blog placeholder

Brazilië, een prachtig land vind ik zelf. Al vanaf dat ik een jaartje of zes was, wist ik dat ik hier een keer heen wou. Ik was ook erg geïnteresseerd in het land en wist op jonge leeftijd al best veel van de taal en de bezienswaardigheden. Op mijn zestiende was het dan zover. Op naar Brazilië! Hoe zit dat eigenlijk met toeristen in Brazilië? Ga mee en neem een kijkje in de ontwikkeling van het toerisme in Brazilië!

Algemeen

Aardrijkskundig
Brazilië is een ontzettend groot land. Het beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika. Er wonen zo’n 185 miljoen mensen en elk jaar komen daar nog zo’n twee miljoen mensen bij. De totale oppervlakte van het land bedraagt 8.511.965 km². Wist je dat Nederland wel 240 keer in Brazilië past? En door de enorme oppervlakte kent het land wel vier verschillende tijdszones!

Taal
In Brazilië spreken ze Portugees. Ik zal even kort uitleggen waarom. De Portugese zeevaarder Pedro Alvares Cabral ontdekte op 22 april 1500 Brazilië. In 1494 was er een verdrag. Het Verdrag van Tordesillas. Het was een verdrag dat tussen Spanje en Portugal werd gesloten. De hele aarde werd verdeeld in een Spaans deel en in een Portugees deel. Portugal had Brazilië in zijn deel, waarschijnlijk zonder te weten dat het bestond. Na de ontdekking werd Brazilië een Portugese kolonie. Pas op 7 september 1822 werd Brazilië onafhankelijk van het Portugese koningshuis, maar de monarchie duurde nog tot 1889. Tancredo Neves was de eerste democratisch gekozen president (1985). En zo is Brazilië dus aan het Portugees gekomen als officiële taal.

Bevolking
De Braziliaanse bevolking is een mix van culturen. Er zijn een hele hoop verschillende cijfers te vinden over de verdeling van de afkomst van de verschillende mensen. Onderstaande cijfers kloppen dus waarschijnlijk niet precies, maar geven wel een goede indruk van hoe het ongeveer is:
Blank (Portugees, Duits, Italiaans, Spaans en Pools) 55%
Mix van blanken en Afrikanen 38%
Afrikaanse afkomst 6%
Overige (Japan, Arabisch, inheems) 1%
Al deze verschillende mensen hebben hun verschillende culturen en gewoonten meegenomen. Brazilië heeft echt een kleurrijke bevolking met vriendelijke en vrolijke mensen.

Religie
Het grootste gedeelte van de mensen in Brazilië is katholiek. De Portugezen hadden deze religie meegenomen toen ze in de zestiende eeuw Brazilië hadden gekoloniseerd. Een klein deel van de bevolking is protestants, maar dat deel is in de laatste decennia wel aan een opmars begonnen. In het Amazonegebied wonen nog Indianen. Deze hebben nog steeds hun aloude eigen natuurgodsdiensten.

Natuur
Brazilië heeft bijna alles: tropisch regenwoud, savannes, steppen en moerasgebieden. Dan is het wel logisch dat er heel veel verschillende soorten planten en dieren te vinden zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer dan 50.000 verschillende soorten planten! Ook zijn er duizenden verschillende soorten vogels, miljoenen insecten en vele bijzondere zoogdieren. De Amazone, het grootste regenwoud op aarde, is misschien wel het meest bekende gebied van Brazilië. Het beslaat meer dan veertig procent van het totale landoppervlak van Brazilië. Daarnaast is het gebied verantwoordelijk voor vijftig procent van de totale zuurstofproductie in de wereld! Het hoogste punt in Brazilië is de Pico de Neblina. Deze berg heeft een hoogte van 3014 meter en ligt in het hoge noorden van het Amazone gebied. Ook heeft Brazilië een kustlijn van bijna 8000 kilometer. Hiermee is het de langste ononderbroken kustlijn van de wereld. Iets dat ook erg bijzonder is in Brazilië zijn de beroemde watervallen. De watervallen van Foz do Iguaçu. Deze bevinden zich op het drielandenpunt met Argentinië en Paraguay. Over een breedte van drie kilometer storten 275 watervallen over een tachtig meter hoge klif de diepte in. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit de breedste watervallen ter wereld zijn. Het meeste spectaculaire deel is de Duivelskeel. Dit is een 150 meter brede en 700 meter lange kloof waarin het water valt over een diepte van zeventig meter.

