blog placeholder

Van alle Scandinavische hoofdsteden is Kopenhagen het meest toegankelijk, betaalbaar en best bereikbaar. De Deense hoofdstad ademt een rustieke sfeer uit die samenhangt met de 17e en 18e eeuwse bouwstijl en die het straatbeeld afwisselend statig en speels maakt. Het oude centrum is ideaal voor bezichtiging te voet vanwege de beperkte afstand tussen de vele bezienswaardigheden.

Bouwwerken

Kopenhagen herbergt een aantal van de mooiste voorbeelden van de Noord-Europese renaissance. Het Kronborg Slot, bijvoorbeeld, genoot in de 16e eeuw al de nodige roem en is sinds enige jaren ook toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoed lijst. Het kasteel is de locatie die Shakespeare koos voor zijn werk Hamlet. Ook het Rosenborg slot is een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden bij een bezoek aan Kopenhagen. In dit kasteel worden sommige van de mooiste Deense schatten bewaard, waaronder kunst en de kroonjuwelen.

Ook de Marmorkirken geeft blijk van het rijke verleden van de Denen, terwijl de stad ook een middeleeuws centrum omvat. Door een van de vele kerktorens te beklimmen, bijvoorbeeld die van de Dom of de Rundetarn (ronde toren), is de gehele stad van bovenaf te bezien. Daarbij springen dan ook de vele parken in het oog, die door de ruime opzet een moment van rust bieden voor de bezoeker van de stad.

Andersen

Dat Kopenhagen trots is op Hans Christian Andersen kan niemand ontgaan die de stad bezoekt. Hoewel de beroemde sprookjesschrijver in Odense werd geboren, is hij ook in de hoofdstad volop vertegenwoordigd. Zo is hij zelf in brons vereeuwigd in een van de parken en ligt hij begraven in Assistens Kirkegard. Bovendien is het beroemde beeld van de kleine zeemeermin ontstaan naar zijn gelijknamige verhaal uit 1837. Den Lille Havfrue is een klein beeld, dat echter uitgegroeid is tot symbool voor de stad. Met treurige blik kijkt zij naar zee vanaf haar rots, jaarlijks bezocht door honderdduizenden.

Activiteiten

Voor wie cultureel vertier zoekt, biedt Kopenhagen een keur van activiteiten. ’s Avonds schalt jazz en blues uit diverse nachtclubs, terwijl de stad jaarlijkse muziekfestivals kent zoals open air jazz. Bovendien is het nieuwe operagebouw op zichzelf al een bezienswaardigheid. Voor wie musea wil bezoeken is er keuze genoeg uit historische tentoonstellingen en exhibities gericht op hedendaagse kunst. Daarnaast is de hippiestad Christiania een fenomeen, terwijl Kopenhagen met Tivoli ook ouderwets amusement te bieden heeft.