blog placeholder

Leeuwarden is een gezellige stad dat alles heeft voor een leuk weekendje weg of een korte vakantie. In dit artikel vindt je uitgebreide informatie voor iedereen die graag kennis wil maken met deze mooie stad. De officiële Friese naam voor Leeuwarden is Ljouwert maar de inwoners van Leeuwarden zelf noemen hun stad, in het zogenaamde Stadsfriese dialect, Liwwadden.

Leeuwarden

Historie leeuwarden:

Voor dat je een goedkoop weekendje naar Leeuwarden toegaat is het leuk om eerst iets van de historie van Leeuwarden te weten te komen. De stad Leeuwarden is ontstaan uit drie nederzettingen op terpen die waren  opgeworpen aan een inham van de Middelzee (ook wel Boorndiep) die later dichtslibde en werd ingepolderd. In 1435 werden  deze drie nederzettingen Oldehove, Nijehove en Hoek samengevoegd tot één stad, Leeuwarden en kreeg Leeuwarden stadsrechten. De nieuwe stad Leeuwarden werd al snel welvarend en moest wel beschermd worden tegen vijanden. Daarom werd de stad rondom van een gracht en wallen voorzien. Toen deze verdedigingswerken later overbodig werden ze afgebroken of tot plantsoen gemaakt. De grachten werden op die van de Nieuwestad, Voorstreek, de Tuinen, de Weaze en het noordelijke deel van het Schavernek na gedempt.

Leeuwarden

Beeldbepalende gebouwen Leeuwarden:

Leeuwarden heeft een aantal beeldbepalende gebouwen. De bekendste zijn de Oldehove, het Paleis van Justitie, het stadhuis,  De waag en de Achmeatoren.

Leeuwarden

De Oldehove:

De Oldehove is het oudste gebouw van Leeuwarden. De Oldehove was bij de bouw bedoeld als kerk maar men is nooit verder gekomen als alleen een deel van de toren. Al tijdens de bouw (omstreeks 1300) begon deze namelijk al te verzakken en heeft men besloten de bouw verder te staken.

Leeuwarden

Paleis van justitie:

Het Paleis van Justitie Leeuwarden is gevestigd op het Wilhelminaplein. Het is gebouwd in 1851 onder architectuur van Thomas Adrianus Romein. Het Paleis van Justitie Leeuwarden is een neoclassicistische gebouw met een voorgevel met een Korinthische zuilengalerij en een fronton waarin zich het Rijkswapen bevindt.

Leeuwarden

Stadhuis van Leeuwarden:

Het Stadhuis van Leeuwarden is gevestigd aan het Raadhuisplein. Het is gebouwd in 1715 door stadstimmerman Claes Bockes Balck. Het is een classicistische drielaags gebouw met een voorgevel met 27 ramen. Boven de deur staat in gouden letters het opschrift “Pace et Justitia” (Vrede en Gerechtigheid). Boven de entree staan twee beelden en in het fronton staan de Stedemaagd, geflankeerd door putti (mollige kinderfiguurtjes, bijna altijd mannelijk en meestal naakt) afgebeeld.

Leeuwarden

De waag van Leeuwarden:
De waag van Leeuwarden is gevestigd aan het Waagplein. Het is gebouwd omstreeks 1590. In het waaggebouw is een lunchroom gevestigd met een terras dat geopend is in de zomer. 

Leeuwarden

De Achmeatoren
De Achmea toren is gevestigd op de hoek van de Sophiastraat en de Van Swietenstraat. De toren is in 2002 gebouwd in opdracht van Achmea Vastgoed. De Achmea toren is ontworpen door de architecten Abe Bonnema en Jan van der. De Achmeatoren heeft 26 verdiepingen en is 114,6 meter hoog. Hiermee is de Achmeatoren het hoogste gebouw van Leeuwarden en veruit de hoogste wolkenkrabber van heel Noord-Nederland.