Toerisme

Ontwikkeling
Het toerisme in Brazilië is nog niet sterk ontwikkeld, ondanks dat het land heel veel te bieden heeft. Het land heeft bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan cultuur. Ook is er oneindig veel mooie natuur, prachtige zandstranden en een tropisch klimaat. Nog niet zo lang geleden kwamen er alleen toeristen in Rio de Janeiro.
In 1991 bezochten nog geen miljoen buitenlanders het land. Volgens de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij komt dit lage aantal voor een belangrijk deel door de negatieve publiciteit. In buitenlandse kranten wordt namelijk veel ophef gemaakt over negatieve gebeurtenissen (overvallen, diefstallen, armoede, geweld) en er wordt weinig aandacht besteed aan de positieve kanten van het land (cultuurrijk, mooie natuur, zandstranden en een tropisch klimaat).
Het aantal toeristen dat Brazilië rond 2003 had schommelt jaarlijks tussen de vier à vijf miljoen. Het Braziliaanse bureau voor toerisme, Embratur, wil dit aantal verhogen naar 7,8 miljoen in 2010. Dit willen ze bereiken door de verbetering van de infrastructuur, zoals luchthavens. Ook zal de Braziliaanse regering zich richten op onderwijs en veiligheid.
Ook het binnenlands toerisme neemt toe, met name het ecotoerisme in het Amazonegebied en de Pantanal is sterk in opkomst. Pakketreizen rond bepaalde thema’s, zoals sportvissen in de Pantanalregio, duiken op het eiland Fernando de Noronha en educatieve excursies voor bepaalde groepen ondernemers worden steeds populairder. Ook is het ecotoerisme ontstaan door de zorg om het voortbestaan van het tropisch regenwoud.
Zo’n veertig procent van de buitenlandse toeristen komen uit Europa, maar de toeristische markt in Brazilië betreft vooral binnenlandse toeristen.
Er zijn steeds meer touroperators die reizen naar Brazilië beginnen aan te bieden. Je vindt in het land dan ook een heleboel hotels. Verbazingwekkend is dat Brazilië meer vier en vijf sterren hotels heeft dan Spanje, terwijl Spanje toch al veel langer een populair vakantieland is!

Carnaval
Dan is er natuurlijk nog het carnavalsfeest. Dit is waarschijnlijk het meest populaire en traditionele feest in Brazilië. Heel Brazilië, alle mannen, alle vrouwen, alle arbeiders en alle werklozen gaan dansend en zingend de straat op. Door het hele land! Het is een enorm groot feest en duurt wel vier dagen.
Vooral de parades zijn een groot hoogtepunt van het feest. De meeste van deze parades speelt zich af in de Sambódrome. Dit is een stadion voor 40.000 toeschouwers. Oscar Niemeyer is de architect die het stadion speciaal voor carnaval heeft ontworpen. In 1984 werd het ingewijd. Bij deze parades zijn het vaak mensen en scholen uit de krottenwijken die het tegen elkaar opnemen. Ze dansen op samba muziek. Elke groep voort haar eigen show uit met haar eigen thema. Elke show heeft wel 500 tot 5.000 deelnemers! In fantasierijke en exotische kostuums maken ze er een prachtige show van die duurt van ’s avonds tot ’s morgens vroeg.
In Rio de Janeiro heb je waarschijnlijk het grootste carnavals feest. Al jaren komen hier duizenden toeristen op af. Aan het carnaval van Rio nemen ruim vier miljoen mensen deel. De samba is de muziek en de dans die sterk verbonden staan met het carnaval.
De bedoeling van carnaval is om liefdesverdriet te vergeten, armoede en corrupte politici aan te klagen, maar wel altijd op een vrolijke manier!