blog placeholder

Krakow, ookwel bekend al Krakau. De Polen spreken het uit als Krakuf. Krakau is een geweldige stad. Niet alleen voor oude mensen of alleen voor studenten, maar er is voor ieder wat wils. Krakau is een hele oude stad. Krakow heeft een eigen vliegveld, maar ook met de auto is het te doen. Het duurt zo’n 15 uur om Krakau vanuit Utrecht te bereiken.

Als u naar Krakau wilt, zult u daar moeten overnachten. Het overnachten in Krakau is nog steeds goedkoper dan in Nederland. U kunt zeker denken aan 2 tot 6 keer zo goedkoop. Een goed hotel of hostel vinden gaat gemakkelijk via internet. Niet alleen overnachten is goedkoper in Krakau, eigenlijk is alles goedkoper. Polen heeft nog steeds haar eigen munteenheid, de Zloty. Het is mogelijk om in Nederland al Zloty’s op te halen bij een GWK, maar pinnen met een gewone pinpas gaat prima in Krakau.
Bij een bezoek aan Krakau, moet u zeker een bezoek brengen aan de Rynek Glowny, de grote markt van Krakau. Dit is één van de grootste pleinen van Europa en heeft een goede sfeer. Op het midden van dit plein staat de Sukiennice, de Lakenhal van Krakau. Ook staat er meerdere oude gebouwen op de grote markt, allemaal stammende uit het verre verleden met ieder zijn eigen functie. Voor mensen die van bezienswaardigheden houden is het aan te raden een “Lonely Planet” of een ander informatieboekje over Krakau te kopen. Dit is vooral handig omdat niet alles wordt uitgelegd in het Engels. En Pools is toch wel echt een onherkenbare taal voor ons Nederlanders.
Naast alle geweldig mooie bezienswaardigheden binnen de stad, oude kerken, synagoge, burcht, mooi wegen, oude gebouwen en dergelijke, is het ook buiten de stad erg mooi. Heuvels, bossen, vlaktes vol met gele bloemen… De omgeving is het zeker waard om niet de maximale snelheid op de wegen te benutten. Ook is er natuurlijk Auschwitz, een concentratiekamp. Dit ligt op een niet al te grote afstand van Krakow. Auschwitz is zeker een bezoek waard, tranen zijn niet uitgesloten want de sfeer is nog steeds niet weg.

Koop een informatiegids en een woordenboek (met foenetisch), neem warme kleren mee maar ook zomerkleding, zoek een mooi hostel op een centrale plek, bezoek Auschwitz en u heeft gegarandeerd een geweldig verblijf. Waardering? Gelijk aan Venetie.