blog placeholder

000 a

Voor de bewoners van de Amsterdamse binnenstad is het vinden van de highlights van Amsterdam een makkie. Voor alle bezoekers van buiten de stad is het vinden van de highlights van Amsterdam echter vaak een hele toer. In dit artikel een zoektocht naar de snelste weg naar Het Anne Frank huis, de Westerkerk, de Jordaan, het homo-monument, het Oosterpark, de dam en De Nieuwe kerk.

000 b wegwijzer

Op zoek naar de wegwijzer met de highlights?
Ik kwam op het idee om dit artikel te schrijven door een foto van een wegwijzer die ik vond op Flickr.com. Voor de start van mijn uitleg hoe je het snelst bij de op de wegwijzer vermelde highlights kunt komen moest ik de wegwijzer eerst lokaliseren. Hiervoor heb ik eerst de locatie van de highlights één voor één opgezocht op Google Maps. Toen ik dat gedaan had stelde ik vast dat de wegwijzer op een kruising van de Raadhuisstraat moest staan voor een oude kalkstenen kerk met een bakstenen aanbouw. Hoe ik echter ook zocht, op geen van de vijf mogelijke kruispunten stond een oud gebouw van kalksteen met een bakstenen aanbouw.

001 Lokatie highlights

 

002 politie bureau

Hoe ik de wegwijzer met de highlights vond:
Uiteindelijk besloot ik om het op de wegwijzer vermelde politiebureau te zoeken. Ik typte daarvoor als zoekterm “politie bureau Oud West” in op Google Maps. Ik vond als resultaat Beursstraat 33 1012 JV Amsterdam. Vandaaruit “liep” ik met Google Streetview terug naar de Raadhuisstraat en daar op de hoek vond ik het bord.

003 wegwijzer 1

004 wegwijzer 2

Is de wegwijzer met de highlights verplaatst?
Toen ik de wegwijzer had gevonden zag ik een paar vreemde dingen. Het bordje met “Politie 250 mtr” ontbrak en het staat helemaal niet voor een kalkstenen muur. Maar waar staat de wegwijzer van Flickr dan??

005 wegwijzer 3

Waar kan hij staan?
De enige plek waar hij gezien de richting van de borden kon staan was voor de gevel van de De Nieuwe kerk. Je zou hem dus moeten tegen komen als je vanaf de Dam richting de Nieuwezijds Voorburgwal loopt. Je kunt echter niet vanaf de dam met streetview voor de Nieuwe kerk langs lopen maar je kunt er wel zien dat de steensoorten overeenkomen met die op de Flickr foto.

006 wegwijzer 5 dam

De Flickr Wegwijzer wijst de verkeerde kant op:
Uiteindelijk zie ik vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal de Flickr Wegwijzer staan. En wat blijkt… hij wijst de mensen via een heel andere kant naar Het Anne Frank huis, de Westerkerk en het homo-monument.

007 wegwijzer 6 dam

Hoe vind je snel de highlights van Amsterdam?
De conclusie van dit onderzoekje is dat ik met Google Streetview toevallig als eerste de juiste wegwijzer heb gevonden die je het snelst bij de highlights van Amsterdam brengt.