blog placeholder

Je hebt een vakantie uitgezocht en de reis gaat naar Azië, je hebt er al helemaal zin in. Maar nu komt de rest van de voorbereidingen. Wat moet je eigenlijk meenemen?

Wanneer je gaat rondtrekken door Azië is het handig om een bagpack mee te nemen. Zeker wanneer je zelf ook met het openbaar vervoer gaat en je meerdere landen aan doet. Zelf heb ik een reis gemaakt die begon in Thailand, daarna gingen we te voet de grens over naar Laos, per vliegtuig naar Cambodja en dan weer te voet terug naar Thailand. Je zou al je spullen in een koffer kunnen stoppen, maar als je bijvoorbeeld de grens oversteekt kun je je koffer moeilijk achter je aan slepen, het is namelijk geen strak wegdek en je koffer sleep je zo kapot. Als je in openbaar vervoer zit heb je kans dat je ook in een klein busje terecht komt. Met 20 man in een busje voor ongeveer 10 man is helemaal niet vreemd en een bagpack kun je makkelijker ergens tussen proppen.

Kleding

Kijk van te voren goed waar je naartoe gaat. Ga je de bergen in? Zo hebben wij in Laos op 1100 meter hoogte gezeten en daar werd het in de avond toch wel fris. Is dit het geval, neem dan iets van een vest mee. Vergeet ook zeker niet om lange broeken mee te nemen, ga (als je deze nog niet hebt) in de winkel op zoek naar lichte broeken, bijvoorbeeld linnen. Ze hoeven niet duur te zijn, bij de C&A of de H&M heb je al prima broeken.

Ga je ook de jungle in? Doe dit dan wel onder begeleiding, je kunt hier mooie excursies boeken. Trek op dit moment dan ook een lange broek aan en lange mouwen. Kijk of je in de winkel een erg dunne blouse of een vestje kan vinden. Dit tegen de muggen, vlooien en bloedzuigers. Als je een excursie hebt geboekt krijg je tegen de bloedzuigers ook nog speciale sokken die je on je schoenen en over je broek aantrekt. 

Vergeet ook absoluut je zwemkleding niet. In sommige resort heb je een zwembad maar het kan ook zomaar zijn dat je bij een waterval uitkomt waar je heerlijk kan zwemmen. Wij hebben zelf voor de zekerheid ook een handdoek meegenomen, deze hebben we echter maar 1 keer gebruikt.

Zorg voor goede wandelschoenen. Het liefst ook waterdicht, als je tijdens het regenseizoen de jungle ingaat heb je een grote kans op een bui of een misstap en sta je zo in het water. Dit hoeven geen hele dure schoenen te zijn (zelf had ik sport schoenen die €15 waren) zolang je er maar goed op kunt lopen. Neem naast je wandel schoenen nog een paar slippers mee voor als je lekker over een markt gaat lopen.

Voor 2,5 week heb ik meegenomen: 3 lange broeken,3 korte broeken, 2 dunne vestje met lange mouwen, 2 dikke vesten en een aantal truitjes met korte mouwen.

Mocht je toch te weinig hebben dan heb je twee keuzes, of je laat ergens je kleren wassen, let erop dat het in hotels altijd duurder is. Als je je kleding laat wassen in een wasserette moet je opletten met delicate kleding, ik heb het idee dat ze alles bij elkaar stoppen in 1 trommel. Heb je hier geen zin in, dan kun je altijd nog nieuw kopen. Let er wel op dat ondergoed moeilijker is. Zeker een bh van een wat grotere maat is niet aanwezig evenals strings. Ook boxershorts voor mannen heb ik niet echt gezien.

Medicatie

Zoek op internet welke vaccinaties je nodig hebt voor het gebied waar je naartoe gaat. Voor onze reis hadden we de vaccinaties tegen DTP, hepatitis a en buiktyfus nodig. Daarnaast hadden we een stukje malaria gebied en hebben hiervoor Malarone gekregen. Voor je een afspraak maakt kijk eerst even bij de zorgverzekering wat je vergoed krijgt. Het kan zomaar zijn dat je zorgverzekering per jaar €100 vergoed. Als je een locatie uitzoekt om je vaccinaties te halen kun je ook kijken of dat zij de rekening eventueel direct doorsturen naar je zorgverzekering.

