blog placeholder

Ken je dat gevoel dat je persé naar het buitenland wil, een nieuw land en een nieuwe cultuur wilt leren kennen? Het liefst zou je gewoon lekker onbezorgd op je gemakje willen rondreizen, alleen als dit voor langer dan een paar maanden is, dan heb je daar het geld niet voor. Naast reizen en vakantie vieren wordt het dus ook werken. Maar hoe ga je dit aanpakken? Niet in ieder land kun je zomaar aan de slag. Gelukkig kun je als Nederlander voor een aantal landen onder bepaalde voorwaarden een zogenaamd ´Working Holiday visum´ aanvragen. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn voorbeelden van dergelijke landen. Hieronder volgt een uitleg over wat er allemaal bij komt kijken om zo´n visum aan te vragen en daadwerkelijk voor langere tijd naar een ander land, in dit geval Nieuw-Zeeland, te gaan.

Oké, je hebt dus besloten dat je voor een ‘working holiday’ naar Nieuw-Zeeland wilt. Maar wat nu? Je hebt een Working Holiday visum nodig. Hiermee kun je één jaar in het land blijven en tijdens je verblijf heb je de mogelijkheid om te werken om een gedeelte van je reis te kunnen financieren.

Aanvraag van het visum

Het is mogelijk om een Working Holiday visum online aan te vragen. Hiervoor ga je naar de website van immigratie Nieuw-Zeeland (www.immigration.govt.nz). Om in aanmerking te komen voor een visum moet je aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn en moet je een Nederlands paspoort bezitten dat tenminste drie maanden na de geplande terugkeerdatum nog geldig is.

Ten tweede moet je over voldoende geld beschikken om tijdens je verblijf in Nieuw-Zeeland in je levensonderhoud te kunnen voorzien en om, wanneer je nog geen retourvlucht hebt, een vlucht terug naar Nederland te kunnen betalen. Natuurlijk hoef je niet het volledige bedrag van je reis te hebben op het moment van de visumaanvraag. Je gaat immers ook in Nieuw-Zeeland proberen geld te verdienen, maar een minimum van 4200 NZ dollars (ongeveer 2270 euro), exclusief de terugvlucht, is een vereiste. Bij je aankomst in Nieuw-Zeeland kan de douane je vragen om aan te tonen dat je dit bedrag tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld door middel van bankafschriften of een creditcard.

Ten derde is het belangrijk te weten dat je slechts eenmalig een Working Holiday visum voor Nieuw-Zeeland kunt aanvragen. Een tweede aanvraag wordt dus afgewezen.

Tenslotte moet je aan de gezondheids- en karaktercriteria voldoen. De belangrijkste gezondheidscriteria zijn 1) het niet hebben van tuberculose en 2) een laag risico hebben op het nodig hebben van medische voorzieningen, zoals een ziekenhuisopname of dure medicatie. Zo zal iemand die afhankelijk is van dialyse waarschijnlijk geen visum krijgen. Ook iemand die zwanger is en vermoedelijk in de periode dat zij in Nieuw-Zeeland is, zal gaan bevallen, zal niet in aanmerking komen voor een visum, omdat ook dit tot gevolg heeft dat je gebruik gaat maken van medische voorzieningen wat kosten met zich meebrengt. De gezondheidseisen zijn er om de volksgezondheid te beschermen, om ervoor te zorgen dat tijdelijke bezoekers geen groot beslag leggen op de Nieuw-Zeelandse voorzieningen en om er zeker van te zijn dat mensen die komen om te werken hier ook toe in staat zijn.

