blog placeholder

Ga je naar Madrid? Hier vind je een aantal praktische tips voor bezoekers naar deze spannende en levendige stad die goed van pas kunnen komen. Wanneer is het museum gratis? Waar komen weinig toeristen en kan ik lekker koffie drinken? Alles wat u moet weten om at the right time in the right place te zijn. Hier volgen de highlights voor de echt geïnteresseerde reiziger.

Om te bezichtigen en bezoeken

Het koninklijk Paleis (Palacio Real) is op woensdag gratis voor mensen met een paspoort van de Europese Unie. Stop je paspoort in je tas en ga naar de Calle Bailen (metro Opera).

Museo Reina Sofia en het Museo Del Prado zijn de twee belangrijkste kunstmusea. Het Reina Sofia is op zaterdagmiddag van 14.30 tot 21 uur en op zondagochtends van 10 to 14.30 uur gratis. In het Prado kun je ´s avonds van 18 tot 20 uur gratis binnenwandelen.

Zondagochtend tot ongeveer 14.00 uur is er de Rastro, een hele grote markt waar schoenen, tassen, sieraden, boeken, antiek etc. verkocht worden. Ga naar metro La Latina of Tirso de Molina en volg de massa.

Op zondag(middag) is het Retiro park erg gezellig (metro Retiro, Lijn 2, rood). Naast muziek, straattheater, poppenkasten wordt er ook vanalles verkocht. De grote tuin van iedere in een appartement-wonende Madrileen.

Wil je een dagje de stad uit dan adviseer ik je om naar Toledo te gaan: een prachtige historische stad, ja, eigenlijk één groot museum. Je kunt de bus nemen vanaf het station Méndez Álvaro (metro Méndez Álvaro, lijn 6, grijs) of een trein pakken; die gaat vanaf Atocha (metro Atocha Renfe, lijn 1, lichtblauw). De bus is overigens goedkoper, maar de trein is supersnel, er is namelijk tegenwoordig een AVE, dat is een hogesnelheidslijn.

 

Eten en drinken en gezelligheid

Tussen de middag wordt er zwaar geluncht rond 14.00-15.00 uur.

Een dagmenu nuttigen, een menu del día, dat kan al vanaf ongeveer 10 euro, en wijn, brood en dessert (vino, pan y postre) is erbij inbegrepen. Je kunt ook overal water bij vragen.

’s Avonds om omgeveer 22.00 uur moeten er tapas gegeten worden. Dat kan overal maar is vooral leuk in Latina. Tapa of pincho is klein en voor één persoon. Een ración is een grotere portie. Spanjaarden bestellen vaak verschillende grote porties en eten die dan gezamenlijk op. “Gezellig, lekker Spaans”, zegt mijn moeder.

Beroemd en heerlijk zijn de klassieken: kaas (queso manchego), rauwe ham (jamón serrano) en voor de kleine portemonnee ook de aardappeltjes met een pittig sausje (patatas bravas).

Lavapiés is ook een goede wijk voor terrasjes en tapas (metro Lavapies, lijn 3, geel): multiculti, veel indische restaurantjes met gezellige terrasjes: niet duur en erg lekker. Slenter vooral door de calle Argumosa en de calle Lavapiés.

Koffie drinken kan in duizenden zaakjes. Nuevo Barbieri (vlakbij Plaza Lavapiés) is interessant voor de liefbber van een combinatie van vergane glorie en toch hip, Cafeina (calle del Pez, metro noviciado, lijn 2 rood) is gezellig, op terrasjes op de plaza de las Comendadoras (metro Noviciado), en vanaf de terrasjes op de plaza del Dos de Mayo (metro Noviciado of Tribunal) zie je hoe makkelijk jong en oud zich mengt in Madrid. Vanuit Casa de Granada op de hoek van het plein Tirso de Molina en de straat Doctor Cortezo kan je de het zuiden van de stad goed overzien en het is er (nog) niet erg toeristisch (metro Tirso de Molina). Bel aan bij de Casa de Granada in de c/Doctor de Cortezo 17 op de zesde verdieping en neem de lift. Zondags is het er vreselijk druk maar andere dagen, zeker ´s ochtends, maak je een goede kans op een plekje op het terras. Let wel op wat voor koffie je bestelt:

 • Café con leche is koffie met veel melk, maar de koffie is niet slap, een soort koffie verkeerd.
 • Café cortado is koffie met een klein beetje melk.
 • Café solo is een soort espresso.
 • Café Americano is een grotere kop zwarte koffie maar minder sterk. (eigenlijk espresso met meer heet water)
 • In hippe tentjes hebben ze ook cappucino.

