Bovenop de berg staat het 38m hoge beeld van Jezus de Verlosser.  Vanaf de Corcavado heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Sugar loaf (suikerbroodberg)

In de 16e en 17e eeuw werd Braziliaans suikerriet gekookt, geraffineerd en daarna in kegelvormige lemen potten opgeslagen die ‘suikerbroden’ heetten.  De vorm van de berg doet aan zo’n suikerbrood denken.  Een tocht naar Sugar Loaf beslaat twee bergen: Morro do Urca en de top, Sugar Loaf.  Tegenwoordig kan je beide bergen met een kabelbaan bereiken.  Op de eerste berg staat zelfs een theater, en als je geluk hebt kom je er zijdeaapjes tegen.  De top biedt een onvergetelijk uitzicht over Copacabana, Ipanema en de mooie corcovado en Tijuca.

Lagoa Rodrigo de Freitas

Aan de voet van de Corcovado ligt het Lagoa Rodrigo de Freitas.  De lagune heeft een omtrek van ca. 8 km.  Brazilianen joggen of fietsen graag langs het meer. 

Botanische tuin

De botanische tuin van Rio de Janeiro is ook zeker een bezoekje waard.  Het omvat 83 hectare natuurlijk regenwoud en biedt een thuis aan vele plant- en diersoorten.  Er zijn heel veel vogels te zien, onder andere verschillende soorten reigers en toekans.  Kenmerkend zijn de 2oo keizerlijke palmbomen langs de hoofdlanen van de tuin.

De combinatie van bergen, kilometerslange stranden en veel natuurschoon geeft Rio de Janeiro een unieke aanblik, deze stad is zeker een bezoek waard!