blog placeholder

Reizen door Ghana betekent leven tussen de Ghanezen. Het is onmogelijk om door het land te reizen zonder interactie met dit bijzondere volk. Dit artikel gaat over de Ghanezen: Hoe denken Ghanezen, hoe wonen zij en hoe gaan ze met elkaar om?

Traditioneel Ghana

Een traditioneel dorp in Ghana bestaat grotendeels uit lemen hutten. Onder de dorpsboom liggen de mannen te keuvelen terwijl de vrouwen continu bezig zijn. ’s Avonds is het er aarde donker. Vroeg naar bed en vroeg weer op. Misschien is er een schooltje, een waterpomp en een kleine dokterspost. Dat zijn de eerste westerse invloeden. Elektriciteit is niet vanzelfsprekend. De radio werkt op batterijen en even je mobiel opladen is er niet bij. Schoon water is schaars.

Mannen en vrouwen

Vanaf de puberteit heeft de man recht op zijn eigen hut. Een vrouw krijgt pas een eigen ruimte wanneer ze moeder is geworden. Daar slaapt ze dan samen met de kinderen. De hutten vormen een complex rond een gemeenschappelijke binnenplaats, een “compound”. Dat is de basiswoonvorm in Ghana, voor een familie van twee tot twintig personen. Ook zijn er hutten voor dieren, voedsel en voor het ontvangen van gasten. Op de binnenplaats gebeurt het allemaal, daar wordt gekookt in grote potten op een vuur. Wassen en plassen gebeurt in een eigen wasplaats.

Iedereen heeft een taak. Oud zorgt voor jong, jong zorgt voor oud. Kinderen vanaf een jaar of 4 helpen mee in de huishouding. Er zijn mannendingen en vrouwendingen. Hij repareert, zij ruimt op. Hij zorgt voor ingrediënten, zij kookt. Een traditioneel dorp leeft van de natuur, de landbouw, veeteelt of visserij. Mannen doen het ruwe werk, vrouwen helpen zaaien en oogsten. Maar ook de Ghanees geeft toe: In Ghana zijn vrouwen aan het werk en liggen de mannen onder een boom.

De Chief

Elk dorp heeft een dopshoofd, de ‘chief’. Een troon symboliseert zijn macht. Een oudere man onder een parasol is ongetwijfeld een chief. Maar een man op sandalen waar niemand schoenen draagt, ook. Zo is hij beschermd tegen kwade geesten. De chief is baas in het dorp. Hij beslist wie waar een huis mag bouwen en hoeveel dat moet kosten. Om chief te worden, moet je afstammen van een oudere chief. Een bezoeker aan een traditioneel dorp zal ongetwijfeld kennis maken met de chief. Het is de eerste stap bij een bezoek, waarbij een gift geven een gewoonte is.

Goden

Bijna net zo machtig als de chief is de traditionele priester. De priester houdt de goden gelukkig zodat de oogst of visvangst goed blijft. Hij ziet toe op de jusite rituelen en bewaakt de taboes. Wordt er niet per ongeluk een heilige boom omgehakt? Alleen als de goden tevreden zijn, zorgen ze voor voldoende regen, vrede, vruchtbaarheid en gezondheid. Mensen en dieren genieten de bescherming van de goden. Offeren is vaak de beste oplossing bij problemen: een kip, een geit. Geloof en taboes zijn cruciale krachten in het traditionele dorp.

Ghana cultuur