Op dinsdag rond 22 uur zijn er altijd Flamencoconcerten in Los Gabrieles, vlakbij Sol, aan het eind van de calle Echegaray, op nummer 17. Het is een mooie typische bar met veel tegeltjes. Veel toeristen, maar toch de moeite waard. Daar in buurt, in de c/Príncipe nummer 7 bevinden zich de Cuevas de Sésamo, kelders waar je lekkere kannen Sangría kunt bestellen. Meestal zit er ook een pianist te tingelen.

Malasaña is een van de (alternatieve) uitgaanswijken. Bijv. Plaza dos de Mayo.

In de calle dos de Mayo zit een erg leuk klein gezellig rokerig kroegje: “Only You”. Bestel er een liter calimocho om met z’n allen te delen: wijn met cola en bramen- of andere likeur. Erg lekker vies, een heel jong Spaans. (Metro Tribunal Lijn 1 en 10)

Vergeet de straat Espíritu Santo niet voor een lekker menuutje overdag, bijvoorbeeld El Placer del Espíritu Santo en La Dominga. In El Rincón is het terras gezellig en iets verderop zit La Tetería de la abuela, beetje duur, maar wel goed en gezellig. In Vintage Café La Lolina in dezelfde straat kun je goed ontbijten.

Ook leuk om wat te drinken/happen ’s avonds is in de calle de la Palma (het stuk tussen de Calle San Bernardo en Plaza España). Daar is ook het sociale en culturele kraakpand Patio Maravillas. C/acuerdo 8: heel tof om wat te drinken of eten, en vergeet niet helemaal naar boven te gaan het terras op, daar heb je prachtig uitzicht over Madrid.

Bij Museo del Jamón, Paraíso del Jamón etc. kun je lekkere goedkope broodjes met ham, kaas etc. kopen. Kijk maar in de etalage. Het centrum stikt ervan.

Wat kun je bestellen:

 • Caña (spreek uit canja) is bier van de tap.
 • Als je een Cerveza bestelt, krijg je meestal bier uit een flesje, maar hij kan ook van de tap komen.
 • Un tercio is een flesje met 33 cl. bier.
 • Una clara is bier met casera (een soort sprite), lekker fris als het warm is.
 • Una clara de limón is bier met schweppes (citroen) ook lekker fris.
 • Tinto de verano is rode wijn met casera (een soort sprite) en een stukje citroen. Ook lekker fris.

Als je wilt afrekenen vraag dan: “¿Me cobras?

 

Winkelen

De winkelstraten die van “Sol” naar “Callao” lopen zijn Calle Princesa en Calle del Carmen. Deze zijn niet echt bijzonder, daar zitten de typische multinationals waarvan je de helft ook in Nederland aantreft. Hip winkelen kan in calle Fuencarral (metro Gran Vía of Tribunal). Dat is overigens valkbij de Chueca, de homowijk, heel gezellig, veel mooie winkels, op en top fashion, maar wel een beetje duur.

 

Film

Films met ondertiteling en dus niet nagesynchroniseerd, maar in versión original (v.o.) vind je bijvoorbeeld in Ideal (Plaza Jacinto Benavente, metro Sol) en Golem (metro Plaza Espana, lijn 3 en 10) maar ook in de Filmoteca (metro Anton Martin, lijn 1, lichtblauw). In de Filmoteca kost een kaartje 2,50€. Voor een goed overzicht van het filmprogramma, theatervoorstellingen en concerten kun je het beste de Guía del Ocio kopen die iedere vrijdag uitkomt.

 

Verder nog handig

Postzegels kun je bij een Estanco kopen, speciale tabakswinkeltjes waarop met gele letters op bruin TABACOS of ESTANCO staat.

Het is heel handig om een gratis plattegrondje van Madrid te halen bij de Oficina de Turismo op de Plaza Mayor.

Metrotip: koop kaartjes met tien ritten erop en zeg tegen de verkoper: Uno de diez of haal ze uit de automaat (abono 10). Lopen is overigens ook goed te doen en erg leuk!

Fietsen kun je huren in het centrum bij Bikespain (calle del Codo). Let goed op, want Madrid is geen fietsstad, maar het is wel een erg handige manier om veel van de stad te zien in een korte tijd.

 

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit een enorm aanbod. Daar ben ik me bewust van. Het is een begin… de rest moet je zelf ontdekken.

Geniet van je uitstapje!