Met betrekking tot het eerste gezondheidscriterium, het niet hebben van tuberculose, wordt bij een verblijf van langer dan zes maanden geëist dat de aanvrager niet voldoet aan de risicofactoren voor tuberculose. Deze risicofactoren zijn het geboren zijn in een land waar je TBC redelijk gemakkelijk zou kunnen oplopen en het in de afgelopen vijf jaar in totaal langer dan drie maanden doorgebracht hebben in een dergelijk TBC-gevoelig land (dit zijn bijna alle landen in Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika). Als je gewoon in Nederland geboren bent en verder geen lange, verre reizen gemaakt hebt, is er dus geen probleem en voldoe je aan het gezondheidscriterium van ‘geen TBC’. Wanneer je echter wel een risico op het hebben van TBC hebt, wordt er gevraagd om een röntgenfoto van de borstkas te laten maken en te laten beoordelen door een door de immigratiedienst goedgekeurde radioloog of arts. In Nederland kan dit bij ongeveer 15 instellingen. Let er goed op dat het formulier juist en volledig ingevuld wordt en dat een geprinte foto meegestuurd kan worden. Als je denkt dat je een röntgenfoto nodig zult hebben voor je visumaanvraag is het verstandig om alvast een afspraak te maken, want het kan zijn dat je een paar weken moet wachten voordat je terecht kunt en vanaf de dag van de aanvraag heb je slechts één maand de tijd om alle benodigde formulieren en verklaringen aan te leveren. De foto mag bij aanvraag wel niet langer dan drie maanden oud zijn. Een andere manier om aan te tonen dat je geen TBC hebt, zoals de Mantoux test, wordt niet geaccepteerd.

De karaktercriteria gaan er voornamelijk over dat je geen lange gevangenisstraf gehad hebt, dat je niet gezocht wordt door justitie, dat je nooit een land uitgezet bent en dat je geen terroristische of criminele intenties hebt. Dit alles is natuurlijk om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van de Nieuw-Zeelandse bevolking te kunnen waarborgen. Wanneer je langer dan twee jaar in Nieuw-Zeeland zou willen blijven, moet je een verklaring van goed gedrag kunnen overhandigen.

 

Als je denkt aan alle bovenstaande criteria te voldoen, kun je het visum gaan aanvragen. De aanvraag kost ongeveer 70 euro en dit bedrag krijg je niet terug wanneer je aanvraag afgewezen wordt. Om te kunnen betalen, heb je een creditcard nodig. Dit hoeft niet je eigen creditcard te zijn, zolang je er maar eentje tot je beschikking hebt. Wanneer je je aanvraag afgerond hebt en ervoor betaald hebt, ontvang je een e-mail waarin eventueel gevraagd wordt om aanvullende formulieren of verklaringen, zoals de röntgenfoto van de borstkas, en waar je die naartoe kunt sturen. Als alles verder in orde is, duurt het ongeveer een maand voordat je aanvraag verwerkt en afgehandeld is.

Nederland verlaten

Met alleen het visum ben je er nog niet. Er is nog veel meer te regelen, zowel in Nederland voor je vertrek als bij aankomst in Nieuw-Zeeland.

Wanneer je voor langer dan acht maanden naar het buitenland gaat, kun je je uitschrijven bij de gemeente. Hoewel de gemeente graag een nieuw verblijfadres heeft, is dit niet persé noodzakelijk. Je kunt je uitschrijven in de periode van vier weken tot vijf dagen voor de vertrekdatum. Let erop dat (onder andere) je aansprakelijkheidsverzekering komt te vervallen na een maand na uitschrijving. Hierom is het dus niet verstandig om je te vroeg uit te schrijven. Je bent dan immers niet meer verzekerd. Bij een vertrek voor maximaal een jaar ben je wel verplicht je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Als je deze opzegt en binnen een jaar weer terugkomt, moet je er alsnog voor betalen, plus een boete.

Verder hangt het er vooral vanaf hoe je in Nederland woont (op jezelf of bij je ouders) en hoeveel lopende abonnementen je hebt, hoeveel meer je nog moet opzeggen en regelen.

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland

Yes, eindelijk geland! Nu nog door de douane en ‘biosecurity’ heen. Bij de douane wordt natuurlijk gevraagd om je paspoort en het visum en eventueel om een retourticket. Voor de biosecurity heb je het in het vliegtuig gekregen, ingevulde declaratieformulier nodig. Ook als je bijvoorbeeld een tent of wandelschoenen bij je hebt, moet je dit aangeven. Als deze nieuw en/of schoon zijn, is het echter geen probleem ze het land in te krijgen. Dierlijke en plantaardige producten zoals kaas of honing zul je echter achter moeten laten.

