blog placeholder

Buckingham Palace en Big Ben heeft iedereen nu wel gezien. Maar wat is er te doen voor diegenen die vaker naar Londen gaan ?

Hampstead Heath & Hampstead in het kort

Hampstead Heath is het grote park, waar het dorp Hampstead aan de zuidkant aan grenst. Hampstead is te bereiken via metrostation Hampstead, op de Northern Line. Vanaf het metrostation is ook Hampstead Heath gemakkelijk (lopend) te bereiken.

Beroemde inwoners

Hampstead is al eeuwen een geliefde plek voor Londenaren en bezoekers. Twee eeuwen geleden woonden er vooral rijke advocaten, politici en zakenlui, en later werd het de woonplaats van beroemde fans als John Keats, Coleridge en Constable. De pub ” The Spaniard’s Inn” is de plek waar in vroeger tijden Dickens, Keats, Shelley en Byron hun drankjes kochten. In meer recente tijden woonden hier onder andere : C.S. Lewis, Elizabeth Taylor, Ian Fleming, Agatha Christie en Audrey Hepburn. Op dit moment wonen onder andere in (West) Hampstead : actrice Emma Thompson, acteur/schrijver Stephen Fry, zanger Liam Gallagher, auteur Doris Lessing.

Bezienswaardigheden op, in en rond Hampstead Heath & Hampstead

De grootste trekker van Hampstead Heath is Parliament Hill : het beroemde uitkijkpunt over Londen. Dit is meestal het drukste punt in dit uitgestrekte gebied. Er zijn veel wandelpaden die ofwel richting Parliament Hill leiden, ofwel door de rest van het gebied. Qua vegetatie zijn vooral bos en weidegrond te vinden. Veel Londenaren gebruiken “The Heath” als picknickplek. Een leuk idee is dan ook om van te voren langs de bekende (en prijswinnende) delicatessenzaak “Rosslyn Delicatessen” (56 Rosslyn Hill, in Hampstead) te gaan om de lekkerste hapjes en drankjes te kopen. Hier in de buurt is ook de leuke winkel “Mystical Fairies”, waar ze alles omtrent elfen verkopen.

Op Hampstead Heath worden jaarlijks meerdere keren “funfairs” (kermissen)gehouden. Dit gebruik dateert al van eind negentiende eeuw en wordt nog steeds in ere gehouden. Golders Green Park, dat grenst aan Hampstead Heath,heeft een cafe, tennisbanen en zelfs een kleine dierentuin.

In Hampstead bevindt zich het Keats-huis. Je kunt er zien hoe Keats twee jaar van zijn leven woonde. Ook was dit de tijd waarin hij een relatie kreeg met zijn buurmeisje, Fanny Brawne, op wie zijn beroemde gedicht “Bright Star” is gebaseerd. Ook schreef Keats in de tuin van dit huis een ander beroemd gedicht : “Ode to a Nightingale”.

Bezienswaardigheden vlakbij Hampstead Heath & Hampstead

Het nabijgelegen Kenwood House diende onder andere als locatie in de film “Notting Hill”. Ook worden er ‘s zomers concerten gegeven bij het bijbehorende meer.

De beide parken lopen op een gegeven moment in elkaar over. Let er dus goed op bij het wandelen : je kunt je ineens in het park van Kenwood House bevinden in plaats van op Hampstead Heath !

Het beroemde Highgate Cemetery, bij het plaatsje Highgate, ligt vlakbij, evenals Fenton House en Burgh House, twee mooie landhuizen en het Freud Museum.

Als je een dag uittrekt voor deze wijk van Londen, zul je je niet vervelen!