Haal zelf bij de drogist ook nog, paracetamol / ibuprofen, deet (het liefst een zo hoog mogelijk percentage), een vorm van prikweg (wij hadden met 3 gebruikers net genoeg aan 1 tube), zonnebrand, anti diarree tabletten met daarbij ook ORS (oral rehydration salt) dit houd je vochtbalans in orde. En als je snel verbrand ook iets van aftersun. Zelf hadden we ook nog een muskietennet bij die je over je bed kan hangen. Deze hebben we alleen in Laos gebruikt omdat we hier geen airco hadden.

Vergeet natuurlijk ook de medicijnen niet die je normaal gesproken ook gebruikt zoals bijvoorbeeld de pil.

Documenten

Ten eerste natuurlijk je paspoort. Anders kom je nergens. Daarnaast zul je moeten kijken of de landen waar je heen gaat een visum verlangen.Het kan ook erg per grenspost schelen of je ter plekke een visum kan aanvragen of dat je deze vooraf al moet regelen. Mocht het bij de grensovergang kunnen zorg dan dat je hiervoor een pasfoto hebt. Ik heb niet gezien dat je een foto ter plekke kan maken.

Wanneer je de vaccinaties hebt laten zetten krijg je hierbij een geel boekje, je wordt altijd geadviseerd deze mee te nemen. Echter, in de 5 verre reizen die we nu hebben gehad is hier nog nooit naar gevraagd.

Als je zelf medicijnen gebruikt vraag dan aan je apotheek een medicijnenpaspoort aan. Hierin staan je eigen gegevens en de gegevens van je medicatie. Mochten er vragen komen bij de douane, bijvoorbeeld met insuline met injectienaalden kun je aantonen dat je deze ook echt bij je moet hebben. Wanneer je malariatabletten hebt komen deze er ook bij te staan.

Maak ook een kopie van je paspoort. Het kan zijn dat je deze nodig hebt bij een grensovergang en daarnaast is het altijd fijn om te weten dat je iets achter de hand hebt in het geval je paspoort zoek raakt.

Vergeet ook niet om je zorgpasje mee te nemen, en eventueel je rijbewijs als je bijvoorbeeld in Thailand een scootertje wil huren. Bij sommige verhuurpunten willen ze graag je paspoort of je rijbewijs achter houden als borg. Je weet nooit wat er mee gebeurd en je bent om een dergelijk moment liever je rijbewijs kwijt dan je paspoort.

Thuis zoek je vast op welk geld er gebruikt wordt in het land waar je heen gaat. Het kan ook zijn dat er in het land dollars worden geaccepteerd. In Cambodja is het zelfs zo dat je dollars uit de pin automaat krijgt. Reken grofweg uit wat je al die dagen wil doen en haal eventueel in Nederland al wat dollars. Voor iedere pintransactie die je maakt betaald je namelijk geld. 

Handig

Nog een paar andere praktische zaken om bij te hebben 

wc papier, dat hebben ze niet in overvloed. In hotels is het geen probleem maar zodra je ergens anders naar de wc moet kan het zijn dat er niks aanwezig is of het hand bij de kraan, buiten de hokjes.

schaar, het klinkt gek maar deze is ons toch echt wel van pas gekomen. 

zaklamp, het kan zijn dat het ligt zomaar uitvalt. Het is natuurlijk ideaal als je een zaklamp hebt die je zelf kan opladen door middel van bijvoorbeeld knijpen of draaien.

zonnebril/ petje, spreekt voor zich. 

een waterbestendig tasje, zeker tijdens het regenseizoen. Deze kun je ook goed beruiken bij een strandwandeling 

Een dag rugzakje, of schoudertas. Een schoudertas kun je gemakkelijk aan de voorkant van je lichaam dragen als je een bagpack op je rug hebt.

Vergeet uiteraard ook je toiletartikelen niet.

Ben je een roker? Neem dan sigaretten mee voor de reisdag en een beetje extra voor de eerste dag dat je aankomt. Koop ook geen sigaretten in de duty free zone, want als je aankomt zijn ze stukken goedkoper. Mocht je vanuit Thailand naar Cambodja gaan neem dan ook niet teveel uit Thailand mee. In Cambodja zijn de sigaretten het goedkoopste. Vergeet ook niet een aantal aanstekers mee te nemen.

Als je alles bij elkaar hebt ga je je tas pakken en gaat je reis beginnen. Erg veel reisplezier!