blog placeholder

Als je op reis gaat is een reisverzekering wel handig. Maar hoe kies je een goede reisverzekering? Deze tips helpen je alvast een stukje op weg.

Reisverzekeringen

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die uitkeert wanneer er zich op vakantie problemen voordoen met jou, of met je bagage. Er zijn in Nederland een heleboel verschillende verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden.

Wat voor soort reisverzekeringen zijn er?

Er zijn grofweg twee verzekeringen. Doorlopende en kortlopende reisverzekeringen. Als je vaak op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekring goedkoper en zeker ook gemakkelijker. Als je echter maar voor een paar dagen naar het buitenland gaat is een verzekering alleen voor die paar dagen genoeg.

Waar moet ik op letten wanneer ik een reisverzekering wil afsluiten?

Als je een reisverzekering afsluit, dan moet je goed in de polisvoorwaarden kijken wat er wel en wat er niet verzekerd is. Je wilt immers dat de verzekering wel uitkeert als er iets gebeurt, maar je wilt liever ook niet betalen voor zaken die je helemaal niet gebruik of gaat doen. De volgende dingen zijn in het bijzonder van belang:

  • Aantal dagen dat je in het buitenland mag verblijven per jaar
  • Hoe de bagage verzekerd is
  • Zijn gevaarlijke sporten meeverzekerd
  • Wat is de prijs van de verzekering

Hoeveel dagen mag je in het buitenland verblijven?

Als je maar kort op vakantie gaat is dit niet van belang. Maar als je voor langere tijd op vakantie gaat of bijvoorbeeld een wereldreis gaat maken, dan is het verstandig om te kijken hoeveel dagen je van de verzekering in het buitenland mag zijn. Sommige verzekeraars hebben geen bezwaar tegen 365 dagen, terwijl anderen 56 dagen als termijn gebruiken. Ook zijn er verzekeraars die een bepaald maximum van aaneengesloten dagen waarop je weg mag zijn aangeven.

Hoe is de bagage verzekerd?

Hiervoor is het belangrijk dat je weet hoeveel je bagage waard is. Een heleboel verzekeraars vergoeden bagage slechts tot een bepaald maximum bedrag. Als je bagage meer waard is dan waarvoor het verzekerd is, dan kun je bij de meeste verzekeraars tegen een vergoeding voor een hoger bedrag verzekeren.

Verder moet je erop letten of er geen bepaalde uitzonderingen gelden op je bagage, zoals bijvoorbeeld laptops, duikuitrusting, wintersportuitrusting of surfmaterialen. Als je deze zaken mee wil nemen, let er dan op dat ze meeverzekerd zijn.

Zijn gevaarlijke sporten meeverzekerd?

Wanneer je van plan bent om gevaarlijke sporten te gaan doen op je vakantie, dan moet je goed opletten of deze wel zijn gedekt door je reisverzekering. Let er overigens op wat er onder gevaarlijke sporten verstaan wordt, want dit kan ook bergbeklimmen of skiƫnzijn.

Wat is de prijs van de verzekering?

Omdat er in Nederland veel verschillende aanbieders zijn van reisverzekeringen heeft het nut om de prijzen met elkaar te vergelijken. De prijs kan tussen verzekeraars onderling behoorlijk verschillen.