blog placeholder

Thailand is een geweldig land. De jungle in het noorden en de stranden in het zuiden maken het een fantastische vakantieland! De Thaien zelf zijn hele vriendelijke en rustige mensen. De Thaise cultuur is echter heel anders dan de onze. Om een goede indruk achter te laten is het verstandig om je een klein beetje te verdiepen in de Thaise cultuur. In dit artikel behandelen we in het kort de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden.

Het koningshuis

Koning Bumibol Adulyadej van Thailand is de langst zittende koning ter wereld! Hij wordt gezien als een god en de Thaien tonen hem oneindig veel respect. Kritiek op de koning en zijn familie is uit den boze en kan je zelfs een gevangenisstraf opleveren!

Religie

Thailand is een boeddistisch land, en de religie heeft een sterke invloed op de cultuur. Je bent vrij om tempels te bezoeken, zolang je wel enkele regels in acht neemt. Je moet je schoenen uit doen en er wordt van je verwacht dat je de tempel niet betreedt in “ongepaste” kleding als bikini of korte broek.

Monniken

Boeddistische monniken mogen geen vrouwen aanraken of iets van haar aannemen. Als je als vrouw iets aan een monnik wilt geven moet je het eerst aan een andere man geven, of je kunt het geschenk op een kleed leggen.

Als je in een volle bus of trein zit en er stapt een monnik in, aarzel dan niet om op te staan en biedt hem je zitplaats aan. Een monnik staat erg hoog in aanzien, en een actie als deze zal door iedereen gewaardeerd worden.

Boeddabeeldjes

Afbeeldingen van boedda zijn heilig. Klim natuurlijk nooit op een boeddabeeld! Ook met het fotograferen van boeddabeelden moet je voorzichtig zijn: sommige beelden zijn zo heilig dat het verboden is om foto’s te maken! Wijs nooit met je voeten naar een boeddabeeld. Koop ook geen boeddabeeldjes als souvenir: het is verboden boeddabeeldjes mee te nemen uit Thailand.

Begroetingen

Thaien schudden geen handen. Ze “waien.” Plaats voor je gezicht je handen samen en maak een kleine buiging. Kinderen en jongere mensen hoef je niet te waien Vergeet echter niet te waien als je aan oudere mensen wordt voorgesteld!

Schoenen

Vergeet niet je schoenen uit te doen bij een bezoek aan een tempel of als je iemands huis binnengaat.

Het hoofd

Het hoofd wordt gezien als het hoogste onderdeel van het lichaam. Raak nooit iemands hoofd aan.

De voeten

De voeten daarentegen zijn het laagste onderdeel van het lichaam. Wijs nooit met je voeten naar iemand, zeker niet naar een afbeelding van boedda!

Luid praten of geïrriteerd zijn

Een Thai moet altijd zijn emoties onder controle kunnen houden. Boos zijn is een teken van onmacht in de Thaise cultuur. Ook al zit het even tegen, probeer rustig te blijven!

Affectie tonen

Je partner kussen in het openbaar zal niet gewaardeerd worden door de Thai!

Dit zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden tijdens je verblijf in Thailand. Maak je niet druk: Thaien begrijpen wel dat jij een andere cultuur gewend bent en een “foutje” is zo vergeven. Als je echter de moeite doet om je aan te passen zul je veel waardering krijgen!

Veel plezier in Thailand!

 

Heb je je vliegticket naar Thailand nog niet geboekt? Klik dan hier voor handige tips en bespaar handenvol geld!