blog placeholder

Binnenkort reist heel Nederland met de OV-chipkaart. Lees hier alle informatie.

OV-chipkaart

Wat is een OV-chipkaart?

In Nederland wordt de OV-chipkaart ingevoerd. In sommige regio’s in het nu al verplicht om met zo’n kaart te reizen met het openbaar vervoer. Over een paar jaar is het de bedoeling dat je op één kaart kunt reizen met de bus, de metro, de trein en met de tram.

Welke soorten OV-chipkaart zijn er?

  • Anonieme OV-chipkaart
  • Persoonlijke OV-kaart
  • OV-dagkaart
  • Kortingskaarten
  • Overige kaarten

Anonieme OV-kaart

De anonieme OV-chipkaart is een kaart die niet op naam staat. Deze kaart kun je wel gewoon opladen bij de oplaadpunten. De kaart is niet persoonlijk en dus dat betekent dat er ook andere mensen met jouw kaart mogen reizen. Het is niet mogelijk om een abonnement op deze kaart te zetten (die is immers persoonlijk). Dagkaarten en uurnetkaarten kunnen wel op de anonieme kaart gezet worden. Je kunt een anonieme kaart ook automatisch opwaarderen via de site van de OV-chipkaart.

Persoonlijke OV-kaart

De persoonlijke OV-kaart staat op jouw naam. Hierop kun je alle producten laden, dus ook abonnementen en kortingsregelingen. Omdat de OV-kaart op jouw naam staat mogen andere mensen er niet op reizen. Je moet ook een pasfoto inleveren. Het is mogelijk om de persoonlijke OV-chipkaart automatisch te laten opladen.

OV dagkaart

Dit is een soort wegwerpkaart. De kaart is anoniem en je mag er 1 dag mee reizen binnen een bepaalde regio. De kaart mag door verschillende mensen gebruikt worden. Er zijn ook varianten voor 2 of 3 dagen vrij reizen. Wanneer de dag is afgelopen kan de kaart weggegooid worden.

Kortingskaarten

Er zijn allerlei kortingsregelingen binnen het openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld eens aan de voordeelurenkaart van de NS, maar er zijn ook maandkortingen van bijvoorbeeld 20 of 40%. Studenten met een OV-jaarkaart krijgen korting op de dagen dat ze niet gratis mogen reizen. De meeste kortingskaarten kun je laden op je persoonlijke OV-kaart.

Overige kaarten

Er zijn nog vele andere varianten. Bijvoorbeeld de variant om 1 uur of 2 uur vrij te reizen binnen een bepaalde regio, verder zijn er ook veel combinatie en variatiemogelijkheden. Dit is allemaal nog in ontwikkeling.

Hoe kan ik mijn OV-kaar automatisch laten opladen?

Via de site van de OV-chipkaarten kun je je kaart automatisch laten opladen. Dit kan door maandelijks een bepaald bedrag op de kaart te zetten. Verder kun je instellen dat er bijvoorbeeld 5 euro op je kaart wordt gezet zodra er minder dan 2 euro op staat. Eenmalig opladen kan bij alle oplaadpunten, maar ook via de site.

 

Bronvermelding

Nationale website OV-chipkaart