blog placeholder

Cuba, het land van de rum, koffie en sigaren, maar ook ontkom je niet aan de oude auto's die door het land rijden. Maar het land heeft natuurlijk veel meer te bieden.

Tijdens mijn rondreis door Mexico, ben ik ook een week naar Cuba gegaan. De reis bestond uit 3 dagen aan het strand in Varadero en 4 dagen in de hoofdstad Havana. Helaas begon de reis niet zoals gepland, want we hadden maar liefst 20 uur vertraging. Maar eenmaal aangekomen in het hotel en aan het mooie strand is dat snel vergeten. Het strand is echt prachtig daar, echt wit zand en een super heldere, blauwe zee. Daar hebben we dus ook veel tijd doorgebracht.

Erg leuk was ook de excursie naar Matanzas, een stadje ongeveer een half uurtje rijden van Varadero. Allereerst hadden we een grot bezocht, onder leiding van een gids hebben we zo'n 40 minuten in de grot gewandeld. De meeste grotten zijn niet zo groot en vele stalagmieten lijken op elkaar. Maar deze was erg divers, zo was het bijvoorbeeld mogelijk een foto te maken als engeltje, omdat de grot zich op een deel gevormd heeft als vleugeltjes. Daarna zijn we de stad Matanzas in gegaan. Allereerst in een cafe Cubaanse koffie gedronken met rum. Daar kregen we ook een presentje een Cubaanse sigaar. Daarna hadden we het medicijnmuseum bezocht. Het is het enige medicijnmuceum op de wereld, en we begrepen ook meteen waarom. Heel erg interessant was het namelijk niet. Na een korte rondleiding verder door de stad gewandeld en genoten van de oude auto's die als taxi rond rijden.

Havana; Havana de hoofdstad van Cuba is zeker de moeite waard om te bezoeken, vanwege zijn cultuur en de prachtige oude auto's die overal te zien zijn. Een aanrader is om in de tourbus te stappen en de stad rond te rijden. Je stopt bij de meeste bezienswaardigheden en je kunt er op en af wanneer je wilt, wat overigens niet nodig is, vanuit de bus is alles goed te zien. Erg indrukwekkend vond ik ook de advertenties van o.a. Che Guevara en Fidel Castro die je verspreid over de stad tegen komt. Die twee hebben nog zoveel invloed in het huidige Cuba, ze worden echt gezien als de grote helden. En natuurlijk ook de 2 afbeeldingen van hen mega groot op twee gebouwen, erg mooi. Het enige minpuntje aan de stad is dat de armoede van het land zo dichtbij is. De bezienswaardigheden bevinden zich zo dichtbij de arme wijken in de stad, waar je dan ook mee geconfronteerd word. Zo werd bijvoorbeeld ons eten van ons bord gehaald door een zwerver en als vrouw word je geregeld gevraagd of je een vriendje nodig hebt. Dat is namelijk de enige mogelijkheid voor de mannen om van het eiland te mogen, om te trouwen met een buitenlandse.

Ook is het de moeite waard om een excursie te boeken naar de valleien van het eiland. Tijdens een excursie van een hele dag, vanuit Havana, ga je naar een sigarenfabriek, een rumfabriek, de rotschildering, een grot en de valleien. Een erg diverse excursie, waarmee je veel van het eiland ziet, met name de mooie natuur die het eiland bezit.

Kortom Cuba heeft veel meer te bieden dan alleen rum, koffie en sigaren!