blog placeholder

Alanya: voor velen de ideale vakantiebestemming!

Alanya is één van de populairste badplaatsen van Turkije. Het ligt in de Turkse Rivièra, aan de zuidkust van Turkije.
Alanya valt onder de provincie Antalya, waarvan Antalya ook de hoofdstad is.

De meesten die naar Alanya gaan, zullen ook landen op het vliegveld van Antalya waarna ze nog een rit met de bus moeten maken, afhankelijk van de precieze locatie van het hotel en hoeveel stops de bus daarvoor moet maken, duurt deze rit normaal ongeveer 2 à 2,5 uur.

Dichter bij Alanya ligt er ook nog een kleiner vliegveld (bij Gazipaşa), die sinds kort ook open is voor internationale vluchten maar dit is nog steeds wel beperkt. Vermoedelijk zal dit nog wel uitgebreider worden aangezien het voor toeristen voor Alanya toch al gauw 1,5 uur busrit kan schelen.

Alanya was vroeger een vissersdorpje maar is door de jaren heen uitgegroeid tot een heuse toeristenstad met een kleine 100.000 inwoners.

Alanya heeft voor elk wat wils! Natuurlijk is er de zee met de mooie stranden, voornamelijk het Kleopatra-strand is erg populair! De stad heeft een groot aanbod aan winkeltjes (open tot laat in de avond), restaurantjes en een mooie uitgaangsbuurt bij de haven met meerdere discotheken en gezellige terrasjes!

Voor degenen die graag iets ondernemen op vakantie, zijn er allerlei activiteiten en excursies te boeken zoals Turkse avond, boottochten, jeep safari, quad safari, aquapark, Dim çayı, dofinarium, raften, meerdaagse tripjes naar Pamukkale of Cappadocië en meer!

Alanya staat bekend om de oude burcht die het heeft, op een wat hoger gelegen deel. Deze is ook te bezoeken en daar kan men genieten over een prachtig uitzicht over heel Alanya. Aangeraden is dan ook om hiervoor een mooie, heldere dag uit te kiezen.

Het speciale aan Alanya is ook dat het aan de kust ligt, maar heel kort daarop de bergen al beginnen. Vooral in het voorjaar kan dit een extra apart gevoel geven doordat u bijvoorbeeld met 25 graden op het strand ligt, terwijl u vanaf diezelfde plaats de sneeuw nog op de bergen ziet liggen!

De bergen zijn sowieso ook erg interessant, zeker als u van natuur houdt en niet bang bent om in een vreemd land te rijden, dan is het absoluut de moeite waard om een keer de bergen in te trekken. Nog maar net Alanya uit, is het alsof u in een heel ander Turkije zit, het échte Turkije met boeren, ezels en lemen huisjes. Een wereld van verschil met de moderne stad!

Vanuit Alanya is de ook populaire badplaats Side goed te bereiken (met de auto ongeveer een uur rijden), het is niet zo groot maar zeker leuk om ook een bezoekje te brengen!

Het klimaat is warm in de zomer en zacht in de winter. Alanya heeft meer dan 300 dagen zon per jaar, het voorjaar en het najaar zijn in het algemeen lekker warm en zonnig maar als de zon weg is, koelt het wel af. De zomer is heet, temperaturen van rond de 40 graden of meer! Ook 's avonds blijft het erg warm! Dit is wel iets om rekening mee te houden voor mensen die niet zo goed tegen de warmte kunnen. Vooral in de zomer is een hotel met airconditioning op de kamer een must! Tegenwoordig is dit ook zo in zowat elk hotel, soms inbegrepen, soms tegen betaling.

Vervoer en verkeer is in Alanya ook wel wat anders dan in Nederland. Eerst en vooral is het belangrijk dat men altijd heel goed uitkijkt.. Als u als voetganger groen licht heeft, wil dit niet zeggen dat u veilig over kunt steken!!
Verder rijden er erg veel taxi's rond (die tegenwoordig bijna allemaal met een meter werken) en rijden er vele kleine stadsbusjes, die u overal aan kunt houden om in te stappen.

Algemeen genomen is Alanya een mooie en gezellige stad, met vriendelijke mensen (hoewel soms wat opdringerig) en een speciale, aangename sfeer, veel toeristen zijn na de eerste keer Alanya verkocht!