Wanneer je dit alles achter de rug hebt, ben je vrij om Nieuw-Zeeland in te gaan en hangt het van je plannen af wat je vervolgens moet gaan doen. Als je direct wilt gaan werken, zul je zo spoedig mogelijk een zogenaamd IRD-nummer moeten aanvragen. Dit in verband met het betalen van het juiste bedrag voor de belasting. Een werkgever zal vrijwel altijd meteen naar dit nummer vragen. Het formulier om het nummer aan te vragen kun je bij het postkantoor krijgen of downloaden van de website van Inland Revenue (www.ird.govt.nz). Let erop dat je twee identiteitsbewijzen nodig hebt voor de aanvraag, dus bijvoorbeeld je paspoort en je rijbewijs. Het duurt ongeveer twee weken voordat het nummer toegestuurd wordt. Je kunt het wel al eerder telefonisch opvragen.

Verder heb je een Nieuw-Zeelandse bankrekening nodig en waarschijnlijk ook een mobiele telefoon met een Nieuw-Zeelandse simkaart.

Op zoek naar werk

Behalve seizoenswerk, zoals fruitplukken, kan het best moeilijk zijn om werk te vinden. Op basis van je Working Holiday visum kun je maximaal zes maanden op dezelfde plek werken en veel werkgevers zullen dus de voorkeur geven aan iemand die hierin niet beperkt wordt. Ook kun je meestal slechts part-time werken (soms wordt full-time zelfs niet toegestaan op basis van je visum) en heb je dus vaak maar weinig uur per week betaald werk. Verder kun je in Nederland nog zo’n geweldige diploma’s gehaald hebben voor een studie of cursus, het is meestal niet zo dat je hiermee in Nieuw-Zeeland zomaar aan de slag kunt. Meestal zul je een aanvullend certificaat nodig hebben waarin aangegeven wordt dat je voldoet aan de Nieuw-Zeelandse maatstaven en dit is niet zo gemakkelijk te krijgen, omdat je ofwel al veel aantoonbare werkervaring moet hebben ofwel aanvullende scholing nodig hebt. Je kunt op basis van een Working Holiday visum wel iets van een cursus volgen, maar deze mag in totaal slechts maximaal drie maanden duren, anders heb je een studievisum nodig. Het makkelijkst is waarschijnlijk een baantje in de horeca of in de supermarkt of iets dergelijks. Hiermee verdien je natuurlijk geen gigantische bergen geld, maar het kan wel voldoende zijn om voor eten en onderdak te kunnen betalen en misschien nog wat te sparen om vervolgens weer even te kunnen rondreizen.

Het bovenstaande kan nuttige informatie zijn om mee te nemen in je besluit over wanneer je naar Nieuw-Zeeland gaat en wanneer je van plan bent om te gaan werken. In de winter kan het veel lastiger zijn om werk te vinden dan in de zomer waarin er veel meer seizoenswerk is. Bovendien ben je ’s winters meer gebonden aan de grote steden omdat daar de kans op een baan immers veel groter is dan op het platteland. Tenslotte is het zo dat drie maanden werken in de tuinbouw of wijnindustrie recht kan geven op een verlenging van je visum met drie maanden.

Tot besluit

Al met al een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden, maar zeker de moeite waard! Je leert Nieuw-Zeeland en de cultuur van de mensen daar veel beter kennen dan wanneer je alleen een paar weekjes op vakantie gaat. Bovendien kan het nuttig zijn voor je Engels en brengt het een stukje levenservaring met zich mee. Daarnaast is Nieuw-Zeeland natuurlijk landschappelijk gezien een prachtig land met grote diversiteit, biedt het talloze activiteiten die je waarschijnlijk nog nooit gedaan hebt en heb je alle mogelijkheid om er een groot avontuur van te maken dat je nooit zult vergeten!