blog placeholder

Al eens in de hoofdstad van onze oosterburen geweest? Nee? Het is absoluut de moeite waard om dat wel eens te doen.

Vijf redenen om een bezoek te brengen aan Berlijn:

Historie
Uiteraard behoeft dit eigenlijk geen toelichting. De Eerste en de Tweede Wereldoorlog speelden zich af in Berlijn. Daarna wordt Berlijn van 1961 tot 1989 verdeeld in Oost en West door de Berlijnse Muur.
Welke highlights zijn de moeite waard? Vlakbij de Brandenburger Tor kun je het Joodse Holocaust Memorial bekijken. Een groot plein met enorme kubussen die van klein naar groot en van groot naar klein op het plein verdeeld staan. Je kunt het vergelijken met het antisemitisme, wat klein en ondergronds begonnen is en langzaam steeds groter wordt.
De tentoonstelling Topografie des Terrors is ook zeker een bezoek waard. Hier stond ooit het hoofdkwartier van de Gestapo van waaruit de Holocaust georganiseerd en uitgevoerd werd.
Het Alexanderplatz met zijn Fernsehturm is een duidelijk overblijfsel van het communisme. Nu bulkt het er van de warenhuizen maar eenentwintig jaar geleden kon je daar geen C&A, Nokia en Coca Cola ontdekken.
Checkpoint Charlie en de Berlijnse muur zijn natuurlijk onmisbare trekpleisters.
Ben je heel erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan is een reisje naar het voormalig concentratiekamp in Sachsenhausen aan te raden. In ongeveer 45 minuten ben je met de S-Bahn in het dorpje Sachsenhausen en van daaruit kun je lopend naar het concentratiekamp. Dit was de allereerste concentratiekamp van Duitsland en het diende dan ook als voorbeeld voor alle anderen. Er is nog veel te zien en samen met een gids krijg je veel informatie over het kamp. Zeer indrukwekkend!

Beleving
In Berlijn kom je ogen en oren tekort. Het is een enorm grote stad met verschillende kleine centra, zoals het Alexanderplatz en de Brandenburger Tor. Overal is wel iets te zien of te beleven. Opvallend is de vele graffity die je vanuit een tramraam op vele gebouwen kunt bewonderen. Ook kun je er prima mensen bestuderen. De subculturen zijn veel opvallender dan in Nederland. Je komt nog èchte rockers en punkers tegen.

Techniek
Duitsland staat bekend om zijn uitstekende technische ontwikkelingen. Denk aan merken als Siemens, Volkswagen en Krupp. In Berlijn, aan de Trebbiner strasse, kun je het Techniekmuseum bezoeken. Je kunt er zo drie uur verdwalen. Wat is er dan te zien? Oude scheepsmotoren, gevechtsvliegtuigen, schepen, stoomlocomotieven, drukpersen en wat al niet meer. Vergeet niet het museumpark in te gaan. Met mooi weer kun je daar heerlijk wandelen en zie je onder andere een windmolen, een watertoren en een bierbrouwerij. Ben je klaar in het museum en het park, ga dan nog niet naar de metro. Naast het museum zit nog een testcentrum genaamd het Spectrum. Daar kun je talloze testjes en proefjes doen met elektriciteit, magnetisme, gezichtsbedrog en geluid. Ook voor iemand die meer ‘Alpha’ is, is het zeker een leuke activiteit.

Bier en vlees
Onthou één halte van de S-Bahn: de Hakescher Markt. Daar kun je op een groot plein neerploffen tussen de markt en het station en dan rustig genieten van een halve liter bier. Ook kun je daar uitstekend eten. Vlees wordt niet in kleine porties geserveerd. Onder het station bevindt zich een Irish Pub waar bijna iedere avond wel live-muziek is. De Hackescher Markt is bij uitstek het gezelligste plein van Berlijn!

Openbaar vervoer
In Berlijn hoef je je niet te ergeren aan het Openbaar Vervoer. Vaak sta je niet langer dan twee à drie minuten te wachten bij een halte. De S-Bahn is een soort trein die een paar meter boven de weg gebouwd is en daardoor nooit voor een stoplicht hoeft te stoppen. De U-Bahn is de metro. De U staat voor ondergronds. De M staat voor tram. Die rijdt gewoon op de autowegen en staat dus geregeld stil voor de stoplichten. Kom je met de atuo naar Berlijn? Parkeer hem dan bij het hotel en pak gerust de U-bahn, de S-bahn of de metro.

Ben je enthousiast geworden? Pak dan de trein of auto naar Berlijn. Wie weet kun je nog vijf redenen hieraan toevoegen!