blog placeholder

Australie is voor veel mensen een droom om naar toe te gaan. Zeker jongeren die na hun studie een wereldreis willen maken. Het land heeft alles, bergen, bossen, woestijn, flora en fauna, stranden enz. De mensen zijn gastvrij en vriendelijk.

AUSTRALIERS

Door de vele immigranten is er zo’n beetje een mix ontstaan van alles wat er in Europa zit. Er zijn natuurlijk veel Britten want het land is ontstaan als een gevangenen kolonie voor Britse misdadigers. Toen het industriele tijdperk zijn intrede deed kwamen er mensen uit Nederland, Italie, Griekenland enz.

De grootste Griekse gemeenschap buiten Griekenland zit in Melbourne.

De immigranten moesten met hard werken een bestaan opbouwen. Allen dus geen luilakken. Ik heb er gesproken die met 16 jaar illegaal kwamen, en nu werkelijk een imperium opgebouwd hebben. Het is anders als in de V.S. Er zitten niet veel Afrikanen of moslims. Ze zijn in Australie altijd voorzichtig geweest met het toelaten van immigranten. De Australiers zijn niet moeilijk. Vaak wel een beetje aan de ruwe kant maar toch ook gastvrij. In het binnenland ligt dat wat moeilijker. Daar voelt de lokale grootgrondbezitter zich koning in zijn eigen rijk. Voor de gemiddelde toerist telt echter dat hij meestal zal toeven in de steden als Sidney aan Bondi Beach of aan de Gold Coast, of de Great Barrier Reef.

CULTUUR

Nou dat is een beetje als in de V.S. Ik vond altijd dat de mensen weinig hadden met cultuur. Ze leven vaak buiten door het fijne klimaat en hebben dan een barbeque met vrienden of buren. Gastvrij zijn ze dan ook. Maar aan musea, tentoonstellingen, kunst, muziek of architectuur vond ik het beperkt.

Dat is weer anders met sport. Het zijn fanaten op sportgebied. Dat kun je ook wel merken bij de Olympische Spelen of de Tour de France. Voor een relatief kleine gemeenschap wordt er op sportgebied veel gepresteerd.

Je zag wel vaak de oorspronkelijke Engelsen met hun typische Engelse gezelschapsspelen. Britse gezelligheid en regeltjes voor de kleding enz. Je ziet ook veel immigranten bij elkaar klitten. Nederlandse kolonies of Italiaanse.

Wel kon je hier toch een gezellige pub of ”cafe” vinden, iets wat ik in de V.S als nieuwe wereld altijd miste. Daar is altijd een bar, met die verrekte televisie aan. In Australie zijn dus wel gezellige pubs te  vinden. Laten we dat ook cultuur noemen.

De B.Y.O. was ook een aparte ervaring. Niet elk restaurant in Australie heeft een drankvergunning. Als er in de straat bijvoorbeeld een slijterij is, moet je daar je wijn kopen en mag je die meenemen naar het restaurant. Dus regeltjes kennen ze daar ook. En die kunnen nog verschillen in de diverse deelstaten.

Opletten dus.

NATUUR

Daar kun je op alle fronten en overal van genieten. Ik heb duizenden kilometers geredenen je komt op de mooiste plekjes waarvan je denkt dat daar nog nooit iemand is geweest. Soms een paar uur rijden zonder dat je iemand tegenkomt is ook een gewaarwording. Wel atijd opletten met je route: als er branden ontstaan dan is het levensgevaarlijk. Ik heb dan ook altijd een kompas mee en kijk goed rond hoe ik aan het rijden ben. Ontsnappingsroutes in gedachte hebben. En in de nacht opletten voor opspringende kangoeroes natuurlijk want die zoeken dan het asfalt op.

De politie is er strikt. Gooi vooral geen blikje, lipje of peuk weg. Ook begrijpelijk want de afstanden zijn gigantisch en als er iets gebeurt dan is het vaak moeilijk beheersbaar. Maar de bossen, bergen en zee zijn prachtig. Laat staan dat je op het strand uren langs de branding kunt crossen met je auto. Niemand kom je tegen. Of als je met een boot op Swan River vaart in Perth waar de mooiste landhuizen staan. Of door de wijngebieden rond Aidelaide. Er is voor iedereen wel iets wat boeiend is. Als ik nog jong was zou ik er onmiddellijk naar emigreren. Mijn zoon heeft dat inmiddels al 3 jaar geleden gedaan.

KOSTEN

Ik vond het niet zo duur. Ik ben er een 10-tal keren geweest en kon altijd wel voor een redelijke prijs een hotel vinden. Ook autohuur is niet duur. De boodschappen zijn vergelijkbaar met hier. Vliegen was wel duurder. Er waren geen prijsvechters, tenminste toen ik er was niet.  Dus een vluchtje van Brisbane naar Melbourne betaalde ik 380 dollar voor, en voor Perth- Brisbane betaalde ik 460 dollar. Dat zou beter moeten kunnen. Maar voor de rest ben ik geen idiote prijzen tegen gekomen. Fatsoenlijke restaurants voor een net prijsje. Heerlijke oesters en andere vis natuurlijk. Jammer dat het zo’n lange vlucht is, anders zou ik er wel meer naar toe wilen gaan. Geen drukte, ruimte, fijn klimaat, westers en ga zo maar door.

CRIMINALITEIT

Dat heb ik weinig gezien. Ook mijn zoon en personeel zijn nooit met zakkenrollers of dieven of vechters geconfronteerd. Ik vond de politie nogal strikt met een paar kilometer te hard rijden, ook als was er geen verkeer te bekennen. Je moet blijven opletten op die gasten. Bij de douane zoeken ze ook letterlijk naar alles wat met eten of planten te maken heeft. Neem nooit iets dergelijks mee want je krijgt gegarandeerd gedonder. Ook wel weer begrijpelijk, want als er iets besmettelijks binnen komt in dat gigantische land dan is dat meteen een onbeheersbaar probleem.

Je moet wel de tijd nemen om in Australie rond te gaan. In een paar weken heb je niks gezien. Ik  zou zeggen ga een maand en maak minstens 2 of 3 trips in het land. Zoek vooraf waar je eigen interesse naar uitgaat. 100 % zeker een onvergetelijke topper.

fredira 25 mei 2012