blog placeholder

Tijdens onze vakantie in 2012 kwamen we dit verdedigingswerk tegen in Håverud.

We verbleven 3 nachten in Håverud. In het kleine centrum van Håverud kwam ik onderstaande poster tegen:

Skans 453

Skans 453 is een vestingwerk dat zou helpen om een mogelijke Duitse invasie te stoppen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas was deze alleen op donderdagavond te bezichtigen. Op 2 augustus de laatste bezichtiging. We waren op 3 augustus in Håverud aangekomen. Helaas. Verder geen aandacht meer aan besteed en daarom niet gezien dat het ongeveer 1,5 km ten noorden van Håverud lag.

Een paar dagen later reden we ergens naar toe en opeens zagen we iets bekends naast de weg. Het waren dezelfde blokken als beschreven in de blogpost van Höljes Skans.

Höljes Skans

We waren er al een paar keer langsgereden en niets gezien. Toen we uit Håverud vertrokken en naar de volgende plaats gingen, kwamen we er nog éénmaal langs. Ook toen hadden we Skans 453 gemist, terwijl we wisten dat het ergens stond. Puur toeval dus dat we het gezien hebben. Gelijk een aantal foto’s gemaakt. De blokken worden ook drakentandengenoemd. Het diende voor het versperren van tanks.

Drakentanden
Drakentanden van bovenaf

De bunker lag op een rots en gedeeltelijk ingebouwd. Bovenop was nog een luchttoevoer te zien:

Luchttoevoer

De ingang van de Skans is hieronder te zien.

Ingang van Skans 453
De deur van de ingang

Er zat een gat in de deur. Geprobeerd om wat foto’s door dat gat te maken. Het gat was groot genoeg voor de camera en flits.

Foto van de binnenkant van de Skans
 

Bovenop de skans was nog een cijfercombinatie in de rotsen gekrast. Geen idee wat het betekent.

Cijfers

Aan de kant waar de drakentanden stonden, was de onderstaande opening aanwezig. Dit zal het schietluik wel zijn geweest.

Schietluik

Aan de andere kant van de Skans was een ravijn. Er liep een spoorbaan.

Ravijn

Op internet gezocht naar informatie over Skans 453 en kwam deze website tegen. Het artikel is gepubliceerd in september 2009.

Hieronder een korte beschrijving van die website:

Skans 453 in Håverud, ligt direct aan het spoor tussen Mellerud en Arvika De bouw begon in het begin van 1940 en werd bemand door soldaten tijdens de oorlog. De reden dat de bouw werd uitgevoerd was dat Zweden bang was dat de Duitsers zouden proberen om via Göteborg binnen te vallen en vervolgens zo verder gaan door Zweden.

Er was ruimte voor een 20 of 37 millimeter anti-tank kanon. Tevens was er de mogelijkheid om machinegeweren en mitrailleurs te gebruiken. Er waren ijzeren balken aanwezig die op de spoorlijn of weg gerold konden worden om de treinen en verkeer te laten stoppen.
Meer informatie is te lezen in het artikel zelf.
Naar aanleiding van het artikel heeft Andreas Carlsson de Skans bekeken. Zie zijn bevindingen op deze website. Op het moment dat hij de Skans bezocht, zat deze ook dicht en heeft hij ook een foto door het gat in de deur gemaakt.