blog placeholder

Met enige regelmaat loop ik lange afstandswandelingen. Onlangs één net over de grens. Deze heb ik met 2 kinderen voor tweederde gelopen.

Aachen naar Trier, 313 kilometer. Ach het klinkt niet zo bijzonder. Tot je op de route inzoomt en eens goed bkijkt door wat voor soort gebied deze loopt.

De route start in de stad Aahen-Kornelimunster. Net over de grens in Duitsland. Zelf vind ik de stad niet zo heel erg bijzonder. Maar al snel brengt de route je buiten de stad richting de Eifel.

De Eifel is een laag tot middel gebergte De hoogste top is de Hohe Acht met 747 meter. Wat iets minder bekend is is dat de Eifel voor een groot gedeelte een vulkanisch gebergte is en maar liefst ongeveer 350 kraters van klein naar groot kent.

De route loopt door allerlei soorten gebieden. Het begint in veengebieden en komt door het schilderachtige dorp Monschau. Dit plaatsje is vrij toeristisch. Geniet er van want hierna komt de rust.

Door zeer ruig terrein loopt de route naar Einruhr. Zorg voor voldoende cash en voedselvoorraden. Winkels en pinautomaten zult u onderweg niet tegenkomen. Onderweg passeert u een klein stuwmeertje om vervolgens bij het grote stuwmeer van Einruhr te eindigen.

Vandaar loopt u langs het stuwmeer verder naar Gemund waar u het stuwmeer achter u heeft gelaten en weer een nieuw soort terrein binnenwandeld. In enkele etappes loopt u via een heuse hoogvlakte en diverse dalen naar Blankenheim.

Let op. Alle kaarten geven hier een camping aan maar die zult u niet vinden. Het (helaas uitgestorven) stadje heeft wel een prachtige jeugdherberg, welke gevestigd is in een heus kasteel.

Er volgen nu enkele mooie etappes door dalen en weidegebieden om uit te komen in Gerolstein. Dit is echt een wat grotere plaats met een prachtige camping. De route loopt hier dwars doorheen. De Auberg op deze camping geeft u een mooi uitzicht. Het stadje heeft een leuke winkelstraat en eindelijk komt u ook weer wat gezellige levendigheid tegen.

Rond Gerolstein ziet u de eerste echte kraters. Een bijzonder gezicht zo vlak bij Nederland. Ook heeft u hier de mogelijkheid tot rotsklimmen. Verder beschikt Gerolstein over een degelijk station met treinen naar Trier en Keulen.

Na Gerolstein loopt u de vulkaaneifel binnen en dat is goed te merken. De eerste etappe is goed te doen maar al snel word het steiler. Vooral de klim naar de drie vulkaanmeren, welke eindigt bij Schalkermeren is zwaar. Maar daarvoor krijgt u een prachtig uitzicht.

Hierna word de tocht langzaamaan gemakkelijker en daal je langzaam maar zeker af naar Trier, een grote stad aan de Moezel. Het is een van de oudste steden van Duitsland met de Porte Negro als centraal punt en ingang van het absoluut prachtige historische centrum.

Dit is ook het eindpunt van een prachtige en verrassende tocht van 313 kilometer.

Wij hebben de tocht gelopen met tentjes. Soms handig soms niet. Vrij kamperen en bivakkeren is verboden en wij werden gewaarschuwd dat er zwaar gecontroleerd werd. Boete zou zijn € 1.000 en inbeslagname spullen.

Op ieder einde van de dagetappe (15 stuks) ligt echter ook een plaatsje. Zimmer vrij of een pension is dan ook een zeer goede optie.

Wij hadden vrij veel slecht weer helaas. Samen met de volledige bepakking werd het daardoor toch een ware bergtocht. Ook met de benodigde hoogtemeters daar je meerdere bergen beklimt en afdaald op één dag.

Zowel de kinderen als ik hebben genoten en wij keren zeker weer terug naar dit absoluut in alle opzichten verrassende gebied.

 Voor een volledige beschrijving zie de volgende link:

http://www.eifelsteig.de